Facebook Pixel Κηφισιά: Η πρώτη φορά μετράει! Τα δύο κανόνια της Κηφισιάς, οι απαντήσεις για διαιτησία και το... δωσμένο πρωτάθλημα
Ποδόσφαιρο
| 2023-06-12 16:13:00

Η πρώτη φορά μετράει! Τα δύο κανόνια της Κηφισιάς, οι απαντήσεις για διαιτησία και το... δωσμένο πρωτάθλημα

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Η πρώτη φορά μετράει! Τα δύο κανόνια της Κηφισιάς, οι απαντήσεις για διαιτησία και το... δωσμένο πρωτάθλημα

Η Κηφισιά στη Super League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Σταθερότητα και μαχητικότητα. Οι κακές στιγμές και το πρόβλημα της έδρας

Ιστορία έγραψε η Κηφισιά το βράδυ της Κυριακής (11/6/2023). Με το ισόπαλο 1-1 εναντίον της Καλαμάτας, μέσα στη φυσική της έδρα, το Ζηρίνειο, η ομάδα των Βορείων Προαστίων εξασφάλισε και μαθηματικά το πρωτάθλημα και την άνοδο στη Super League, γιατί ακόμα και αν ηττηθεί από τον Απόλλωνα Σμύρνης την επόμενη Κυριακή (18/6) και ισοβαθμήσει με την Καλλιθέα υπερτερεί στην ισοβαθμία (σ.σ. με μία νίκη και μία ισοπαλία στα μεταξύ τους παιχνίδια).

Η Κηφισιά έγινε η 70ή διαφορετική ομάδα που θα αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, από την ίδρυση της Α’ Εθνικής το 1959-1960 και η πόλη εόρτασε δεόντως αυτήν την επιτυχία, αφού οι δρόμοι στο ιστορικό κέντρο έκλεισαν με αστυνομική παρουσία από το Κεφαλάρι προς όλες τις καθόδους προς την Κηφισίας. Εξάλλου το γεγονός απαιτούσε τέτοιου είδους μέτρα ασφαλείας, αφού ο κόσμος πανηγύρισε την επιτυχία μίας ομάδα που ανέβαινε τάχιστα της κατηγορίες τα τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που παρέλαβε την ομάδα από τους αδελφούς Γαντζούλα ο Χρήστος Πρίτσας.

Ξεκίνησε με νικηφόρο σερί, την επηρέασε η διακοπή

Όπως κάθε χρόνο έτσι και αυτήν την αγωνιστική περίοδο, η πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Super League 2 εξελίχθηκε σε σίριαλ! Η Κηφισιά πάντως είχε κατά συρροή νίκες για δύο 2,5 μήνες μέχρι τη 12η αγωνιστική που έφερε ισοπαλία (0-0) στα Χανιά. Η δεύτερη απώλεια καταγράφηκε στο εντός έδρας ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης, στα τέλη του Μαρτίου. Ήταν η περίοδος που έκανε κοιλιά, κάτι που οι άνθρωποι του συλλόγου το απέδωσαν στη διακοπή του Φεβρουαρίου στο πρωτάθλημα εξαιτίας της διαμαρτυρίας των ομάδων για τα χρήματα που θα έπαιρναν από τη φορολόγηση του στοιχήματος.

Η Κηφισιά ήρθε ισόπαλη 3-3 στις 10 Απριλίου 2023 με τη βασική της αντίπαλο στην κούρσα του τίτλου, Athens Kallithea, για τη 19η αγωνιστική. Ισόπαλο 1-1 έληξε και το παιχνίδι με την Προοδευτική την επόμενη αγωνιστική στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και η δεύτερη φετινή της ήττα καταγράφεται   στις 29 Μαΐου 2023 με τα Χανιά.

Η ομάδα πάντως έδειξε μία σταθερή εικόνα, παρά τις απώλειες που ήρθαν την περίοδο που έκανε κοιλιά! Είχε ίδιο ρυθμό και αποφασιστικότητα σε κάθε παιχνίδι και στο τέλος έδρεψε τους καρπούς των προσπάθειών της, πανηγυρίζοντας μία ιστορική άνοδο. «Προσπαθήσαμε στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος να έχουμε υψηλά στάνταρ απόδοσης. Σίγουρα υπήρξαν και κακές στιγμές, οι οποίες μας έκαναν πιο δυνατούς», ήταν τα λόγια του προπονητή της ομάδας, Γιώργου Πετράκη, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο προπονητής και οι παίκτες

Ο πρωτομάστορας της επιτυχίας της Κηφισιάς απέδειξε, ότι κουβαλά τη μαγιά από τον πατέρα του στην προπονητική! Εγκατέλειψε πολύ νωρίς το ποδόσφαιρο, παρότι ως παίκτης ξεκίνησε από ΟΦΗ, αγωνίστηκε τέσσερις χρονιές στη Γ’ Εθνική (με Αστέρα Ρεθύμνου, Χερσόνησο, Ηρόδοτο, Ατσαλένιο), ενώ πέρασε και από τον Αστέρα Τρίπολης, όταν τον κοούτσαρε ο πατέρας του. Από τα 20 ήταν κάτοχος διπλώματος UEFA A, πριν αναλάβει την Κηφισιά είχε περάσει από τους πάγκους του Τυμπακίου, του Ηροδότου, του Ερμή Ζωνιανών, των Χανίων, του Καραϊσκάκη και της Λαμίας. Η ομάδα των Βορείων Προαστίων όμως ήταν η πρώτη που του έδωσε την ευκαιρία να κάνει πρωταθληματισμό και να γράψει ιστορία.

Για να το πετύχει αυτό όμως χρειάστηκε και τις καταλληλότερες μονάδες, οι οποίες υποστήριξαν το 3-5-2, τη διάταξη που εφήρμοσε καθ’όλη τη διάρκεια της σεζόν ο Έλληνας προπονητής. «Είναι μία πολύ συλλογική προσπάθεια. Τα μεγαλύτερα συγχαρητήρια αξίζουν στους παίκτες», ήταν τα λόγια του Πετράκη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Το ρόστερ της Κηφισιάς αποτελείται από μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες των χαμηλότερων κατηγοριών που είχαν παρουσία σε ομάδες της Super League. Θα ξεχωρίσουμε την τριάδα των στόπερ που αποτελείται από Βαφέα (27 συμμετοχές, 2 γκολ), Μαζουλουξή (21 συμμετοχές, 4 γκολ) και Σωτηράκο (22 συμμετοχές) . Ο πρώτος έχει περάσματα από Απόλλωνα, ΟΦΗ, Ιωνικό, ο δεύτερος από Εργοτέλη, Λαμία, ο τρίτος από Νίκη Βόλου, Αχαρναϊκό, Λαμία, Παναχαϊκή, Χανιά.

Στα χαφ έχουμε παίκτες αρκετά παραγωγικούς. Έχουμε και λέμε, Αντώνης Παπασάββας με 25 συμμετοχές και 2 ασίστ. Νίκος Πιεος με 26 συμμετοχές, 3 γκολ και 2 ασίστ. Ξεχωριστή η παρουσία του Γαλλομαροκινού, Μαντί Ταλάλ με 27 συμμετοχές, 6 γκολ, 5 ασίστ

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις αξιοσημείωτες στα χαφ όπως ο Νταμιάν Τζίνι (24 συμμετοχές, 5 γκολ, 1 ασίστ), ο Βαγγέλης Νοικοκυράκης (19 συμμετοχές, 1 γκολ,3 ασίστ) και ο Παναγιώτης Πρίτσας (19 συμμετοχές, 2 γκολ, 2 ασίστ) ενώ πολύ καλή χρονιά έκαναν και τα δυο μπακ Μανώλης Καλλέργης (22 συμμετοχές, 3 γκολ, 2 ασίστ) και Αντουάν Να’α (20 συμμετοχές, 1 γκολ, 3 ασίστ).

Ο σύλλογος είχε και δύο κανόνια μπροστά που κατάφεραν να έχουνε τον ίδιο αριθμό γκολ! Ο λόγος για τον Αντρέα Τετέι (29 συμμετοχές, 13 γκολ, 5 ασίστ ) και τον Μιχάλη Κουιρουκίδη ( 29 συμμετοχές, 13 γκολ, 3 ασίστ). Παρατηρείται και κάτι ακόμα; Η Κηφισιά πήρε γκολ σχεδόν από τους περισσότερους παίκτες του έμψυχου δυναμικού της.

Οι φωνές για τη διαιτησία

«Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι τίποτα», είχε δηλώσει την αγωνιστική περίοδο 1999-2000 ο Γιάννης Κυράστας, ως προπονητής του Παναθηναϊκού μίας ομάδας που άξιζε τον τίτλο για τη μαχητικότητά της και το ποδόσφαιρο που έπαιξε, αλλά έχασε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. Παρά την πικρία του ο αείμνηστος τεχνικός δεν μείωσε τότε την ποδοσφαιρική αξία του αντιπάλου, για τον οποίο υπήρχαν τότε έντονες διαμαρτυρίες γύρω από τη διαιτησία.

Δεν είναι κάτι ασύνηθες λοιπόν οι ομάδες κάτω από τον πρώτο να παραπονιούνται για διαιτητική εύνοια της ομάδας που βρίσκεται στην κορυφή. Είδαμε φέτος για παράδειγμα στη Super League, ότι όταν ήταν ο Παναθηναϊκός πρώτος, άκουγε κάποια πράγματα περί εύνοιας, ενώ οι φωνές φούντωσαν, όταν πέρασε στην κορυφή η ΑΕΚ. Έτσι και στην περίπτωση της Κηφισιάς, υπήρξαν περίοδοι που δέχτηκε σχόλια περί ξεκάθαρης εύνοιας.

Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2022 ο καθηγητής διαιτησίας, Φίλιππος Ντόβας, έκανε μία αφοπλιστική δήλωση στην εκπομπή «Δίκη» στο Open. «Έχουν δώσει το πρωτάθλημα της Super League 2 στην Κηφισιά…», είχε αναφέρει. Πρόσφατα υπήρξαν διαμαρτυρίες, ότι η ομάδα των Βορείων Προαστίων πήρε σφυρίγματα στην Πάτρα στη νίκη επί της Παναχαϊκής. Ακόμα και για το τελευταίο παιχνίδι με την Καλαμάτα υπήρξαν διαμαρτυρίες για το πέναλτι της ισοφάρισης.

Πανάξια γιατί ήταν η καλύτερη

Κόντρα σε όσους φωνασκούν για τη διαιτησία, οι άνθρωποι του συλλόγου έχουν να αντιτάξουν κάποια σοβαρά επιχειρήματα που επιβεβαιώνουν, ότι ήταν η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος και πήρε αυτό που της άξιζε. Η ομάδα σε αυτούς τους 11 μήνες, έδειχνε σε κάθε ματς μαχητικότητα. Η εικόνα της ομάδας δεν διαφοροποιήθηκε σε κανένα παιχνίδι, όπως τονίστηκε και παραπάνω.

Η Κηφισιά δεν έχασε ούτε μία αγωνιστική την πρώτη θέση της βαθμολογίας. Μάλιστα είχε την καλύτερη συγκομιδή βαθμών και τερμάτων και στους δύο ομίλους της Super League 2. Η ομάδα των Βορείων Προαστίων τερμάτισε πρώτη με 65 βαθμούς, έχοντας 20 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες με 62 γκολ υπέρ και 16 κατά. Στον βόρειο όμιλο για παράδειγμα ο πρώτος Πανσερραϊκός τερμάτισε είχε 19 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες, ενώ πέτυχε 40 γκολ και δέχτηκε 13.

