Facebook Pixel Το νέο, ηχηρό μήνυμα των «Γλάρων» που τρομάζουν την Αγγλία, την Ευρώπη, αλλά περισσότερο απ’ όλους την ΑΕΚ…
Ποδόσφαιρο
| 2023-09-18 21:08:00

Το νέο, ηχηρό μήνυμα των "Γλάρων" που τρομάζουν την Αγγλία, την Ευρώπη, αλλά περισσότερο απ’ όλους την ΑΕΚ

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι

 Τρία 24ώρα χωρίζουν τη Μπράιτον από το ιστορικό της ντεμπούτο σ’ ευρωπαϊκή διοργάνωση, το βράδυ της Πέμπτης στο «Falmer Stadium», στην πρεμιέρα του Europa League, δυστυχώς για την ΑΕΚ, με την… ΑΕΚ. Και «λέμε» δυστυχώς, γιατί τρία μόλις 24ώρα νωρίτερα οι «Γλάροι» του Ιταλού Ρομπέρτο Ντε Ζέρμπι διέλυαν την αλαζονική, και τίποτα παραπάνω, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μ’ ένα αφοπλιστικό 1-3 μάλιστα μες στο «Ολντ Τράφορντ» στέλνοντας, αριστερά και δεξιά ένα μήνυμα σαφές για το τι ακριβώς περιμένει τον «δικέφαλο» στην αγγλική του αποστολή.

Περιμένει μία ομάδα διψασμένη για καλό, γρήγορο και άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο. Που δεν καταλαβαίνει από έδρες ή περισσότερο φημισμένους αντιπάλους. Μία ομάδα ή του ύψους ή του βάθους, που δεν έχει μέσες λύσεις, που πάει από 3άρα σε 4άρα και στην χειρότερη, όπως συνέβη στην 3η αγωνιστική, πάντα στο «Falmer» από την Ουέστ Χαμ θα γνωρίσει τη λεγόμενη στραβή ημέρα χάνοντας απρόσμενα 1-3.

 Αυτό ήταν και το μοναδικό stop που γνώρισαν οι πιτσιρικάδες του Ντε Ζέρμπι στα πέντε τελευταία παιχνίδια, γιατί στα υπόλοιπα οι «Γλάροι» μεταμορφώθηκαν σε Αετούς έτοιμοι να κατασπαράξουν τη λεία τους με αποφασιστικότητα και χωρίς τον παραμικρό οίκτο: 4-1 τη Λούτον, στην πρεμιέρα της φετινής Premier League, 1-4 τη Γουλβς στη 2η αγωνιστική, 3-1 τη Νιουκάσλ στην 4η, 1-3 την, υπερτιμημένη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην 5η. Κι όλα αυτά, με μία ομάδα, εννοώντας τους 11 βασικούς που άλωσαν το «Ολντ Τράφορντ» που στοίχησε συνολικά 18.2 εκ. λίρες, σχεδόν εφτά φορές λιγότερα από τα 127εκ. λίρες που ξόδεψαν οι Red Devils μόνο για τους Ονανά (από την Ίντερ) και Χόιλουντ (από την Αταλάντα).

 Το μυστικό του Ιταλού προπονητή, που είχε κάνει θαύματα και με τη μικρομεσαία Σασσουόλο και που βρέξει, χιονίσει δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση τη φιλοσοφία του 4-2-3-1 είναι ότι κατάφερε να δημιουργήσει ένα τόσο συμπαγές σύνολο που, στην ουσία, ουδείς είναι, ήταν ή θα είναι αναντικατάστατος.

 Για παράδειγμα, από τον θρίαμβο του Μάντσεστερ ο 18χρονος Ιρλανδός σέντερ- φορ, Ίβαν Φέργκιουσον, σκόρερ ενός χατ-  τρικ στο αμέσως προηγούμενο 3-1 σε βάρος της Νιουκάσλ παράμεινε στον πάγκο για 85’. Ο ταλαντούχος 20χρονος Ισπανός Ανσού Φατί, που ήρθε δανεικός από τη Μπαρτσελόνα, αλλά, άσχετο, ονειρεύεται μία μέρα να παίξει με τα χρώματα της εθνικής Πορτογαλίας ξεκουράστηκε για 65’, το ίδιο και ο Ζοάο Πέντρο. Τον ρυθμό της, η Μπράιτον το βρήκε το ίδιο, με την ταχύτητα του Ιάπωνα Μιτόμα, την πείρα του Γερμανού- Σύριου Νταχούτ, του επί χρόνια μέσου επιθετικού της Λίβερπουλ, Λαλάνα, αλλά και του πρώην Red Devil, Ντάνι Ουέλμπεκ, σκόρερ στο 20’ του κλασικού «γκολ του ex», δηλαδή του πρώην. Όλοι τους παίκτες που, σε καμία περίπτωση δεν έκαναν αισθητές τις τρεις σημαντικές απώλειες της καλοκαιρινής, μεταγραφικής περιόδου: του Καϊσέντο, που πήγε στην Τσέλσι με 115εκ. λίρες, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του πλέον ακριβοπληρωμένου στην ιστορία του αγγλικού football, του Ρόμπερτ Σάντσεζ, που επίσης τον ακολούθησε στο Λονδίνο και του Αργεντινού Μακ Άλιστερ που δόθηκε στη Λίβερπουλ.

 Τώρα, όσον αφορά την Πέμπτη η όλη πιο πάνω φιλολογία μπορεί να πάει και περίπατο. Μπορεί δηλαδή η Μπράιτον να βρεθεί σε κακή ημέρα, τύπου εκείνη με τη Ουέστ Χαμ. Μπάλα είναι, ποτέ δεν ξέρεις. Το βέβαιο είναι όμως το εξής: ότι θα έχει απέναντί της μία ομάδα πολύ καλύτερη, σοβαρή και συγκροτημένη από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μία Μπράιτον σε μικρογραφία, μεταμορφωμένη από τον Αλμέιδα και εξίσου ικανή, ή του ύψους ή του βάθους, για το καλύτερο ή και χειρότερο παιχνίδι… 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags