ΠΑΟΚ: Η ιστορική Τούμπα έχει πλέον ημερομηνία “λήξεως”, αφού εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ το χρονοδιάγραμμα των εργασιών κατεδάφισης της Τούμπας και τα τρία σχέδια που προτείνουν οι αρχιτέκτονες, για την μορφή που θα έχει η “Νέα Τούμπα”.

O ΠΑΟΚ έχει παραλάβει εδώ και μέρες το masterplan και τα τρία προσχέδια για το νέο γήπεδο από τις εταιρείες Salfo και Populous, που έχουν αναλάβει τις μελέτες και την κατασκευή του και πρόκειται για μια λεπτομερή μελέτη, με έναν φάκελο 340 σελίδων και με bussinessplan, σε άλλες 150 σελίδες.

Οι άνθρωποι του Δικεφάλου σε συνεργασία με αυτούς του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ. Μελετούν τις προτάσεις που έχουν γίνει από την κοινοπραξία των εταιρειών και αν προκύψει ανάγκη, θα προτείνουν κάποιες διορθώσεις.

Μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία θα ξεκινήσει και μιας μορφής διαβούλευση, με τους φιλάθλους της ομάδας, για να επιλεγεί το ένα από τα τρία προσχέδια που θα αποτελέσει τη βάση για την κατασκευή της “Νέας Τούμπας”.

Το πώς θα γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Για την ώρα πάντως στον ΠΑΟΚ είναι εντυπωσιασμένοι από το γεγονός ότι μετά από ένα δίμηνο περίπου από την ανάθεση του έργου έχουν πάρει στα χέρια τους, έναν τόσο πλήρη σχεδιασμό.

Τα τρία υποψήφια σχέδια γηπέδου, είναι κατ΄αρχήν, εντυπωσιακά και όπως λένε στον ΠΑΟΚ “θα είναι το ομορφότερο και πιο σύγχρονο γήπεδο της Ευρώπης”.

Το ένα βασίζεται κατασκευαστικά στο γυαλί και είναι πραγματικά πολύ ωραίο και ιδιαίτερο. Υπάρχει ένα δεύτερο λίγο πιο συμβατικό σχέδιο για ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. Το τρίτο, χαρακτηρίζεται από τον Δικέφαλο Αετό στο σκέπαστρό του, με τα φτερά του να καλύπτουν όλες τις κερκίδες, μία κατασκευή που όμοιά της δεν θα υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο! Ένα απίστευτο σχέδιο που ονομάστηκε ήδη project “Αετός”! Αυτό όμως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το κόστος του γηπέδου, που θα το καλύψει όλο ο Ιβάν Σαββίδης και αυτό θα φτάσει περίπου στα 160 εκατομμύρια ευρώ!

Θα ήταν μικρότερο το ποσό (γύρω στα 120 εκ. ευρώ), αλλά η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της αύξησης των μεταφορικών, ανέβασε και το κόστος του γηπέδου. Παρ΄όλα αυτά, ο Ιβάν Σαββίδης θα καλύψει όλο το ποσό, δεδομένου ότι αυτό υποσχέθηκε σε όλο τον κόσμο του ΠΑΟΚ και κρατάει πάντα τις υποσχέσεις του, ειδικά όταν πρόκειται γι αυτό το τεράστιο έργο, που θα αλλάξει την ροή της ιστορίας του Δικεφάλου του Βορρά. Η χωρητικότητα του νέου γηπέδου, έχει υπολογιστεί στις 35.000, αλλά πιθανολογείται ότι μπορεί να κτιστεί τελικά με χωρητικότητα λίγο πάνω από τις 38.000, κάτι που θα παρουσιαστεί επίσημα μέσα στις επόμενες ημέρες από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ.

Πηγή: sfina.gr