«Από εδώ και πέρα αυτό που προέχει για μένα είναι η καθημερινή σκληρή δουλειά και η προσπάθεια να βελτιώνομαι μέρα με τη μέρα. Συγκεντρωμένος, πλέον, μόνο στη δουλειά μου, δεσμεύομαι ότι θα δώσω για την ΑΕΚ όλη μου την ψυχή, όλα όσα έχω μέσα μου. Αυτός είναι τώρα ο επόμενος στόχος, αυτό που θέλω από εδώ και πέρα. Να πετύχουμε τους στόχους μας με την ομάδα και να μείνω στην ΑΕΚ για πολλά χρόνια. Ευχαριστώ για όλα».

Αυτά είναι τα λόγια του Νταμιάν Σιμάνσκι, στις 30 Ιουνίου 2020, την ημέρα που η ΑΕΚ ενεργοποίησε την οψιόν αγοράς του έναντι 1,3 εκατ.Ευρώ από την Αχμάτ Γκρόσνι, η οποία διατήρησε ένα ποσοστό μεταπώλησης ύψους 15%. Είχε έρθει ως δανεικός τον Ιανουάριο του ίδιου έτους (η Ένωση κέρδισε στην κούρσα τη Λέγκια Βαρσοβίας), μέτρησε 21 συμμετοχές σε Πρωτάθλημα, Play Offs και Κύπελλο Ελλάδας, έχοντας ένα γκολ και μια ασίστ. Με την εικόνα του έπεισε τους «κιτρινόμαυρους», να προχωρήσουν στην απόκτησή του.

Από τότε μέχρι σήμερα πέρασαν πάνω από 800 ημέρες και ο διεθνής Πολωνός άσος δικαίωσε τους ανθρώπους της Ένωσης. Γιατί είναι ένας παίκτης μαχητής, εργάτης στο χώρο του κέντρου, που πραγματικά έπαιζε με την ψυχή του σε όλα τα παιχνίδια. Με τη στάση του εμπνέει και τους άλλους συμπαίκτες του. Δικαιώθηκε και ο τότε ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Πολωνίας (Jerzy Brzęczek ), ο οποίος, όπως σας είχε αποκαλύψει σε σχετικό ρεπορτάζ το Sportdog, του είχε στείλει σε SMS ότι η ΑΕΚ ήταν η καλύτερη επιλογή από αγωνιστικής πλευράς ενόψει Euro του 2020.

Ο Σιμάνσκι ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τα τμήματα υποδομής της Σταλ, ομάδας γενέτειράς, Κράσνικ. Το 2011 πήρε μεταγραφή στη Μπελχάτοφ, με την οποία υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο δύο χρόνια αργότερα. Τη σεζόν 2016-17 αγωνίστηκε στη Γιαγκελόνια, ενώ στο τέλος της χρονιάς πήρε μεταγραφή για τη Βίσλα Πλοκ. Εκεί έδειξε τα προσόντα του και το σημαντικότερο ήταν, ότι συνάντησε τον προπονητή της Εθνικής Πολωνίας, Γέρζι Μπρζέτσεκ, ο οποίος και τον κάλεσε στο ομοσπονδιακό συγκρότημα. Στον ενάμιση χρόνο που αγωνίστηκε εκεί μέτρησε 52 συμμετοχές, με οκτώ γκολ και οκτώ ασίστ, κερδίζοντας τη μεταγραφή του στην ρωσική Αχμάτ Γκρόζνι τον Ιανουάριο του 2019. Στον ένα χρόνο παρουσίας του στη Ρωσία κατέγραψε 13 συμμετοχές.

