Άρης: Σάσα, Ντιαγέ, Καμαρά, Μπερτόγλιο. Αυτοί είναι οι παίκτες από τους οποίους περιμένουν στον Άρη να βγούνε μπροστά και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις νίκης απέναντι στον ΠΑΟΚ, σύμφωνα με τον Γιώργο Στράντζαλη. «Κακά τα ψέματα η ομάδα έχει πάρει ελάχιστα στα τελευταία παιχνίδια από τους παίκτες-πρώτης γραμμής» σημείωσε ο ρεπόρτερ των κίτρινων, μιλώντας στο Sportdog, όπου αναφέρθηκε στο... κλάσικο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής της Super League.

Ο συνάδελφος αναφέρθηκε στους λόγους του διαζυγίου με τον Άκη Μάντζιο, την εποχή του Χερμάν Μπούργος και το πρότζεκτ που του παρουσιάστηκε από Καρυπίδη, τη δυνατότητα αξιοποίησης της διασύνδεσης με τον «παράγοντα» Ντιέγκο Σιμεόνε. Παράλληλα αναφέρθηκε στη μαζική προσέλευση κόσμου στο «Κλεάνθης Βικελίδης» σε συνάρτηση με το συγκλονιστικό θέμα των ημέρων που αφορά τη δολοφονία του Άλκη. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε:

Ήταν αναγκαίο το διαζύγιο με τον Μάντζιο σε αυτή τη φάση; Γιατί ο Άρης θα μπορούσε να είχε προβεί νωρίτερα σε αυτήν την κίνηση, όπως για παράδειγμα μετά την 5άρα από τον ΠΑΣ, όταν η ομάδα δεν είχε κατρακυλήσει στη μέση της βαθμολογίας...

«Αυτή τη φορά ήταν αναπόφευκτο. Παρότι το πλάνο του Θόδωρου Καρυπίδη προέβλεπε την παρουσία του Άκη Μάντζιου στην άκρη του «κιτρινόμαυρου» πάγκου μέχρι το τέλος της χρονιάς, τους πρόλαβαν τα αποτελέσματα. Ο Μάντζιος βρέθηκε σε κρίση και λειτούργησε υπό πίεση σε τουλάχιστον άλλες δύο-τρεις περιπτώσεις μέσα στη σεζόν. Στηρίχθηκε όσο κανένας άλλος προπονητής επί της θητείας του Καρυπίδη στην ΠΑΕ, με την υποσημείωση βέβαια, ότι και ο ίδιος στήριξε την διοίκηση σε δύσκολες (εξωαγωνιστικές) καταστάσεις. Ο επικεφαλής της ΠΑΕ αυτήν τη φορά, όμως, αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα ενός ηλεκτροσόκ στην ομάδα του μπροστά στον κίνδυνο, να χαθεί και ο τελευταίος στόχος που έχει απομείνει, τη συμμετοχή της στα play off. Περισσότερο δηλαδή αυτή η απόφαση πάρθηκε στην κατεύθυνση του ταρακουνήματος και όχι τόσο στις ευθύνες που μπορεί να βαραίνουν τον Μάντζιο για την ήττα στα Γιάννινα. Ουσιαστικά πλήρωσε τη δυστοκία της ομάδας του και τις δύο διαδοχικές ήττες (Βόλος, ΠΑΣ) που έθεσαν σε κίνδυνο την παρουσία του Αρη στα play off».

Διαβάσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ που υπέγραψες για τους λόγους που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Έλληνα τεχνικού. Θεωρείς, ότι αν είχε αποκτηθεί κλασικός επιθετικός θα ήταν διαφορετικά τα δεδομένα;

«Δύο πράγματα πλήρωσε ο Ακης Μάντζιος, τα οποία ασφαλώς πληρώνει και η ομάδα στη διάρκεια της σεζον. Το πρώτο είναι η αφαίρεση των έξι βαθμών που βαραίνει τα πόδια των ποδοσφαιριστών από την εκκίνηση της φετινής σεζόν, και το δεύτερο είναι η έλλειψη κλασσικού φορ στο ρόστερ.

