Αναστάτωση προκλήθηκε στην Τουρκία λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα της εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ του 2026 απέναντι στην Αυστραλία, μετά τη διαρροή βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο φέρεται να δείχνει ποδοσφαιριστές της αποστολής να καπνίζουν στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου όπου διαμένει η ομάδα.

Το περιστατικό σημειώνεται σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκυρία για το τουρκικό ποδόσφαιρο, καθώς η εθνική Τουρκίας επιστρέφει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου έπειτα από 24 χρόνια. Η ομάδα του Βιντσέντζο Μοντέλα αντιμετωπίζει την Αυστραλία στις 14 Ιουνίου, στις 07:00, με την προσδοκία να ξεκινήσει θετικά την πορεία της στη διοργάνωση.

Στο επίμαχο βίντεο εμφανίζεται ο Τσαγκλάρ Σογιουντσού μαζί με δύο ακόμη πρόσωπα, των οποίων τα χαρακτηριστικά δεν διακρίνονται καθαρά, να βρίσκονται σε μπαλκόνι και να καπνίζουν τσιγάρα.

Η εικόνα προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στους Τούρκους φιλάθλους, οι οποίοι εξέφρασαν την οργή τους στα κοινωνικά δίκτυα. Χαρακτηριστικό είναι σχόλιο χρήστη στο X, ο οποίος έγραψε για τον Σογιουντσού: «Δεν φτάνει που δεν αξίζει πλέον να βρίσκεται στην εθνική ομάδα, τώρα καπνίζει και στο μπαλκόνι».

Το θέμα πήρε γρήγορα διαστάσεις, καθώς αφορά παίκτες της εθνικής ομάδας σε μια κρίσιμη στιγμή, παραμονές της πρώτης συμμετοχής της Τουρκίας σε Μουντιάλ μετά το 2002. Η υπόθεση αγγίζει όχι μόνο την εικόνα πειθαρχίας της ομάδας, αλλά και το κλίμα στα αποδυτήρια πριν από την πρεμιέρα.

Μέχρι στιγμής, ο Βιντσέντζο Μοντέλα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το περιστατικό. Η σιωπή του Ιταλού τεχνικού αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και το σενάριο το βίντεο να είναι προϊόν επεξεργασίας ή τεχνητής νοημοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, η χρονική στιγμή της διαρροής είναι εξαιρετικά άβολη για την Τουρκία. Αντί η συζήτηση να περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από την τακτική, την ενδεκάδα και τις πιθανότητες απέναντι στην Αυστραλία, η ομάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν επικοινωνιακό θόρυβο που μπορεί να επηρεάσει την ηρεμία της αποστολής.

Η τουρκική ομοσπονδία δεν έχει εκδώσει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον αν θα υπάρξει τοποθέτηση είτε από τον Μοντέλα είτε από τους ίδιους τους παίκτες που φέρονται να εμφανίζονται στο βίντεο.

Το βέβαιο είναι ότι η εθνική Τουρκίας μπαίνει στο Μουντιάλ υπό πίεση πριν καν ακουστεί το πρώτο σφύριγμα. Και σε τέτοιες διοργανώσεις, η πειθαρχία και η συγκέντρωση μετρούν όσο και η ποιότητα μέσα στο γήπεδο.