Ο Πολωνός είναι ένας μέσος που μπορεί να παίξει θέσεις σε όλες τις θέσεις του κέντρου. Διαθέτει καλή τεχνική κατάρτιση. Το πάθος και η αυτοθυσία είναι στοιχεία του χαρακτήρα του που δεν μπορεί ο θεατής να μην τα διακρίνει. Είναι μία πολεμική μηχανή στον άξονα με ανεξάντλητη ενέργεια. Επίσης μπορεί να κουβαλήσει μπάλα, χωρίς να την ταλαιπωρεί, να προωθηθεί κάνοντας κίνηση φορ, αλλά και να σκοράρει. Από το 2020 που ήρθε στην ΑΕΚ σκοράρει κάθε σεζόν. Την αγωνιστική περίοδο 2020-21 έπαιξε 27 ματς, σκόραρε 4 γκολ και μοίρασε μία ασίστ, ενώ την επόμενη έκανε 37 συμμετοχές με 2 γκολ και 3 ασίστ.

Τη φετινή σεζόν έχει παίξει σε 7 ματς και στο προηγούμενο παιχνίδι με τον Άρη, άνοιξε τον δρόμο για για τη νίκη της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης. Μάλιστα το τέρμα του αναδείχτηκε Best Goal της 7ης αγωνιστικής, αφού στη σχετική ψηφοφορία συγκέντρωσε ποσοστό 67.3%, αφήνοντας πίσω Γκάρι Ροντρίγκες, Μπελμόντ, Σενγκέλια και Ντε Βισέντι.

Ο Σιμάνσκι στα 27 του αποτελεί ένα από τα σημαντικότατα περιουσιακά στοιχεία της ΑΕΚ. Είναι ένας παίκτης που αποδείχθηκε λύρα εκατό, είναι διεθνής με την Εθνική Πολωνίας και υπάρχουν πιθανότητες να τον δούμε στο Μουντιάλ του Κατάρ, τον χειμώνα. Τουλάχιστον ο νυν Πολωνός εκλέκτορας, Τσέσλαφ Μίχνιεβιτς, τον έχει περισσότερο στο μυαλό του σε σχέση με τον προκάτοχό του, Πάουλο Σόουζα. Ίσως γι'αυτό όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του καλού συναδέλφου, Κώστα Πλιάτσικα, στην «Ώρα των Σπορ», οι άνθρωποι της Ένωσης έχουν μπει σε σκέψεις για την πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του που λήγει τον Ιούνιο του 2024. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον μάνατζέρ του, Μάριους Πιερκάσκι, είναι ανοικτοί, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι πελάτης του τελευταίου είναι ο Σεμπάστιαν Σιμάνσκι, του οποίου η μεταγραφή στη Ντιναμό Μόσχας αποτέλεσε ένας από τα χρυσά ντιλς (ύψους 5,5 εκατ.Ευρώ) του τεχνικού διευθυντή της ΑΕΚ, Ράντοσλαβ Κουχάρσκι όταν εργαζόταν στη Λέγκια Βαρσοβίας. Αυτό σημαίνει, ότι η υπόθεση είναι σε πολωνικά χέρια και οι Ενωσίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ήσυχοι.

Γιατί οι Πολωνοί ποδοσφαιριστές, διαχρονικά, τίμησαν στην Ελλάδα τη φανέλα των ομάδων που αγωνίστηκαν και τα συμβόλαιά τους με το παραπάνω. Να σας δώσουμε μερικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Γιόζεφ Βάντσικ, Κριστόφ Βαζέχα, Μίροσλαβ Οκόνσκι, Λέσεκ Πις, Μίκαελ Ζεβλάκοφ, Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, Τόμας Βίσιο, Μάρτιν Μίετσελ. Στα ονόματα αυτών να προσθέσουμε και αυτό του Γιάτσεκ Γκμοχ, ο οποίος στην Ελλάδα εργάστηκε μόνο ως προπονητής και άφησε μεγάλη παρακαταθήκη. Ο Νταμιάν Σιμάνσκι έχει ήδη αρχίσει να αφήνει το δικό του αποτύπωμα με τη φανέλα της ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα.

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πρώτο μεγάλο όνομα που "τελειώνει" ο Αλμέιδα - Φεύγει Έλληνας άσος - Μεταγραφή έκπληξη στην ΑΕΚ!