Στο γήπεδο ο Άρης βρίσκεται έναν βαθμό κάτω από ΠΑΣ και Παναθηναϊκό έχοντας και αγώνα λιγότερο. Άρα, μέσα στον στόχο της εξάδας. Με αυτήν την κατάσταση θεωρώ απίθανο, να προέκυπτε τώρα η απόφαση για αλλαγή προπονητή. Αγωνιστικά το πρόβλημα στο γκολ, με την απουσία ενός κλασσικού φορ από το ρόστερ, βγάζει μάτια εδώ και δύο χρόνια. Ενα πρόβλημα, το οποίο δεν λύθηκε από τη διοίκηση, ούτε στη χειμερινή περίοδο των μεταγραφών, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, ενώ ξεκάθαρα η επένδυση του Καρυπίδη στον Καμαρά βρήκε σε τοίχο. Καλός ο Μαυριτανός, αλλά δεν είναι φορ. Συνεπώς, με τους εξι βαθμούς και με έναν φορ περιοχής τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά για όλους».

Εποχή Μπούργος στον Άρη! H «AS» υποστήριξε σε άρθρο της, ότι στον Μπούργος παρουσιάστηκε ένα αθλητικό πρότζεκτ! Ποιό είναι αυτό;

«Είναι η πρώτη φορά που ο Θόδωρος Καρυπίδης παίρνει απόφαση να επενδύσει σε προπονητή. Αυτό φαίνεται τόσο από τη διάρκεια που έχει το συμβόλαιο του Μπούργος, αφού δεν πήγε σε μια προσωρινή λύση, όσο και από την προσωπικότητα του προπονητή που επέλεξε. Η προοπτική της συνεργασίας τους αφορά στην αλλαγή του αγωνιστικού μοντέλου του Άρη. Το χτίσιμο μιας ομάδας από την αρχή, με διαφορετικές βάσεις ως προς την δομή της. Αυτό προϋποθέτει και χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας. Προφανώς ο Καρυπίδης επενδύει και στη γνώση και στις διασυνδέσεις του Μπούργος στην ξένη αγορά για την εφαρμογή του νέου πρότζεκτ».

Δεν έχουμε δείγματα γραφής από Μπούργος ως πρώτος προπονητής. Ποιές πληροφορίες έχεις για τα στοιχεία που μπορεί να δώσει στο παιχνίδι του Άρη;

«Οι λιγοστές παραστάσεις που έχει ο Μπούργος ως πρώτος προπονητής ασφαλώς δεν μας επιτρέπουν να μπορούμε να εξάγουμε από τώρα συμπεράσματα για τα νέα στοιχεία που θα δώσει. Ούτε ασφαλώς και να περιμένουμε, ότι θα τα αλλάξει όλα από την μια μέρα στην άλλη. Σε πρώτη φορά όμως περιμένω, να επενδύσει στον χαρακτήρα της ομάδας και μέσα από τη δική του προσωπικότητα να περάσει νέες ιδέες στο παιχνίδι της. Επίσης ένα μεγάλο αγωνιστικό πρόβλημα του Άρη αποτελούν οι στατικές φάσεις. Ο Μπούργος ήταν ο άνθρωπος πίσω από την εξέλιξη της Ατλέτικο του Σιμεόνε σε αυτό το κομμάτι, όντας ο βασικός "εκπαιδευτής" των ποδοσφαιριστών στις στημένες φάσεις. Ο Άρης αυτή τη στιγμή έχει πάρει μόλις το 10% των γκολ του από στατικές, και έχει δεχτεί ουκ ολίγα».

Θεωρείς, ότι με Μπούργος στον πάγκο ο Άρης θα μπορέσει να ανοίξει μία πόρτα για παίκτες από Ισπανία ή Αργεντινή, αξιοποιώντας το μάτι του φίλου και πρώην συνεργάτη του, Ντιέγκο Σιμεόνε;

«Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους της επένδυσης του Καρυπίδη στον Χέρμαν Μπούργος. Τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο και δίπλα στον Σιμεονε είναι άνθρωπος που αναμφίβολα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανοίξει πολλές πόρτες στην Ευρώπη και όχι μόνο. Έχει το κύρος και την προσωπικότητα».

Πόσο έτοιμος είναι ο Άρης αγωνιστικά για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ;

«Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα το timing δεν είναι το καλύτερο. Η ομάδα περνάει αγωνιστική κρίση. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά στη σεζόν και μας έχει αποδείξει σε παρόμοιες καταστάσεις ότι έχει το «know how» για να τις ξεπερνάει με αποτελέσματα σε κρίσιμες στιγμές. Το έκανε και στον α' γύρο, μετά την 5αρα από τον ΠΑΣ. Γιατί να μην το κάνει και τώρα; Πρόκειται για ένα 90αλεπτο ιδιαιτεροτήτων, που θα μετρήσει περισσότερο η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας των ποδοσφαιριστών παρά η αγωνιστική τους ετοιμότητα. Προφανώς στον Άρη όμως περιμένουν από κομβικούς παίκτες, όπως για παράδειγμα οι Σάσα, Ντιαγε, Καμαρά, Μπερτόγλιο, να...βγουν μια φορά μπροστά. Διότι κακά τα ψέματα η ομάδα έχει πάρει ελάχιστα στα τελευταία παιχνίδια από τους παίκτες-πρώτης γραμμής, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αυτό το συνολικό ντεφορμάρισμα».

Ποιά ατού του ΠΑΟΚ πρέπει να περιορίσει ο Άρης;

«Ρόλο στην εξέλιξη του ντέρμπι έχω την άποψη, ότι θα παίξει η τακτική προσέγγιση του Άρη, η προσήλωση των παικτών στο πλάνο και ασφαλώς η αποτελεσματικότητα στις ευκαιρίες που θα βρει. Στο ανοιχτό γήπεδο ο Άρης έχει ικανούς μεσοεπιθετικούς για να δημιουργήσεις προϋποθέσεις. Και την Κυριακή περιμένω ότι θα βρουν χώρους και δεν θα αντιμετωπίσουν μια οργανωμένη άμυνα όπως στα τελευταία παιχνίδια, όπου φάνηκε ξεκάθαρα το πρόβλημα διάσπασης τους με ορθολογικό τρόπο ανάπτυξης. Οπότε από εκείνους εξαρτάται η εξέλιξη και λιγότερο από τα ατού του αντιπάλου».

Ουσιαστικά το Άρης-ΠΑΟΚ θα είναι το πρώτο μεγάλο ελληνικό ντέρμπι με μαζική παρουσία κόσμου στο 50% της χωρητικότητας του γηπέδου, ενώ το τελευταίο ματς μεταξύ των δύο ομάδων της Θεσσαλονίκης που είχε ανάλογες συνθήκες ήταν στις 4 Ιανουαρίου 2020 που έληξε με εμφατική νίκη των κίτρινων (4-2). Τί ετοιμάζουν οι οπαδοί για το ματς της Κυριακής; Θα υπάρξει κάτι ξεχωριστό με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη;

«Στη σκιά της στυγερής δολοφονίας του Άλκη από οπαδούς του ΠΑΟΚ, το κυριακάτικο ντέρμπι προφανώς έχει μία ιδιαιτερότητα επιπλέον. Το κλίμα δεδομένα είναι τεταμένο εδώ και μέρες και το ίδιο φαίνεται ότι θα ισχύσει και την Κυριακή. Υπάρχει συσσωρευμένη οργή για αυτό το έγκλημα. Ωστόσο, ο κόσμος του Άρη επιβάλλεται να σταθεί στο ύψος του, ΔΥΝΑΤΟΣ, να αποδείξει για ακόμη μια φορά το ήθος του και να μην ξεπεράσει τα...όρια. Το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού" δεν βγάζει ποτέ αποτέλεσμα.

Αν θα υπάρξει κάτι ξεχωριστό θα το δούμε την Κυριακή, όπως διαφορά πανό με μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες και με αφορμή την δολοφονία του νεαρού φιλάθλου.

Επίσης, το γεγονός, ότι το ντέρμπι θα διεξαχθεί με ποσοστό 50% παρουσίας κόσμου στο Κλεάνθης Βικελίδης μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του Άρη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι ξεκίνησε η κόντρα Άρη με ΠΑΟΚ - Η κλοπή, το ξύλο και η αποχώρηση για το... πέναλτι! (ΦΩΤΟ)