Facebook Pixel Σάλος με τον διαιτητή του Παναθηναϊκός-ΑΕΚ! «Έσπασε» το αήττητο της Νάπολι – Τον επαίνεσε ο Μουρίνιο
Ποδόσφαιρο
| 2023-09-24 15:00:00

Σάλος με τον διαιτητή του ΠΑΟ-ΑΕΚ! "Έσπασε" το αήττητο της Νάπολι - Μετρούσαν μέχρι και... τα χιλιόμετρα

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Σάλος με τον διαιτητή του ΠΑΟ-ΑΕΚ! "Έσπασε" το αήττητο της Νάπολι - Μετρούσαν μέχρι και... τα χιλιόμετρα

Το προφίλ της «σφυρίχτρας» που θα διευθύνει το αθηναϊκό ντέρμπι στη Λεωφόρο. Γιατί προκάλεσε θόρυβο την Ιταλία λόγω της… καταγωγής του.

Το ντέρμπι, Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα, υπό την πιθανότητα να οριστεί Έλληνας διαιτητής. Εν τέλει, μετά από εκατέρωθεν αντιδράσεις, βρέθηκε διαθέσιμος ξένος διαιτητής προκειμένου να διευθύνει το ντέρμπι της Λεωφόρου.

Το ματς της 5ης αγωνιστικής της Super League, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023 θα σφυρίξει ο Ιταλός διαιτητής, Σιμόνε Σότσα. Μπορεί να μην ανήκει στους ελίτ και να θεωρείται επιπέδου δεύτερης κατηγορίας UEFA, είναι όμως πολλά υποσχόμενος και στην πατρίδα του τον έχουν ξεχωρίσει!

Έχει σφυρίξει μεγάλα ματς

Γεννήθηκε στο Σερένο, έναν δήμο που απέχει περίπου 29 χλμ απ’το Μιλάνο, στην επαρχία της Μόντσα και της Μπριάντσα, στην οποία ζει και εργάζεται ως υπάλληλος. Στη Serie Α σφύριξε για πρώτη φορά τη σεζόν 2019-2020. «Είναι 36 χρονών, ωστόσο έχει 19 χρόνια καριέρας πίσω του και έχει άλλα δέκα χρόνια μπροστά του για να καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους», σημειώνει η Gazzetta dello Sport.

Δεν του λείπει η εμπειρία σε μεγάλους αγώνες! Μπορεί να καυχιέται, ότι στο βιογραφικό του μετρά ένα Ίντερ-Μίλαν, ένα Γιουβέντους-Νάπολι και ένα Ίντερ-Νάπολι. Εκτός εθνικών συνόρων ορίστηκε για τον προκριματικό αγώνα για το επόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μεταξύ Ισπανίας και Κύπρου πριν από λίγες ημέρες, ενώ σε διασυλλογικές διοργανώσεις έχει μόνο μία παρουσία στα προκριματικά της Conference League και αρκετές εμπειρίες ως τέταρτος διαιτητής τόσο στο Champions League όσο και στο Europa League.

Σάλος με τον ορισμό του στο Ίντερ-Νάπολι

Λόγω της καταγωγής του, την οποία προαναφέραμε, ο ορισμός του στον αγώνα της Ίντερ με τη Νάπολι, τον περασμένο Ιανουάριο προκάλεσε σκάνδαλο. Η ομάδα του Σπαλέτι πορευόταν προς την κατάκτηση του Σκουντέτο, μετά από 33 χρόνια, όντας αήττητη μέχρι τη 16η αγωνιστική της Serie A’.  Οπότε η τοποθέτηση ενός Μιλανέζου στο ντέρμπι σίγουρα δεν άρεσε στους Ναπολιτάνους.

 Σε ΜΜΕ που πρόσκεινται στη Νάπολι έφτασαν στο σημείο να μετρούν τη χιλιομετρική διαφορά της γενέτειρας πόλης του από το Μιλάνο! Για να ενισχύσουν το επιχείρημα, ότι θα μεροληπτήσει ανέφεραν, ότι σε παιχνίδι της Μίλαν με τη Φιορεντίνα, οι «βιόλα» διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι που δεν έδωσε υπέρ του Νατιναμό Ικονέ ύστερα από μαρκάρισμα του Φικάγιο Τομόρι.

Ο πιο πολλά υποσχόμενος διαιτητής της γενιάς του

Το γεγονός ότι ο Σότσα γεννήθηκε στην περιφέρεια της Λομβαρδίας δεν πτόησε τον επικεφαλής της ιταλικής διαιτησίας, Τζιανλούκα Ρόκι, να τον ορίσει σε ένα τόσο κρίσιμο ματς. Ο λόγος που δεν ενέδωσε σε γεωγραφικούς περιορισμούς; Όπως ανέφερε η εφημερίδα του Τορίνο «TuttoSport», θεωρείται ο πιο πολλά υποσχόμενος διαιτητής της γενιάς του σε μία προσπάθεια που κάνει ο Ρόκι να ανανεώσει την ιταλική διαιτησία με νέες φέρελπεις «σφυρίχτρες». Γι’αυτόν τον λόγο αναπόφευκτα χρησιμοποιεί αναδυόμενους ρέφεριζ σε μεγάλους αγώνες, ούτως ώστε εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Σότσα λοιπόν θεωρείται ως ένας από τους πιο ταλαντούχους και αποτελεσματικούς διαιτητές στην Ιταλία και προωθείται για να σφυρίξει πιο σημαντικούς αγώνες. Όσον αφορά το περιβόητο ντέρμπι, η Ίντερ κατάφερε να επικρατήσει 1-0 με τη… βόμβα του Τζέκο και να τερματίσει το αήττητο σερί της Νάπολι. Ο Σότσα όμως δεν συνέβαλε στο παραμικρό στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είχε οριστεί και σε παιχνίδι της Ίντερ με τη Ρόμα πέρσι, ο Μουρίνιο όμως επαίνεσε τον διαιτητή μετά την αναμέτρηση.

Στο Ίντερ-Μίλαν, το οποίο διηύθυνε πριν μία εβδομάδα, οι «νερατζούρι» διέλυσαν τους «ροσονέρι», επικρατώντας 5-1. Όπως ήταν φυσικό o ορισμός του έγινε και πάλι θέμα συζήτησης εξαιτίας της καταγωγής του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι παντρεμένος. Η σύζυγός του, Βανέσα, είναι επίσης διαιτητής και περιμένουν το δεύτερό τους παιδί.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags