Facebook Pixel Λιοντάρια στη Φιλαδέλφεια! Ο "Χ"όβαν στέρησε απ’την ΑΕΚ τη νίκη στην πρεμιέρα - Μοιραίος Φαν Βέερτ
Ποδόσφαιρο
| 2023-08-26 23:32:00

Λιοντάρια στη Φιλαδέλφεια! Ο "Χ"όβαν στέρησε απ’την ΑΕΚ τη νίκη στην πρεμιέρα - Μοιραίος Φαν Βέερτ

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Λιοντάρια στη Φιλαδέλφεια! Ο "Χ"όβαν στέρησε απ’την ΑΕΚ τη νίκη στην πρεμιέρα - Μοιραίος Φαν Βέερτ

Ισόπαλη 1-1 αναδείχτηκε η Ένωση με τον Πανσερραϊκό στο πρώτο της παιχνίδι στο πρωτάθλημα. Έχασε πέναλτι ο Ολλανδός επιθετικός που δεν μπόρεσε να νικήσει τον φοβερό Σλοβάκο τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων.

Λιοντάρια αποδείχτηκαν οι παίκτες του Πανσερραϊκού κόντρα στην ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, για τη 2η αγωνιστική της Super League. Η ομάδα των Σερρών, στο πρώτο παιχνίδι της Ένωσης στο πρωτάθλημα (εξαιτίας της αναβολής της αναμέτρησης με τη Ντιναμό, μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη), κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία στην "Αγιά Σοφιά", δείχνοντας ένα εξαιρετικά αξιόμαχο σύνολο. Οι "κόκκινοι" προηγήθηκαν με τη σέντρα με κεφαλιά του Άλεξιτς, οι "κιτρινόμαυροι" είχαν απίστευτες ευκαιρίες για να γυρίσουν το παιχνίδι, ακόμα και να πάρουν τη νίκη, ο Φαν Βέερτ έχασε και πέναλτι απέναντι στον φοβερό Σλοβάκο τερματοφύλακα, Χόβαν, με τον Γκατσίνοβιτς να γλιτώνει προς το τέλος την ομάδα του από κάζο...

Η ΑΕΚ έχε έναν βαθμό, όπως και ο Πανσερραϊκός που πήρε τον πρώτο του βαθμό στο πρωτάθλημα και έδειξε, ότι θα είναι από τις ευχάριστες παρουσίες τη φετινή σεζόν.

Έκπληξη με Χρυσόπουλο

Ο Ματίας Αλμέιδα μετά το παιχνίδι με την Αντβέρπ στην Αμβέρσα, προέβη, όπως αναμενόταν, σε εκτεταμένη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού του. Άφησε εκτός τους Βίντα, Χατζισαφί, Άμραμπατ, Τσούμπερ και τους τραυματίες, Στάνκοβιτς-Γκαρσία, ενώ δεν υπολόγιζε και στους Ρότα-Πόνσε που «κουβαλούσαν» τιμωρίες από πέρυσι. Συν τοις άλλοις χρησιμοποίησε ποδοσφαιριστές με μικρό χρόνο συμμετοχής, επιφυλάσσοντας εκπλήξεις, όπως ο νεαρός Χρυσόπουλος, ο οποίος ήταν προσθήκη του φετινού καλοκαιριού και έπαιξε αντί του Μουκουντί στο κέντρο της άμυνας.

Ο Αθανασιάδης υπερασπίστηκε την εστία, με τους Σιντιμπέ, Μήτογλου, Χρυσόπουλο, Μοχαμαντί, να απαρτίζουν την άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά. Στη μεσαία γραμμή ο Γαλανόπουλος είχε ρόλο κόφτη, ο Πισάρο έπαιξε αριστερά, ο Ελίασον δεξιά, στην κορυφή του ρόμβου τοποθετήθηκε ο Γιόνσον και στην επίθεση ο Φαν Βέερτ, με τον Μάνταλο να παίζει από πίσω του σε δημιουργικότερο ρόλο.

Από πλευράς Πανσερραϊκού, ο Πάμπλο Γκαρσία επέλεξε διάταξη 4-2-3-1 με τον Χόβαν τερματοφύλακα, δεξί μπακ τον Ντανκερλούι, αριστερό τον Πεταυράκη,ενώ ο Μπέργκστρομ ντεμπούταρε στα στόπερ δίπλα στον Γκοτζαμανίδη. Ο Στάικος είχε ανασταλτικό ρόλο στη μεσαία γραμμή δίπλα στον Ουεντραόγκο. Ο Πηλέας έπαιξε στην αριστερή πτέρυγα, ο Μούργος δεξιά, ο Ματίας δεκάρι και ο Άλεξιτς κορυφή.

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Σιντιμπλε, Μήτογλου, Χρυσόπουλος (46’ Πινέδα), Μοχαμαντί, Γαλανόπουλος (71’ Σιμάνσκι), Πισάρο, Ελίασον (71’ Αραούχο), Γιόνσον, Μάνταλος (79’ Ζίνι), Φαν Βέερτ.

Πανσερραϊκός: Χόβαν, Γκοτζαμανίδης, Μπέργκστρομ, Πεταυράκης, Ντανκερλουί, Πηλέας (65’ Τσακανίκας), Ουεντραόγκο, Στάικος (84’ Στίνα), Μούργος (65’ Μπαΐροβιτς), Ματίας (46’ Θυμιάνης), Άλεξιτς (65’ Γκουλέρι).

Πιάστηκε στον ύπνο

Η σέντρα της αναμέτρησης βρήκε την άμυνα της ΑΕΚ να πιάνεται στον ύπνο, παρότι πήρε μια γεύση από τις προθέσεις των παικτών του Πανσερραϊκού. Με το που έγινε το εναρκτήριο λάκτισμα οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να βγούνε στην επίθεση, με τον Άλεξιτς να βγαίνει στην πλάτη του Χρυσόπουλου, το κοντινό του πλασέ του οποίου πήγε πάνω στον Αθανασιάδη. Στο ίδιο χρονικό σημείο όμως, πριν καν συμπληρωθεί ένα λεπτό στο παιχνίδι, τα «λιοντάρια» ανέκτησαν ξανά τη μπάλα, ο Πηλέας σέντραρε από αριστερά και ο Άλεξιτς πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι προ του Χρυσόπουλου, ανοίγοντας το σκορ (0-1).

 

Δεν έμπαινε με τίποτα

Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να φτιάξουν μία σειρά ευκαιριών. Στο 5’ η γυριστή κεφαλιά του Φαν Βέερτ πέρασε άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Ολλανδός έχασε μοναδική ευκαιρία να ισοφαρίσει, όταν βρέθηκε μόνος απέναντι από τον Χόβαν στο ύψος της περιοχής αλλά σημάδεψε πάνω από τα δοκάρια. Στο 12’ ο Μάνταλος έπιασε σέντρα-σουτ από αριστερά, ο Χόβαν απέκρουσε με τα πόδια, αλλά στην επαναφορά ο Φαν Βέερτ έχασε την ισορροπία του.

Στο 31’ ο Πισάρο είχε δοκάρι σε σουτ μέσα στην περιοχή, σε μία ακόμα ευκαιρία, που η μπάλα δεν έκανε το χατίρι για τους «κιτρινόμαυρους». Τρία λεπτά πιο πριν βέβαια ο Άλεξιτς παραλίγο να «χτυπήσει» δεύτερη φορά, αλλά δεν κατάφερε να εκτελέσει τον Αθανασιάδη, δείγμα, ότι η ΑΕΚ δεν ήταν σοβαρή στα μετόπισθεν και έδινε δικαιώματα. Μάλιστα στις καθυστερήσεις, μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Γκοτζαμανίδης πήρε την κεφαλιά, με τον τερματοφύλακα της Ένωσης να αποκρούει (ασταθώς και πάλι).

Ο Χόβαν νίκησε τον Φαν Βέερτ και σε πέναλτι

Στο δεύτερο μέρος επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό! Η ΑΕΚ άσκησε πίεση στην περιοχή του Πανσερραϊκού, έβγαζε φάσεις, αλλά ο Χόβαν ήταν πάντα εκεί για να μην αφήνει τη μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα. Τα κατάφερε και σε πέναλτι, κάκιστης εκτέλεσης ομολογουμένως, του Φαν Βέερτ, στο 63’, ενώ τέσσερα λεπτά πριν ο Άλεξιτς πήγε να βάλει καταπληκτικό γκολ αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή… Πέντε λεπτά αργότερα ο Σλοβάκος τερματοφύλακας απέκρουσε ενστικτωδώς με τα πόδια σουτ του Γιόνσον, ενώ είχε απάντηση και στο 69’ σε προσπάθεια του Πισάρο εκτός περιοχής.

 

Στα ίσια με Γκατσίνοβιτς

Οι αλλαγές του Αλμέιδα (Αραούχο, Σιμάνσκι, Γκατσίνοβιτς) φρέσκαραν αισθητά μεσοεπιθετικά την Ένωση, η οποία ήθελε κάποιον παίκτη με μεγαλύτερη ευστοχία. Γιατί μέχρι εκείνο το σημείο, φάσεις είχε, γκολ δεν είχε… Η πίεσή της απέδωσε καρπούς στο 78’ όταν ο Γκατσίνοβιτς μπήκε από δεξιά, συνέκλινε προς το πέναλτι και με γυριστό σουτ με το αριστερό ισοφάρισε σε 1-1.

 

Όπως ήταν φυσικό, στα τελευταία λεπτά το γήπεδο έγειρε και η «Αγιά Σοφιά» άρχισε να αποκτά τη γνωστή ηφαιστειακή της ατμόσφαιρα. Στο 83’ η ΑΕΚ έχασε άλλη μία μεγάλη ευκαιρία, για να πάρει το προβάδισμα και μάλιστα διπλή, καθώς αρχικά το σουτ του Γιόνσον έβγαλε ο Χόβαν, ενώ στη συνέχεια το πλασέ του Αραούχο έφυγε άουτ. Στο 85’ ο τερματοφύλακας του Πανσερραϊκού είπε όχι ξανά στον Γιόνσον σε προσπάθεια μέσα στην περιοχή, ενώ και ο Πισάρο από κοντά θα μπορούσε στην επαναφορά να σημαδέψει καλύτερα…

Τα οχτώ λεπτά των καθυστερήσεων έδιναν περιθώριο για τους «κιτρινόμαυρους» για να πιέσουν περισσότερο για το γκολ της νίκης, το οποίο όμως δεν ήρθε ποτέ...

Τα σφυρίγματα…

Στο 23’ δόθηκε πέναλτι για χέρι του Ουεντραόγκο. Ο Γκορτσίλας πήγε να δει τη φάση στην οθόνη του VAR, είδε ότι το χέρι του παίκτη του Πανσερραϊκού ήταν κολλημένο και έδωσε ελεύθερο, αν και οι παίκτες της ΑΕΚ ζήτησαν κόρνερ.

Στο 31’ ο Μπέργκστρομ έχει βρει τη μπάλα με το χέρι, αλλά διαιτητής και VAR θεώρησαν, ότι ήταν ακούσιο…

Στο 60’ δόθηκε πέναλτι για ανατροπή του Πισάρο από τον Γκοτζαμανίδη.

Στο 63’ η ΑΕΚ φώναξε για πέναλτι για χέρι του Ουντρεαόγκο.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags