ΑΕΚ: Δυναμικό μπάσιμο για τον Μανώλη Σάλιακα φέρεται πως θα κάνει η ΑΕΚ, προκειμένου να ενισχύσει το δεξί άκρο της άμυνάς της το καλοκαίρι του 2022, όποτε και ο ποδοσφαιριστής μένει ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ας κάνουμε όμως μία αναδρομή της πορείας του Μανώλη Σάλιακα. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στη Μινωική, μία ομάδα της περιοχής Φορτέτζα του Ηρακλείου Κρήτης. Από εκεί μετεπήδησε στον Εργοτέλη, όπου αγωνίστηκε ως σέντερ φορ και εξτρέμ. Ίσως γι'αυτό οι επιθετικές του αρετές είναι τόσο εμφανείς ως δεξιός μπακ. Ο ίδιος πάντως σε παλαιότερη συνέντευξή του έχει παραδεχθεί, ότι θέλει βελτίωση στην άμυνα.

Έτσι δεν άργησαν να έρθουν οι κλήσεις στις μικτές ομάδες του Ηρακλείου και στη συνέχεια στην εθνική παίδων. Εκεί τον είδαν από τον Ολυμπιακό και τον έντυσαν στα ερυθρόλευκα τον Ιούλιου του 2013. Επαιξε στην Κ-17, μετά στην Κ-21 με Στορκ προπονητή, ενώ ντεμπούταρε με την ανδρική ομάδα με Μίτσελ προπονητή. Μετά από μία σειρά δανεισμών σε Καρμιώτισσα (Κύπρος) και Χανιά, έμεινε ελεύθερος τον Ιούλιο του 2019.

Η Λαμία ήταν η ομάδα που τον προσέθεσε στο δυναμικό της. Στην ομάδα της Φθιώτιδας αγωνίστηκε για έναν χρόνο και στη συνέχεια τον προσέγγισε ο ΠΑΣ. Στα Γιάννινα θεωρεί, ότι βρήκε τον εαυτό του και κατάφερε να δείξει τι αξίζει! Πέτυχε μάλιστα κάτι που δύσκολα το καταφέρνουν παίκτες ομάδων της περιφέρειας.

Κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας, ένα όνειρο που βρίσκεται στο μυαλό κάθε επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Τη φετινή σεζόν μετρά 14 εμφανίσεις με ένα γκολ και δύο ασίστ, την ώρα που αγοραστική του αξία στη μεταγραφική αγορά έχει σχεδόν διπλασιαστεί τους τελευταίους δέκα μήνες. Σύμφωνα με το Transfermarkt αυτή κυμαίνεται στις 600.000 Ευρώ.

Ο ίδιος έχει εκφραστεί για τις επιδιώξεις που έχει για το μέλλον. Θέλει να κάνει άλλη μια καλή χρονιά με τον ΠΑΣ, και μετά επιθυμεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο εξωτερικό ή σε μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα.

Τη δεδομένη χρονική συγκυρία, διέρρευσε στον Τύπο, ότι η ΑΕΚ κινείται δυνατά για την απόκτησή του το καλοκαίρι του 2022, όποτε και λήγει το συμβόλαίου του με τον «Άγιαξ» της Ηπείρου. Αποτελεί δεδομένα εισήγηση Γιαννίκη με τον οποίο συνεργάστηκε στον ΠΑΣ. Μάλιστα ο παίκτης θεωρεί τον προπονητή της Ένωσης ως έναν από τους τεχνικούς που τον βοήθησαν στην καριέρα του.

Για τον ποδοσφαιριστή μίλησε στο Sportdog ο ρεπόρτερ ΠΑΣ Γιάννινα και επικεφαλής της ιστοσελίδας Campion.gr, Νίκος Νικολάου.

«Ο Σάλιακας είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και κατά την γνώμη μου είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες αμυντικούς. Η καριέρα του έχει συνεχώς ανοδική πορεία φτάνοντας μάλιστα να φορέσει την φανέλα με το Εθνόσημο. Που είναι η ύψιστη τιμή για κάθε ποδοσφαιριστή. Από εκεί και πέρα είναι θέμα χρόνου να κάνει κι άλλα βήματα. Πιστεύω ότι το να αγωνιστεί στο εξωτερικό είναι ένας στόχος του και δικαιολογημένα. Κατά την γνώμη μου αυτό θα συμβεί, είτε σύντομα, είτε σε δεύτερο χρόνο. Άλλωστε υπάρχουν ομάδες εκτός συνόρων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μία από τις πολλές μεταγραφές που δικαιώνει στο έπακρο τους ανθρώπους του ΠΑΣ Γιάννινα και η εξέλιξή του είναι δικαίωση τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον ΠΑΣ. Επίσης η ενέργειά του να μην πανηγυρίσει το γκολ με την Λαμία δείχνει πολλά και για τον χαρακτήρα του, που είναι γνωστό άλλωστε εδώ σε εμάς», ήταν το πρώτο σχόλιο του συναδέλφου.

Ποιά είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του; «Είναι μαχητικός, γρήγορος, με καλό δεξιό πόδι, παίρνει πρωτοβουλίες και δεν διστάζει να βγει από το "καλούπι" του δεξιού μπακ. Επίσης, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, του αρέσει να ηρεμεί το παιχνίδι της ομάδας του, να εμψυχώνει τους συμπαίκτες του και να βγάζει ασίστ», απαντά.

Πώς τον αξιοποίησε ο Γιαννίκης στον ΠΑΣ; «Είχε δείξει πολλές φορές στον Σάλιακα την εμπιστοσύνη που του έχει. Και μάλιστα τον στήριξε (και δικαιώθηκε) όταν δεν ήταν και τόσο στα "πάνω" του. Εκτός από τα αμυντικά του καθήκοντα τον ενθάρρυνε να βγαίνει και πιό μπροστά και να παίρνει πρωτοβουλίες. Θα επικαλεστώ γι' αυτό, το γκολ που έβαλε με την Λαμία πρόσφατα, κάτι που δείχνει αυτοπεποίθηση», τονίζει ο Ηπειρώτης δημοσιογράφος.

Μπορεί να πιάσει στην ΑΕΚ; «Φυσικά και μπορεί. Η ΑΕΚ διαχρονικά εμπιστευόταν τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και ο Σάλιακας ταιριάζει στην ΑΕΚ. Είναι μέλος της αμυντικής γραμμής του ΠΑΣ Γιάννινα που είναι μία από τις καλύτερες του πρωταθλήματος και είμαι σίγουρος πως ο ίδιος έχει ακόμη πολλά βήματα προς τα πάνω να κάνει στην καριέρα του. Άλλωστε με τον Γιαννίκη συνυπήρξαν και στον ΠΑΣ (που ήταν και επιλογή του) και θα βρουν αμέσως τα πατήματά του και στον "Δικέφαλο", παρόλο που οι απαιτήσεις αυξάνονται ακόμη πιο πολύ», κατέληξε ο Νίκος Νικολάου μιλώντας στο Sportdog.

Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που όντως έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες ενίσχυσης του ελληνικού της στοιχείου. Ο ίδιος ο Σάλιακας είχε τοποθετηθεί στο παρελθόν, εκφράζοντας την επιθυμία, ώστε περισσότεροι συμπατριώτες να στηριχθούν σε ομάδες της Super League, καθώς αυτό θα βοηθούσε την ανάπτυξη του αθλήματος αλλά και την Εθνική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΑΕΚ χρειάζεται έναν χάφαρο τώρα - Τεράστιο μάθημα η ιστορία του Μανωλά - Να μάθει να πουλάει!