Ας «πούμε», στην 5η και τελευταία (πιο κάτω, δεν πάει) του αγγλικού ποδοσφαιρικού κόσμου, που δεν λέγεται τυχαία Conference Non- League, γιατί δεν είναι αναγνωρισμένη από την Ομοσπονδία και είναι τόσο «χύμα» και ελεύθερη που μπορεί να συμμετάσχει και να παίξει μπάλα ο οποιοσδήποτε, κυρίως οι Ινδό- Πακιστανοί φαρμακοποιοί μόλις τελειώσουν τη βάρδιά τους. Εκεί αγωνιζόταν τότε και η Λούτον, η μόνη ομάδα που χτύπησε την πόρτα της Ουέστ Χαμ και ενδιαφέρθηκε για τον Μπανζού προσφέροντάς του μάλιστα το «εξωφρενικό» ποσό των 25 λιρών: την εβδομάδα.

 Ο 19χρονος ενθουσιάστηκε και σχεδόν συγκινήθηκε που κάποιος, κάποιοι, επιτέλους τον παρατήρησαν και ένα ωραίο, παγερό απόγευμα του Ιανουαρίου πήρε το τρένο από το Λονδίνο για να γνωρίσει από κοντά το νέο του «σπίτι». Απογοητεύτηκε και σχεδόν έβαλε τα κλάματα όταν διαπίστωσε ότι το γραφικό, αλλά παμπάλαιο «Kenilworth Road» δεν θα γινόταν ποτέ, ούτε «Άνφιλντ», ούτε «Ολντ Τράφορντ» είχε όμως τόση ανάγκη τα χρήματα που έκανε την καρδιά του πέτρα.

 Έκτοτε έχει περάσει μία δεκαετία, η Λούτον σκαρφάλωσε πέντε ολόκληρες κατηγορίες: έμεινε μία σεζόν στην Conference Non- League, τέσσερις στη League Two (4η), μία στη League One (3η) και άλλες τέσσερις στην Championship, δηλαδή τη 2η κατηγορία. Και τον περασμένο Μάιο επέστρεψε για πρώτη φορά ύστερα από 31 χρόνια ανάμεσα στους «μεγάλους» και για (ιστορική) πρώτη στην Premier League.

 

  Ένα ταξίδι δύσκολο, αλλά και συναρπαστικό, παρέα εννοείται με τον αχώριστο Μπανζού ο οποίος εξελίχθηκε σε ρέκορντμαν της Λούτον, με 322 παιχνίδια και 23 γκολ, κυρίως σε ίνδαλμα των φιλάθλων γιατί δεν ήταν και λίγο πράγμα, σε 10 χρόνια καριέρας να έχει αποβληθεί μόνο μία φορά, μάλιστα με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

 Γεννημένος στο Χέντον, στη Μεγάλη Βρετανία ο Μπανζού το ’21 επέλεξε ν’ αγωνίζεται στην εθνική, Κονγκό, των γονιών του. Είναι όμως πλέον τόσο γεμάτος, ολοκληρωμένος, ευτυχισμένος και ευγνώμον από τα όσα βίωσε με τη Λούτον, που πρόσφατα αρνήθηκε πρόταση, της… Ουέστ Χαμ για ν’ αντικαταστήσει τον Ντέκλαν Ράις που πουλήθηκε σε ποσό ρεκόρ στην Άρσεναλ.

 

 Το ιστορικό ντεμπούτο στην Premier League, το δικό του, αλλά και της Λούτον μπορεί να ξεκίνησε με το αριστερό: 4-1 από τη Μπράιτον. Ενώ το δεύτερο, με την επίσης νεοφώτιστη Μπέρνλι αναβλήθηκε γιατί στο αρχαίο (του 1905) γήπεδο δεν έγιναν ακόμη οι απαραίτητες εργασίες που να πληρούν τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία αγώνα της Premier League. Έχει όμως μπροστά του 37 ακόμη αγωνιστικές για ν’ αποδείξει την αξία του και κρίνοντας από την Ιώβεια υπομονή, κυρίως όμως επιμονή του έχει να δώσει ακόμη πολλά σε μία ομάδα και μία φανέλα που δεν ήθελε, αλλά που τελικά δεν έβγαλε από πάνω του 10 ολόκληρα χρόνια. Α, και που από τις αρχικές 25 στερλίνες του δίνει σήμερα 2.800. Την εβδομάδα…