Τα τελευταία 6 χρόνια οι «Leoni Alati» («φτερωτά λιοντάρια») της Βενέτσια μόλις πανηγύρισαν την 3η τους επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία έχοντας βιώσει και τις τραυματικές εμπειρίες δύο, συνεχόμενων υποβιβασμών στη Serie B.
Αυτή τη φορά όμως επέστρεψαν για να μείνουν. Κι επειδή οι (Αμερικανοί) χρηματοδότες τους έχουν ατελείωτα βουνά από δολάρια, ας μην εκπλαγούμε εάν τη νέα σεζόν τους δούμε να φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, στυλ Κόμο, το οποίο είναι και το μοντέλο έμπνευσης και μίμησης των ιδιοκτητών. Των μεγαλομετόχων της «Oak View Group», που μαζί με τον Καναδό ράπερ Ντρέικ κατέχουν από τον Φεβρουάριο του ’20, το 100% της Βενέτσια.
Η «Oak» είναι ένας κολοσσός, με έδρα το Ντένβερ που δραστηριοποιείται εδώ και μία 10ετία τόσο στον χώρο του Real Estate, όσο του αθλητισμού ή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής διοργανώνοντας events και προσφέροντας πλήρη πακέτα, από τη φιλοξενία, ως το entertainment. Ιδρυτής της είναι ο Τιμ Λέουϊκ, πατέρας της Ιταλό- Αμερικανίδας Φραντσέσκα που πήρε το επίθετο του άντρα της όταν παντρεύτηκε τον Τρόι, πρώην αστέρα του χόκεϊ επί πάγου.
Αυτά, ως προς το γενεαλογικό δέντρο της «Oak» και της Μπόντι. Το θέμα μας είναι όμως η Βενέτσια, το όνειρο και η πεποίθηση των ιδιοκτητών της να τη βγάλουν, το αργότερο μες στην επόμενη 2ετία στα κύπελλα Ευρώπης. Όπως ακριβώς συνέβη και με την Κόμο συμπτωματικά γενέτειρα, το ’85 της «presidentessa» Φραντσέσκα.
Για να πραγματοποιηθεί όμως, το όνειρο και για να σταθεροποιηθεί η ομάδα στη Serie A δεν αρκούν ούτε ο ενθουσιασμός των Βενετσιάνων, ούτε τα 200εκ. ευρώ που ήδη ξόδεψαν οι Αμερικανοί την τελευταία 6ετία.
Χρειάζονται τουλάχιστον άλλα τόσα, και κυρίως ένα γήπεδο πολύ περισσότερο σύγχρονο και μοντέρνο, αναπόφευκτα καταδικασμένο ν’ αντικαταστήσει το παμπάλαιο «Πιερ Λουίτζι Πέντσο»: το δεύτερο γηραιότερο γήπεδο στην Ιταλία μετά το επίσης «Λουϊτζι Φερράρις» της Τζένοβα, με 113 χρόνια Ιστορίας στην πλάτη του και χωρητικότητα μόλις 11.200 θεατών.
Οι Αμερικανοί δεν έκαναν πίσω, το αντίθετο μάλιστα. Ως «μανούλες» του μάρκετινγκ και μοναδικοί στο να βγάζουν και από τη μύγα ξύγκι συνειδητοποίησαν ότι κρατούν στα χέρια τους ένα ισχυρότατο brand name και ότι αργά ή γρήγορα με το όνομα «Venezia» θ’ αποσβέσουν, ίσως και διπλά όσα χρήματα επένδυσαν.
Μέσω δημοτικού διαγωνισμού εξασφάλισαν για τα επόμενα 40 χρόνια την εκμετάλλευση του οικοπέδου στην περιοχή «Tessera» όπου εντός του ’27 θα χτιστεί το νέο γήπεδο, χωρητικότητας 18.500 θεατών και γι το οποίο η διοίκηση θα συμβάλλει με 53εκ. ευρώ, ενώ ο Δήμος με τα υπόλοιπα 93. Άλλα 100εκ. ευρώ ετοιμάζονται να μπουν στα ταμεία από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και άλλα 35 από την, όπου να’ ναι πώληση στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας του 22χρονου μέσου επιθετικού Ισά Ντουμπιά, νέου Ιταλού αστέρα γεννημένου στο Τρεβίλιο (Μπέργκαμο), αλλά από γονείς από την Ακτή Ελεφαντοστού.
Η αλλαγή κατηγορίας απαιτεί αναπόφευκτα θυσίες, χρήμα και στρατηγικές επενδύσεις, η Βενέτσια όμως έχει κάθε λόγο ή μέσο να πιστέψει ότι αυτή τη φορά επέστρεψε στη Serie A για να παραμείνει βγάζοντας, μία για πάντα από πάνω της την ετικέτα της ομάδας «ασανσέρ».
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο