Η φετινή, λοιπόν θα μείνει στην Ιστορία των «Red Devils» ως τη χειρότερη σεζόν των τελευταίων 51 χρόνων. Το έτος του απόλυτου μηδέν, χωρίς Ευρώπη, με τη μιζέρια μίας 16ης θέσης στην Premier League, επιπλέον με ακόμη περισσότερα συσσωρευμένα χρέη από τα λάθη και την κακοδιαχείριση του «Mr Ineos», σερ Τζιμ Ράτκλιφ. Που, από τότε που αγόρασε, με 5.5 δις λίρες το 28.6% της Μάντσεστερ από τους Γκλέιζερ έβγαλε από την τσέπη του κι άλλα 250εκ. για μία τρύπα στο νερό. Και τα οποία προστίθενται στα υπάρχοντα χρέη 370εκ. που μαζεύτηκαν στην τελευταία 5ετία.
Διαβάστε επίσης...
Για ν’ αντιμετωπίσει τα… μη αντιμετωπίσιμα, αλλά και για να κατασκευάσει το «Νέο Ολντ Τράφορντ» ο πλουσιότερος Βρετανός επιχειρηματίας εφάρμοσε μία άκρως άγρια και επιθετική στρατηγική λιτότητας η οποία απέφερε την απόλυση 250 τεχνικών υπαλλήλων, ενώ μετά το νέο, οικονομικό πατατράκ αναμένεται ν’ ακολουθήσουν κι άλλοι τόσοι διοικητικοί. Ξεχνώντας, ίσως πως το πραγματικό αίτιο της αιμορραγίας να μην ήταν οι όποιοι υπάλληλοι, αλλά τα 20εκ. το χρόνο του 33χρονου Καζεμίρο, τα 15 του Σο, τα 10 του Μαγκουάιρ, Άντονι, Σάντσο και πάει λέγοντας.
Η αλήθεια είναι πως, αντικειμενικά το «έτος μηδέν» θα έπρεπε να προσδιοριστεί η περίοδος 2012-’13, η τελευταία από τις 27 του «Βασίλειου» του σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Γιατί από τη συνταξιοδότησή του, και μετά ξεκίνησε η πραγματική κατρακύλα των Διαβόλων: πλέον «κόκκινων» μόνο από ντροπή.
Στα 12 χρόνια της μετά- Σκοτσέζου εποχής η «United» έριξε στο μίξερ της απόλυτης σύγχυσής της δέκα προπονητές ή «τύπου» προπονητές καταφέρνοντας να κατακτήσει μόνο τη μιζέρια δύο Fa Cup, ενός Community Shield, ενός League Cup και ενός Europa League.
Τον σερ Άλεξ διαδέχτηκαν οι Μόγιες, Γκιγκς, Φαν Γκαλ, Μουρίνιο, Σόλσκιερ, Κάρικ, Ράγκνικ, Τεν Χαγκ, Φαν Νιστελρόι και, ο χειρότερος όλων, Ρούμπεν Αμορίμ. Ο οποίος κέρδισε μόνο τα έξι, από τα 26 παιχνίδια της Premier League, που έχει να «σταυρώσει» νίκη από τα μέσα Μαρτίου, με 6 νοκ- άουτ και 2 ισοπαλίες, και που ήδη συμπεριλήφθηκε στα αλμανάκ της ομάδας ως ο πλέον καταστροφικός τεχνικός με τη χειρότερη διαφορά τερμάτων (-12) από το μακρινό 1973 έχοντας, η ομάδα του πετύχει μόνο 42 γκολ σε 37 παιχνίδια, όλων των διοργανώσεων.
Σαφώς καλύτερα, ο υπερτιμημένος Πορτογάλος που άφησε στη μέση ένα σπουδαίο έργο στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, τα πήγε στο Europa League όπου έφτασε μέχρι τον τελικό του Μπιλμπάο αήττητος, με 8 νίκες σε 10 παιχνίδια ωστόσο χάνοντας από την Τόττεναμ, μαζί με το τρόπαιο και το «χρυσό» εισιτήριο που θα στείλει φέτος και 6η αγγλική ομάδα στο επόμενο Champions League.
Στο Μάντσεστερ, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι το λιγότερο τρικυμιώδες. Ουδείς είναι πλέον βέβαιος για τη θέση του, με πρώτο απ’ όλους τον Αμορίμ. Ενώ ακόμη και ο Μπρούνο Φερνάντες, ο μοναδικός που σώθηκε από την τραγική χρονιά θα πρέπει μες στην εβδομάδα ν’ απαντήσει στην Αλ Χιλάλ για το εάν θ’ αποδεχθεί τη «φαραωνική» πρόταση να συνεχίσει στη Σαουδική Αραβία ή θα προτιμήσει να παραμείνει στην Αγγλία χωρίς ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ενώ, εξαιρετικά αμφίβολοι θεωρούνται και οι Χόιλουντ, Ζίρκζε, Ονανά, για τους οποίους ξοδεύτηκαν σχεδόν 200εκ. ευρώ. Ένα τίποτα μπροστά στα 2 και πλέον δις, σε μεταγραφές της τελευταίας 5ετίας για να πετύχει εν τέλει, τι (;), πέρα από τη μιζέρια της χειρότερης θέσης στο πρωτάθλημα σε 51 χρόνια…