Παναθηναϊκός: "Καπνός". Αυτό ακριβώς έγινε το τεράστιο προβάδισμα 6 βαθμών και άνω, το οποίο είχε δημιουργήσει μέχρι τον Νοέμβριο ο Παναθηναϊκός με τόσο κόπο και προσπάθεια. Είναι άλλο η ομάδα να περνούσε ένα ντεφορμάρισμα, πράγμα απολύτως λογικό, και άλλο Γενάρη μήνα να έχει εκτοπιστεί ήδη από την κορυφή. Μιλάμε για κατάρρευση που μόνο ως ανεξήγητη μπορεί να οριστεί.

Προσέξτε. Οι Πράσινοι ούτε χάθηκαν, ούτε είναι εκτός πρωταθλήματος. Την Κυριακή που έρχεται μπορεί ο Παναθηναϊκός να είναι ξανά μόνος πρώτος, μετά τα ματς Ατρόμητος - ΑΕΚ και ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, ενώ ο ίδιος φιλοξενεί στη Λεωφόρο τη Λαμία. Επομένως, ναι, η ομάδα παραμένει ζωντανή για το πρωτάθλημα. Ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο "αλλά". Με την απόφασή του το Τριφύλλι να μην ενισχυθεί άλλο πέραν των Πούχατς, Κλεϊνχέισλερ και Μαντσίνι, "πυροβόλησε" τα πόδια του. Με τόσα προβλήματα σε άξονα και άκρα δεν πήρε παίκτες, τους οποίους από τον περασμένο Οκτώβριο γνώριζε ότι πρέπει να είχε ντύσει στα πράσινα... χθες!

Για παράδειγμα αν θεωρήσουμε ότι ο Μαντσίνι υπολογίζεται για αριστερά, τότε επιλογή πίσω από τον Παλάσιος δεν υπάρχει δεξιά. Μόνο ο Βέρμπιτς στ' αριστερά είναι ο τρίτος διαθέσιμος εξτρέμ του ρόστερ δηλαδή. Ταυτόχρονα, πίσω από την "όαση" Μπερνάρ στο "10", ούτε εκεί υπάρχει ποδοσφαιριστής με επιτελικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα του Βραζιλιάνου.

Είναι πρακτικά αδιάφορο το αν η ματαίωση περαιτέρω μεταγραφών έγινε με υπαιτιότητα της ΠΑΕ, του Γιοβάνοβιτς ή και των δύο. Το αποτέλεσμα είναι πως η ομάδα έμεινε ανοχύρωτη. Και πλέον, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι αυτός που καλείται ξανά να κάνει την υπέρβαση, να "τρυπήσει" για άλλη μία φορά το ταβάνι του συνόλου το οποίο έχει να διαχειριστεί, απέναντι σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ.

Επειδή εδώ θέλουμε να μιλάμε κυρίως αγωνιστικά και όχι για διαρροές που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς δεξιά κι αριστερά, το μεγαλύτερο σφάλμα που χρεώνεται ο Σέρβος τεχνικός είναι η απίστευτη πνευματική και ψυχολογική καταρράκωση της ομάδας. Είτε με +1, είτε με +4, ο Παναθηναϊκός εδώ και καιρό ήταν πρώτος και μες στο γήπεδο, έπαιζε λες και ήταν τελευταίος. Από εκεί καλείται να ξεκινήσει ο Ιβάν για να γυρίσει την κατάσταση.

 

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διάλεξε Μαντσίνι από Καουλί - Δεν… έβλεπε τον Βλαχοδήμο Νο2 ο Γιοβάνοβιτς