Όσον αφορά την Athens Kallithea που υπήρξε η βασική αντίπαλος της Κηφισιάς στο φετινό πρωτάθλημα, είχε 19 νίκες, 5 ισοπαλίες και 3 ήττες με 52 γκολ υπέρ και 20 κατά. Μάλιστα οι άνθρωποι του συλλόγου αναγνωρίζουν την αξία της Καλλιθέας. Θεωρούν, ότι η μαχητικότητα και η ποιότητα που έδειξε βοήθησε πολύ την ομάδα των Βορείων Προαστίων να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο και να παραμείνει ανταγωνιστική μέχρι τέλους. «Μας έκανε πολύ καλό ήταν ο αντίπαλος. Είχαμε μία Καλλιθέα που ήταν σε όλο το πρωτάθλημα σε πολύ υψηλό επίπεδο. Μας βοήθησε να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο», είπε ο Πετράκης.

Το πρόβλημα της έδρας

Όλη τη σεζόν η ομάδα αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει διαφορετικά γήπεδα ως έδρα, εξαιτίας των εργασιών που ήταν απαραίτητες να γίνουν στο «Ζηρίνειο», προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει αγώνα επαγγελματικής κατηγορίας. Μάλιστα πέρσι τον Ιούνιο προέκυψαν αντιδράσεις από τον χώρο του στίβου καθώς οι εργασίες απαιτούσαν την καταστροφή μέρους του κουλουάρ του στίβου πέριξ του αγωνιστικού χώρου. Έτσι θυσιάστηκαν τρεις διάδρομοι του περιφερειακού στίβου στο στάδιο για την επέκταση του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Η ομάδα χρησιμοποίησε από την έναρξη της σεζόν τρεις έδρες, το γήπεδο Καισαριανής «Γιάννης Κρητικόπουλος», το «Αριστείδης Καμάρας» του Απόλλων Σμύρνης», στη Ριζούπολη, αλλά και το Δημοτικό Στάδιο Ηλιούπολης, πριν μετακομίσει στα τέλη Μαρτίου στη φυσική της έδρα, η οποία είναι ένα πολύ ιστορικό στάδιο. Το «Ζηρίνειο» το οποίο εγκαινιάστηκε το 1932 αποτέλεσε το πρώτο στάδιο της χώρας που είχε την ονομασία φυσικού προσώπου, δηλαδή του δωρητή του, Ιωάννη Ζηρίνειο, ο οποίος υπήρξε σπουδαίος καπνέμπορας της Σμύρνης και είχε καταγωγή από τη Μαρώνεια του Νομού Ροδόπης.

Η στήριξη στη Super League

Η Κηφισιά έγραψε ιστορία και θα βρίσκεται για πρώτη φορά στη Super League! Πολλοί αναρωτιούνται πως μία ομάδα, χωρίς ισχυρή οπαδική βάση παρά μόνο κάποιους ελάχιστους δημότες, κατάφερε να ανεβεί στα μεγάλα σαλόνια. Μην ξεχνάμε όμως, ότι η Κηφισιά ως Δήμος είναι από τους πλουσιότερους στην Ελλάδα με κατοίκους που έχουν μεγάλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίοι θα μπορούσαν να στηρίξουν με πολλούς τρόπους την ομάδα της περιοχής τους.

Οι επιτυχίες φέρνουν κόσμο στο γήπεδο και δημιουργείται οπαδική βάση. Εξάλλου η Κηφισιά θα είναι η εκπρόσωπος των Βορείων Προαστίων στη Super League και η διοίκηση έχει υψηλές προσδοκίες για την παρουσία της στην κορυφαία κατηγορία. «Ανεβαίνουμε για να μείνουμε και να διακριθούμε», δήλωσε άλλωστε ο Χρήστος Πρίτσας.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags