Facebook Pixel Premier League: Ρεσάλτο στην πρωταθλήτρια των πάντων, από Άρσεναλ, Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ οκτώ μέρες πριν τη σέντρα
Ποδόσφαιρο
| 2023-08-03 12:45:00

Ρεσάλτο στην πρωταθλήτρια των πάντων, από Άρσεναλ, Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ οκτώ μέρες πριν τη σέντρα

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι

Κάθε χρόνο, τα ίδια. Όλο και κάποιος προσπαθεί να εκθρονίσει τον Πεπ Γκουαρντιόλα, θριαμβευτή πέντε Premier League σε έξι χρόνια και τριών συνεχόμενων, ο Ισπανός όμως εξιτάρεται και πεισμώνει ακόμη περισσότερο. Πόσο μάλλον φέτος, που πρόσθεσε στο palmares του ένα ακόμη Champions League κι ένα ακόμη Treble. 

Το δεύτερο προσωπικό του μετά το επίτευγμα του ’11 με τη Μπαρτσελόνα, που τον εκτόξευσε στην κορυφή της λίστας των μοναδικών προπονητών που μες στην ίδια χρονιά κατέκτησαν, δύο φορές, πρωτάθλημα, κύπελλο και το πρώην Πρωταθλητριών. Και ιστορικό για τη Σίτι που σε 129 χρόνια ύπαρξης, και πριν τον ερχομό του Καταλανού «μάγου» είχε κατακτήσει, όλα κι όλα 4 πρωταθλήματα, 7 κύπελλα, 8 Λιγκ- Καπ. Υπάρχει όμως ένα, ναι μεν, αλλά…

Γιατί η πρωταθλήτρια Αγγλίας και Ευρώπης, μπορεί να ξεκινάει και φέτος ως το λογικό, και μεγάλο φαβορί για την τελική νίκη, όσες όμως προσπαθούν εδώ και χρόνια να την φτάσουν, στο μεταξύ εξοπλίστηκαν και ενισχύθηκαν ξοδεύοντας βουνά από εκατομμύρια. Από μόνα τους βέβαια, τα χρήματα, όσα και να είναι δεν φτάνουν για να κτίσεις απαραιτήτως μία υπέρ ομάδα. Το απέδειξε η Παρί Σεν Ζερμέν, χειρότερη από ποτέ με τους τρεις «τενόρους» Μέσι, Νεϊμάρ και Εμπαπέ. Το απέδειξε και η Τσέλσι που ξόδεψε κοντά στα 900εκ. ευρώ για να μείνει τελικά χωρίς ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τερματίζοντας μάλιστα χαμηλότερα από ποτέ στην Premier League μετά το ’92-’93 δηλαδή στην προ Αμπράμοβιτς εποχή.

Τα χρήματα όμως έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν, όταν ξοδεύονται με σύνεση, μέτρο και κυρίως εξυπνάδα. Όταν δηλαδή γίνονται σταδιακές προσθήκες σ’ ένα ήδη υπάρχον και αξιόλογο ρόστερ: για παράδειγμα της Άρσεναλ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή της Λίβερπουλ.

Οι Gunners ξόδεψαν 235εκ. ευρώ για τρεις παίκτες: τον ακριβότερο Άγγλο όλων των εποχών, Ντέκλαν Ράις, από τη Ουέστ Χαμ, τον Γερμανό Χάβερτζ που πριν δύο χρόνια είχε χαρίσει το Champions League στην Τσέλσι, στον τελικό με τη Σίτι και τον Ολλανδό Γιούριεν Τίμπερ, από τον Άγιαξ. Τρεις έξυπνες προσθήκες στη μηχανή του Αρτέτα που για ενάμιση μήνα θα χάσει τα γκολ του Γκάμπριελ Ζέσους (επέμβαση στο γόνατο), αλλά θα μπορέσει να υπολογίσει σ’ εκείνα του Αμερικανού Μπάλογκουν, όσο στην πείρα του Όντεγκαρντ, που αφού ζήτησε να φύγει, μάλλον πείστηκε να μείνει.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξόδεψε 200, επίσης για τρεις παίκτες: τον Δανό Χόιλουντ από την Αταλάντα, τον Άγγλο Μέισον Μάουντ από την Τσέλσι και τον διεθνή Καμερουνέζο τερματοφύλακα, Ονανά από την Ίντερ. Ακολουθεί η Λίβερπουλ, που αφού ευχήθηκε καλή τύχη στη Σαουδική Αραβία, στους Χέντερσον, Φιρμίνο και Φαμπίνιο θωράκισε τη μεσαία της γραμμή με τον Αργεντινό, Μακ Άλιστερ, από τη Μπράιτον και τον Ούγγρο Σζομποσλάι από τη Λειψία. Στην επίθεση ο Κλοπ βρήκε την κατάλληλη φόρμουλα για να μπορέσει ο Ολλανδός Γιάπκο να στηρίξει τον Σαλάχ και έτσι, προς το παρόν τουλάχιστον δεν κρίθηκε αναγκαίο να ξοδευτούν χρήματα και για σέντερ- φορ αν και κάποια στιγμή, ο αγγλικός Τύπος είχε αναφέρει και την περίπτωση Εμπαπέ: ήταν όμως, μόνο μία δική του εκτίμηση, για την ακρίβεια επιθυμία να δει τον Γάλλο σούπερ σταρ στο «Άνφιλντ».

Τα μεγάλα, φετινά ερωτηματικά αφορούν τις λονδρέζικες Τσέλσι και Τόττεναμ. Οι Blues κι ο νέος τους προπονητής Μαουρίσιο Ποτσετίνο αποχαιρέτησαν 26 παίκτες (!) από το «Στάμφορντ Μπριντζ» με σημαντικότερους τους Μάουντ (Γιουνάιτεντ), Κόβατσιτς (Σίτι), Λόφτους Τσικ και Πούλισιτς (Μίλαν), Χάβερτζ (Άρσεναλ), Αθπιλικουλέτα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ν’Γκόλο Καντέ, Μεντί, Κουλιμπαλί στη Σαουδική Αραβία. Ξόδεψε όμως κοντά στα 150εκ. ευρώ για τέσσερις παίκτες: τον Νίκολας Τζάκσον από τη Βιγιαρεάλ, που οι ειδικοί ήδη παρομοιάζουν στον Ντρογκμπά, τον Νκούνκου από τη Λειψία, τους Παέζ (Ιντεπεντιέντε Ντελ Βάλε) και Ογκοτσούκου (Ρεν).

Άλλα τόσα ξόδεψε και η Τόττεναμ του Άγγελου Ποστέκογλου για τέσσερις νέες προσθήκες: τους Κουλουσέφκι (Γιουβέντους), Βικάριο (Έμπολι), Μάντισον (Λέστερ) και Σόλομον, αλλά τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την «σαπουνόπερα» Χάρι Κέιν, ο οποίος έχει ήδη συμφωνήσει με τη Μπάγερν Μονάχου, η Τόττεναμ όμως τον καθυστερεί μέχρι τη στιγμή που θα εισπράξει τα 100εκ. ευρώ, ακατέβατα και όχι τα 80 που προσφέρουν οι Γερμανοί.

Οκτώ μέρες πριν τη σέντρα της Premier League 2023-’24, όλοι λοιπόν, στη σειρά έτοιμοι για το μεγάλο Ρεσάλτο στη βασίλισσα των πάντων Σίτι αν και η απώλεια του Γκιουντογκάν (για τη Μπαρτσελόνα), του Μαχρέζ (Αλ Αχλί), ίσως και του Ουόκερ, σε συνδυασμό  με την, θέμα ημερών απόκτηση του Γβαρντιόλ δεν μοιάζουν ικανές ν’ αλλάξουν τις ισορροπίες μίας τόσο καλό κουρδισμένης ομάδας.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταγραφική "βόμβα" από τον Ολυμπιακό - Πολύ κοντά σε εξτρέμ από την Άρσεναλ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags