Facebook Pixel Η μεγάλη ευκαιρία του νέου Λιβάι Γκαρσία! Τι είδε σε αυτόν ο Αλμέιδα – Η μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του
Ποδόσφαιρο
| 2023-09-18 19:32:00

Η μεγάλη πρόκληση για τον... νέο Λιβάι - Τον ανακάλυψε με μηδέν γκολ ο Αλμέιδα - Τώρα είναι η ευκαιρία του!

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Η μεγάλη πρόκληση για τον... νέο Λιβάι - Τον ανακάλυψε με μηδέν γκολ ο Αλμέιδα - Τώρα είναι η ευκαιρία του!

Συνδυάζει εκτελεστική δεινότητα, ταχύτητα, αλλά και τεχνική. Πήγε να βάλει το απίστευτο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Τρεις ώρες πριν τη σέντρα στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας είχε κατακλειστεί από κόσμο. Η Λεωφόρος Δεκελείας μέχρι τα φανάρια της εισόδου στο Άλσος, στο ύψος του παλιού Κένταυρου είχε κατακλυστεί από παρκαρισμένα αμάξια, κόσμος στους δρόμους περπατά προς το γήπεδο, συζητά και κάνει εκτιμήσεις για την έκβαση του ντέρμπι. Το αφτί του σκύλου πιάνει συζητήσεις. Παίζει να άκουσε πάνω από 5 φορές σε διαφορετικές παρέες ένα όνομα, το οποίο πολλοί Ενωσίτες θεωρούσαν στις συζητήσεις τους, ότι το βράδυ της Κυριακής θα έβρισκε δίχτυα.

Τί πήγε να βάλει ο μπαγάσας;

Και το όνομα αυτού Αμπροσίνι Αντόνιο Καμπάσα ή αλλιώς Ζίνι. Ο Αλμέιδα τον εμπιστεύτηκε για μία ακόμα φορά, σε ματς που έκαιγε η μπάλα. Όπως το είχε κάνει τον περασμένο Μάιο στο ισόπαλο 0-0, στα πλέι οφ, όπου έκανε την πρώτη του εμφάνιση. Τότε είχε μόλις ένα λεπτό συμμετοχής, αλλά σε αυτό κατάφερε μία καλή ευκαιρία. Στο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής της Super League πήγε να βάλει ένα απίστευτο γκολ με ένα ξερό μονοκόμματο σουτ, όταν του στρώθηκε η μπάλα στον αέρα, περίπου 25 μέτρα έξω από την περιοχή. Ούτε καν το σκέφτηκε. Αλλά η Θεά Τύχη δεν τον ευνόησε. «Τί πήγε να βάλει ο μπαγάσας;» μουρμούριζαν οι ρεπόρτερ στα δημοσιογραφικά της «Αγιάς Σοφιάς».

 

Πέρα από αυτήν τη θεαματική ευκαιρία όμως ο 21χρονος Ανγκολέζος έδειξε πολύ καλά στοιχεία και καθαρό μυαλό. Από φυσική κατάσταση πετούσε, η τεχνική του είναι ικανοποιητική και φαίνεται πως είναι παίκτης με φαντασία στο παιχνίδι. Σε αυτό το δεκαπεντάλεπτο που αγωνίστηκε, οι περισσότερες επιθέσεις της ΑΕΚ βγήκαν από την πλευρά που έπαιζε, δηλαδή την αριστερή. Παρότι δεν σκόραρε, επιβεβαιώνοντας όσους Ενωσίτες τον πίστεψαν, είδε σήμερα το όνομά του να αναφέρεται παντού, σαν να είχε πετύχει το γκολ της νίκης.

Ο ερχομός του στην ΑΕΚ

Όπως τον Σεπτέμβρη του 2022 που είδαμε για πρώτη φορά την περίπτωσή του να εμπλέκεται σε «κιτρινόμαυρο» ρεπορτάζ. Ήταν μία υπόθεση που έκλεισε δύο μήνες αργότερα και προοριζόταν αποκλειστικά για την ΑΕΚ Β’, ως μία επένδυση για το μέλλον, καθώς οι άνθρωποι της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού ήθελαν να εξετάσουν πως θα ανταποκριθεί στις συνθήκες της Super League 2, αφού ο παίκτης για πρώτη φορά έφευγε μακριά από την πατρίδα του, όπου θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα.

Με την ΑΕΚ Β’ είχε τη σεζόν 2022-2023 οχτώ παιχνίδια χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ. Παρ’ όλα αυτά, τον είδε ο Αλμέιδα σε προπονήσεις με τη δεύτερη ομάδα, του κέντρισε το ενδιαφέρον και τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα. 

 

Εξέπληξε τον Αλμέιδα

Το ντεμπούτο του, όπως προαναφέρθηκε έγινε, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στα πλέι οφ. Τότε όλοι απόρησαν, γιατί ο Αργεντινός τεχνικός επέλεξε τον Αφρικανό αντί του εμπειρότερου Φαν Βέερτ. Τότε ο προπονητής των «κιτρινόμαυρων» υποστήριξε, ότι ο Ζίνι τον έχει εκπλήξει θετικά και πως με την ταχύτητά του μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να βρει ευκαιρίες, κάτι που συνέβη όπως επισημάνθηκε παραπάνω.

Ο Ζίνι ήταν παρών στη φετινή καλοκαιρινή προετοιμασία και άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις στα φιλικά της ομάδας επί ολλανδικού εδάφους. Ποιά είναι τα στοιχεία που βλέπει ο «Πεγιάδο» στον Ζίνι; Εκτός ότι είναι προικισμένος σωματικά (1,81 μ.ύψος) συνδυάζει εκτελεστική δεινότητα, ταχύτητα, αλλά και τεχνική.  Γι’αυτό ο Αλμέιδα τον έριξε στη μάχη την Κυριακή με Ολυμπιακό. Ο Ζίνι δεν τον ξέχασε στις δηλώσεις του, μετά το παιχνίδι, εκφράζοντας μεγάλη ευγνωμοσύνη για τον προπονητή του!

Ο νέος Λιβάι Γκαρσία;

Η φυσική του θέση είναι καθαρό φορ, ο προπονητής της ΑΕΚ όμως συνήθως τον τοποθετεί στα άκρα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν τον Λιβάι Γκαρσία, τον οποίο ο Αλμέιδα μεταμόρφωσε πέρσι, αλλάζοντάς του θέση, όταν τον προώθησε από τα φτερά στην κορυφή της επίθεσης.

Μάλιστα είναι ο μόνος παίκτης που μπορεί να κοντράρει από πλευράς εργομετρικών και φυσικής κατάστασης τον επιθετικό από το Τρινιντάντ και Τομπάνγκο. Υπάρχουν, δε, απόψεις, ότι ο Ζίνι θα είναι ο επόμενος Λιβάι Γκαρσία. Αυτό μέλλει να αποδειχτεί, εφόσον πάρει περισσότερες ευκαιρίες και τον δούμε να αγωνίζεται στην αιχμή του δόρατος.

Θα πρέπει όμως και ο ίδιος να συνειδητοποιήσει πριν πάρει περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του, ότι τα νούμερα είναι αυτά που «φτιάχνουν» έναν ποδοσφαιριστή. Ως χαρακτήρας ο Ζίνι είναι ένα παιδί προσγειωμένο, πολύ αγαπητό στους συμπαίκτες του, με διάθεση για δουλειά και όνειρα για το μέλλον. Είναι διεθνής με την Αγκόλα, με την οποία μετρά 4 γκολ σε 11 εμφανίσεις.

Η ΑΕΚ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του Ζίνι (και της ζωής του)! Και δεν πρέπει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. Εξάλλου όπως δήλωσε μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, θέλει να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη που του έχει δώσει ο Αλμέιδα. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα…

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκάθαρος Βαρούχας για πέναλτι ΑΕΚ και... αποβολή Φορτούνη - Υπάρχει κόκκινη στην Τούμπα! (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags