Δεν διαφωνώ, αλλά για παράδειγμα και ηπερσινή ήταν εξαιρετική, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

Μία σειρά από σκέψεις τώρα που οδηγούν σε αρχικά συμπεράσματα και κάποια ερωτήματα.

Το πρώτο είναι ότι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκινά τη σεζόν με τον τίτλο του φαβορί και μάλιστα απόλυτα δικαιολογημένα. Η ομάδα του σερ Αλεξ Φέργκιουσον σε ό,τι αφορά το ρόστερ είναι καλύτερη από πέρυσι. Επιπλέον, στη φετινή διαδρομή για τον τίτλο θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να κάνει λιγότερες από τις πέντε περσινές εκτός έδρας νίκες, κάτι που σημαίνει ότι εκτός «Ολντ Τράφορντ» θα συγκεντρώσει σαφώς περισσότερους βαθμούς.

Εχοντας πλέον μεταλαμπαδευτεί και στους... νέους η διαδικασία διαχείρισης κρίσεων και με έναν Νάνι που δείχνει ότι έχει φύγει από τη σκιά του Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι βέβαιο ότι θα έχει τον πρώτο λόγο για τον τίτλο. Εκανε καλές μεταγραφές και μόνο ερωτηματικό είναι αν ο Ντε Χέα θα αντικαταστήσει επάξια τον Φαν ντερ Σαρ. Οσο για τα 21 γκολ του Μπερμπάτοφ, θα καλυφθούν πιστεύω από τον Ρούνεϊ και τον Τσιτσαρίτο αλλά και τον Οουεν, που ίσως αγωνιστεί παραπάνω. Αν πάρει και τον Σνάιντερ, τότε νομίζω πως έχει κλειδώσει τον τίτλο.

Δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η φετινή Τσέλσι είναι το απόλυτο... ερωτηματικό! Η περσινή κατηφόρα, που από το +8 την έφερε μέσα σε δύο μήνες ουσιαστικά εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος, έβγαλε στην επιφάνεια το πρόβλημα που υπάρχει στη διαχείριση τέτοιων δύσκολων καταστάσεων. Η άφιξη του Βίλας-Μπόας φέρνει μία φρεσκάδα στους «μπλε», αλλά αυτόματα και αρκετές αμφιβολίες για το αν θα υπάρξει καλύτερη αντίδραση φέτος σε μία αντίστοιχη περίσταση, συν το ότι το να είσαι πιο μικρός σε ηλικία από κάποια αστέρια της ομάδας, κανείς δεν ξέρει πώς θα λειτουργήσει.

Η Μάντσεστερ Σίτι είναι πρωταθλήτρια των... μεταγραφών, αλλά αυτό απέχει πολύ από την ουσία του πράγματος. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δυσκολεύτηκε να βρει ρόλο σε αρκετούς από τους παίκτες του πέρυσι και φέτος, έχοντας στη διάθεσή του επιπλέον τους Αγκουέρο, Κλισί (ενδεχομένως και τον Νασρί), θα πρέπει πρώτα να ξεδιαλύνει στο δικό του μυαλό τι έχει σκοπό να παρατάξει στον αγωνιστικό χώρο. Επειτα, φυσικά, οφείλει να το εμφυσήσει και στα αστέρια και... αστεράκια του, αρκετά εκ των οποίων έχουν δεδομένο πρόβλημα συμπεριφοράς.

Στο «στρατόπεδο» της Λίβερπουλ ο ενθουσιασμός από την πρόσληψη του Κένι Νταλγκλίς θα πρέπει να μείνει στο παρελθόν. Οι «κόκκινοι» στο εξής δεν έχουν σε καμία περίπτωση τη δικαιολογία της κακής διοίκησης -που πέρυσι χρησιμοποιήθηκε σε όλον τον πρώτο γύρο-, ενώ στο ρόστερ έχουν προστεθεί ποιοτικοί και χρήσιμοι ποδοσφαιριστές, αφού ξοδεύτηκαν δεκάδες εκατομμύρια λίρες.Αναμφίβολα, ο ρεαλιστικός και βασικός στόχος για τη Λίβερπουλ θα πρέπει να είναι η είσοδος στην τετράδα του πρωταθλήματος και από εκεί και έπειτα να εκληφθεί ως... επιτυχία ό,τι καλύτερο έρθει. Εδώ το ερωτηματικό παραμένει πώς θα χειριστεί η ομάδα την απουσία του Τζέραρντ αλλά και το πότε θα γυρίσει έτοιμος να μπει σε φουλ σεζόν ο Λουίς Σουάρεζ.

Στην Αρσεναλ τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα. Οχι γιατί θα είναι αντικειμενικά εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί αυτή τη στιγμή η διαφαινόμενη αποχώρηση των Φάμπρεγκας και Νασρί, αλλά επειδή για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει στις τάξεις των οπαδών αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Αρσέν Βενγκέρ. Οι κινήσεις του Αλσατού και τα αποτελέσματα της ομάδας για πρώτη φορά δεν θα συνοδεύονται από το «ο Βενγκέρ ξέρει» και η τυφλή εμπιστοσύνη των φίλων της ομάδας ακόμα και στα δύσκολα πήγε περίπατο μαζί με την περσινή χρονιά, μία ακόμα χωρίς τίτλο για τους Λονδρέζους, που κατέρρευσαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα μετά την ήττα-σοκ από την Μπέρμιγχαμ στον τελικό του Λιγκ Καπ.

Από εκεί και πέρα, οι φίλοι της Τότεναμ πολύ λογικά παρακολουθούν με αγωνία τα σενάρια περί αποχώρησης του Λούκα Μόντριτς από το Λονδίνο. Ο Κροάτης μέσος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παίκτης για την ομάδα του Ρέντναπ και αν τελικά μείνει και πλαισιωθεί με έναν καλό επιθετικό που να σκοράρει, μπορεί να ανεβάσει επίπεδο τους «spurs». Διαφορετικά, η Τότεναμ θα μείνει για μία ακόμα σεζόν ο τελευταίος τροχός της αμάξης στη μάχη της πρώτης εξάδας στην Αγγλία.

Ενας ακόμα παράγοντας που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη νέα κούρσα της Αγγλίας είναι οι «μικροί». Τυχόν εκπλήξεις αυτών των ομάδων κόντρα στους «Big Four» μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες, φαινόμενο που παρουσιάστηκε και την περσινή σεζόν, όταν η... γραμμή του υποβιβασμού ανέβηκε σε πρωτοφανή επίπεδα για την Πρέμιερ Λιγκ. Οι νίκες για παράδειγμα της Γουλβς επί της Γιουνάιτεντ, της Τσέλσι, της Σίτι και της Λίβερπουλ άλλαξαν τα δεδομένα στην ουρά, αλλά και έφτιαξαν σενάρια στην κορυφή!

Η ουρά πάντα ήταν ένας παράγοντας που καθόριζε τη μάχη και στο άλλο άκρο στην Αγγλία και μία ακόμη τόσο συναρπαστική κούρσα όπως η περσινή, η οποία είχε επτά ομάδες μέχρι την προτελευταία αγωνιστική να παλεύουν, έφτιαξε απρόβλεπτο φινάλε στη μάχη της παραμονής και τελικά ξεκαθάρισε οριστικά στο 90ό λεπτό της τελευταίας αγωνιστικής! Αν γίνει το ίδιο φέτος και δεν ξεμείνει κάποιος από νωρίς τελευταίος (η Σουόνσι μοιάζει επιρρεπής και θα είναι κρίμα να μην το παλέψει καν, αφού έχει μία νεανική ομάδα που παίζει ανοιχτό ποδόσφαιρο), τότε θα έχουμε ένα καλό πρωτάθλημα. Κάποτε ήταν το πιο δύσκολο, ίσως και το ωραιότερο, αλλά πια το μόνοσίγουρο είναι πως πρόκειται για το πιο πλούσιο σε χρήματα. Ας ελπίσουμε να είναι και σε συγκινήσεις.

Πηγή: england365.gr