Facebook Pixel Η χαοτική χρονιά της Τσέλσι και ο ρόλος του Μαουρίσιο Ποτσετίνο στην καθολική «επιχείρηση σκούπα».
Ποδόσφαιρο
| 2023-07-01 12:12:00

Η χαοτική χρονιά της Τσέλσι και ο ρόλος του Μαουρίσιο Ποτσετίνο στην καθολική "επιχείρηση σκούπα"

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι

 Στο «Στάνφορντ Μπριντζ» το μόνο που εύχονται είναι να μην επαναληφθεί η καταστροφική, περυσινή σεζόν: η πρώτη της μετά Ρομάν Αμπράμοβιτς εποχής και πρώτη της απογοητευτικής διαχείρισης του Αμερικανού Τοντ Μποέλι. Που ξόδεψε σχεδόν 1δις ευρώ για, σπασμωδικές και άνευ ουσίας μεταγραφές ή που άλλαξε 4 προπονητές σε εννέα μήνες για να πετύχει τι (;): με το ζόρι μία 12η θέση, με 16 ήττες, την ιστορικά χαμηλότερη στην Premier League από το μακρινό 1993-’94.

 Μαθαίνοντας από τα λάθη του, ο Μποέλι ανέθεσε το ξήλωμα και από την αρχή χτίσιμο μίας ομάδας που πριν από μόλις δύο χρόνια πανηγύρισε την κατάκτηση του 2ου της Champions League στα χέρια του Αργεντινού Μαουρίσιο Ποτσετίνο. Που δεν είναι ούτε Γκουαρδιόλα, ούτε Μουρίνιο, ούτε και Αντσελόττι, αλλά στα πέντε χρόνια παραμονής του στην Τόττεναμ έδωσε μία ταυτότητα στους Λονδρέζους οδηγώντας τους έως τον τελικό Champions League του ’19, χαμένο στις λεπτομέρειες από τη Λίβερπουλ. Αυτή ήταν και η μοναδική του, μεγάλη, προπονητική του επιτυχία, γιατί μετά πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν κέρδισε ένα κύπελλο κι ένα πρωτάθλημα, αν και έμεινε περισσότερο στην μνήμη των Παριζιάνων για τον τίτλο που κατάφερε να χάσει, στην τελευταία αγωνιστική και για έναν βαθμό, από τη Λιλ του μέχρι πρόσφατα τεχνικού της Παρί, Γκαλτιέ.

 Φέτος επέστρεψε στην Premier ως γνώστης, υποτίθεται του αγγλικού football και που κάθισε στον πάγκο της Τσέλσι πήρε τη σκούπα του και άρχισε να καθαρίζει ό,τι κατά τη γνώμη του λάθος έβρισκε στο δρόμο του. Έχοντας την πλήρη εξουσία του Μποέλι και όντας ο 5ος προπονητής της αμερικανικής θητείας, μετά τους Τούκελ, Πότερ, Σαλτέρ και Λάμπαρντ, ο Ποτσετίνο «καθάρισε» σταδιακά τους Κουλιμπαλί, Ν’Γκόλο Καντέ, Μεντί που θα συνεχίζουν στη Σαουδική Αραβία, τον Ζιγιέκ, που επίσης αναμένεται να τους ακολουθήσει αν και για κάποιο λόγο απέτυχε στις πρώτες, ιατρικές εξετάσεις ρουτίνας. Τον Κόβατσιτς τον πούλησε στη Μάντσεστερ Σίτι, τον Μάουντ στην άλλη Μάντσεστερ (Γιουνάιτεντ), τον Χάβερτς στην Άρσεναλ, τον Λόφτους Τσικ στη Μίλαν, τον Αθπικουλέτα τον είχε υποσχεθεί στην Ίντερ, τελικά ο παίκτης προτίμησε την Ατλέτικο Μαδρίτης, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμη το μέλλον του Ρομέλου Λουκάκου, που ανήκει στην Τσέλσι, αλλά παίζει δανεικός στην Ίντερ.

 Ποιους πήρε ή ποιους θα πάρει; Μέχρι στιγμής, επισήμως η πρώτη του μεταγραφή ήταν ο 22χρονος Σενεγαλέζος επιθετικός της Βιγιαρεάλ, Νίκολας Τζάκσον. Ζήτησε και τον Γάλλο Κριστοφέρ Νκουκού από τη Λειψία (γιατί τον είχε και στην Παρί), αλλά και τον Καϊσέντο από τη Μπράιτον. Το βέβαιο είναι ότι τον κάλεσαν στο Λονδίνο για να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις πανάκριβες, περυσινές μεταγραφές των Έντσο Φερνάντες ή του… παγκοσμίου άγνωστου Ουκρανού Μούντρικ, που επίσης είχε στοιχήσει στην Τσέλσι μία περιουσία. Ουδείς γνωρίζει, ακόμη εάν ο Ποτσετίνο είναι ή θα είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να ξανά βάλει την ομάδα στον δρόμο της δόξας που είχε γνωρίσει την τελευταία 15ετία με τους Μουρίνιο, Τούκελ, Αντσελόττι, Σάρρι ή Κόντε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ακόμη κι ένας Γκουαρδιόλα, δεν θα γινόταν ποτέ… Γκουαρδιόλα χωρίς τα μεγάλα ονόματα γύρω του.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags