Facebook Pixel Mουντιάλ ακρίβειας στη Ρωσία και "διαφθοράς" στο Κατάρ
Ποδόσφαιρο
| 2014-07-12 17:21:00

Mουντιάλ ακρίβειας στη Ρωσία και "διαφθοράς" στο Κατάρ

Mουντιάλ ακρίβειας στη Ρωσία και "διαφθοράς" στο Κατάρ

Ενώ τα φώτα του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας αρχίζουν να σβήνουν από απόψε με το πέρας της τέλεσης του μικρού τελικού και αύριο με τον μεγάλο τελικό, η Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ετοιμάζεται να στρέψει το βλέμμα της στις δύο επόμενες διοργανώσεις: στο Μουντιάλ του 2018 που θα γίνει στη Ρωσία και σε αυτό του 2022 που αναμένεται να φιλοξενήσει το Κατάρ.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα που γίνεται με πρωτοβουλία της FIFA για το πώς επικράτησαν αυτές οι δύο υποψηφιότητες, ενώ δεν αποκλείεται, στην περίπτωση του Κατάρ του οποίου η υποψηφιότητα έχει ταυτιστεί με σκάνδαλο δωροδοκίας, να υπάρξει αλλαγή στην απόφαση για ανάθεση.

Πρόσφατο δημοσίευμα των Sunday Τimes φέρνει στο φως έγγραφα που δείχνουν ότι το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA και πρόεδρος της ασιατικής ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας Μπιν Χαμάμ, διέθεσε πέντε εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει ψήφους υπέρ της υποψηφιότητας του Κατάρ.

Επίσης στη χώρα της Μέσης Ανατολής υπάρχουν καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία και συνδικαλιστικούς φορείς για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας στο κομμάτι της κατασκευής γηπέδων, ενώ ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «λάθος» την απόφαση να ανατεθεί το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, επισημαίνοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι ανασταλτικός παράγοντας.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018, έχει άλλου είδους προβλήματα. Εκτιμάται ότι θα είναι το πιο ακριβό της ιστορίας.

Ερευνα του Μάρτιν Μίλερ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο τη Ζυρίχης και ερευνητή σε θέματα που αφορούν «μεγάλα γεγονότα», καταπιάνεται με τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Οπως αναφέρει, ο μίνιμουμ καθορισμένος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 21 δισ. δολάρια (USD) που προορίζονται για την κατασκευή και ανακατασκευή γηπέδων, τα μέσα μεταφοράς (σύνδεση μεταξύ αεροδρομίων και γηπέδων), την ασφάλεια και τις υποδομές (προπονητικά κέντρα).

Το επόμενο Μουντιάλ του 2018 θα διεξαχθεί σε 11 πόλεις της ευρωπαϊκής Ρωσίας από τις 8 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου. Ομως μέχρι σήμερα μόνο τρία από τα 12 γήπεδα (η Μόσχα έχει δύο) είναι κοντά στην ολοκλήρωση.

Από τον φάκελο υποψηφιότητας το 2010 μέχρι τον περασμένο Ιούνιο το κόστος για την κατασκευή γηπέδων εκτινάχθηκε από τα 2,8 δισ. δολάρια στα 6,9 δισ., χωρίς αυτό να είναι το τελικό ποσό. Συγκριτικά, το κόστος των 12 γηπέδων που θα φιλοξενήσουν το Μουντιάλ της Ρωσίας αναμένεται να είναι υψηλότερο από το κόστος κατασκευής των 20 γηπέδων του Μουντιάλ της Ιαπωνίας και Ν. Κορέας του 2002.

Ο μέσος όρος χρημάτων που θα δαπανηθούν για κάθε ένα από τα 12 γήπεδα είναι 577 εκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή 50% πιο ακριβά από τον μέσο όρο κόστους των γηπέδων του Μουντιάλ της Βραζιλίας και τουλάχιστον 3,5 φορές πάνω από τον μέσο όρο κόστους των γηπέδων του Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006.

Η έρευνα συνδέει το Μουντιάλ του 2018 με τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι που κόστισαν τουλάχιστον 51 δισ. δολάρια και αναφέρει την κρίση που υπάρχει στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ουκρανία, στις προβλέψεις για ανάπτυξη που για το 2014 είναι στο 0,2%, στη φυγή κεφαλαίων και στην υποβάθμιση της αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Καταλήγει στο ότι αντί για την οικοδόμηση της «νέας Ρωσίας» όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του Μουντιάλ, η διοργάνωση ενός ακόμα μεγάλου αθλητικού γεγονότος τείνει να μεγεθύνει τα προβλήματα της «παλιάς Ρωσίας».

*Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags