Ο Φάμπιο Μαρέσκα θα είναι ο άρχοντας του αιώνιου ντέρμπι την Κυριακή στο «Γ. Καραϊσκάκης» και αποτελεί επιλογή του νέου αρχιδιαιτητή, ο Πίτερ Φρόιντφελντ. Ο πυροσβέστης στο επάγγελμα διαιτητής είναι δύσκολο με αυτόν στο γήπεδο να υπάρξει η... ψυχραιμία.

Με την προτροπή ενός θείου έπιασε πρώτη φορά σφυρίχτρα

Ο γεννημένος στη Νάπολη στις 12 Απριλίου 1981, διαιτήτευσε για πρώτη φορά στα 15 του χρόνια όταν ένας θείος του ζήτησε να αναλάβει ένα φιλικό νέων και έκτοτε έζησε με πάθος τη διαιτησία. Ξεκίνησε με τo πρωτάθλημα Esordienti (είναι ένα επαρχιακό τουρνουά νέων που διοργανώνεται από την Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών) το 1997, σε ηλικία 16 ετών. Το 2014 και συγκεκριμένα στις 18 Μαΐου, έκανε το ντεμπούτο του στη Serie A στο παιχνίδι Λάτσιο - Μπολόνια, ενώ είναι διεθνής από το 2020.

Το στυλ διατησίας του

Η γνώση των κανόνων και η αθλητική προετοιμασία είναι τα δυνατά σημεία του Φάμπιο Μαρέσκα. Όταν μπορεί, διατηρεί τη φόρμα του και έχει έναν personal trainer. Πρότυπο του είναι ο αείμνηστος διαιτητής, Στέφανο Φαρίνα, ο οποίος έγινε διευθυντής και πέθανε πρόωρα το 2017. Ο Φάμπιο Μαρέσκα ήταν ο μόνος διαιτητής που τον πήγε από το D στο A.

Από το ζενίθ στο ναδίρ

Έπειτα από ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα στην καριέρα του, ξαφνικά ο Μαρέσκα έπεσε και παρόλα αυτά, υπάρχουν λίγες κακές μέρες και σοβαρά λάθη στην καριέρα του. Στο ματς Ουντινέζε -  Τζένοα τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν δεν είδε ένα δολοφονικό φάουλ του Μπερτολάτσι στον Λαζάνια. Αξιοσημείωτο είναι πως έγινε ο πρώτος διαιτητής της Serie A που αποφάσισε την αποβολή με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Οι αντιπαραθέσεις με Κόντε και το «είσαι πάντα εσύ, Μαρέσκα»

Ο Φάμπιο Μαρέσκα έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο της διαμάχης, καθώς ήταν ο πρωταγωνιστής που έφερε την τιμωρία δύο αγωνιστικών στον Αντόνιο Κόντε μετά το Ουντινέζε - Ίντερ με τον Ιταλό τεχνικό να ξεστομίζει «είσαι πάντα εσύ» προς τον Ιταλό ρέφερι μετά την αποβολή του, ενώ είχε δώσει και μια αμφιλεγόμενη κόκκινη κάρτα στον Ζλάταν Ίμπραϊμοβιτς στο Πάρμα - Μίλαν τον Απρίλιο του 2021. Μια αποβολή που είχε προκαλέσει την αντίδραση του τερματοφύλακα, Ντοναρούμα που είπε: «Πρέπει να είμαστε πάντα οι πρωταγωνιστές, Μαρέσκα...»!

​Η κόκκινη στον Ζλάταν και εξόργισε τον Μουρίνιο

Τότε, ο Ζλάταν είχε πει πως επρόκειτο για μια παρεξήγηση που συνδέεται με τις διαμαρτυρίες του, αφού παραπονέθηκε δυνατά στον διαιτητή μετά από μια σειρά από σφυρίγματα που δεν του έδωσε και ο Μαρέσκα έβγαλε αμέσως την κόκκινη κάρτα από το τσεπάκι του επειδή αντιλήφθηκε τη φράση "είσαι μπάσταρδος".

Ο διαιτητής Φάμπιο Μαρέσκα έχει εξοργίσει και τον Ζοζέ Μουρίνιο κατά τη διάρκεια ενός εντός έδρας αγώνα της Ρόμα με τη Μίλαν. Ο Special One ήταν δυσαρεστημένος με τη διαιτησία του Μαρέσκα την περασμένη σεζόν και ήταν τόσο απογοητευμένος με τον 42χρονο ρέφερι που μπήκε στα αποδυτήρια λίγα λεπτά πριν το σφύριγμα του ημιχρόνου, λέγοντας σε έναν από τους βοηθούς του πως θα πρέπει να μιλήσει με τον διαιτητή.

Καλύτερος Ιταλός διαιτητής το 2020

Πάντως, ο Φάμπιο Μαρέσκα το 2016 κέρδισε το βραβείο Giorgio Bernardi ως καλύτερος πρωτάρης διαιτητής στην κορυφαία κατηγορία. Επίσης, αναδείχθηκε καλύτερος διαιτητής της Serie A τη σεζόν 2019-20. Η Ιταλική Επιτροπή της Ένωσης Διαιτητών βράβευσε τον Φάμπιο Μαρέσκα ως τον καλύτερο στην κατηγορία τιμώντας τον με το βραβείο Τζιοβάνι Μάουρο και για τον Ναπολιτάνο αυτό ήταν το τρίτο προσωπικό τρόπαιο από τότε που ανέλαβε χρέη διαιτητή στην κορυφαία κατηγορία. Το 2016 κέρδισε το βραβείο Giorgio Bernardi και το 2018 το βραβείο Stefano Farina.  Στις 19 Δεκεμβρίου 2019 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των διεθνών διαιτητών της FIFA από το 2020.

Έγραψε ιστορία με το VAR και είναι λάτρης του

 Ήταν επίσης ο πρώτος που καταλόγισε πέναλτι χάρη στη βοήθεια του VAR. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος 2017-18, μπήκε στην ιστορία της Serie A καθώς στον αγώνα που κέρδισε 3-0 η Γιουβέντους εντός έδρας την Κάλιαρι χρησιμοποίησε την οθόνη. Μάλιστα είναι υπέρ του Video Assistant Referee.

«Οι διαμάχες για το VAR είναι μέρος του παιχνιδιού, αλλά μια εποχή φαίνεται να έχει περάσει από τότε που εισήχθη. Είναι πλέον απαραίτητο, χαμογελώ όταν αμφισβητείται η χρήση του. Εγγυάται δικαιοσύνη και αλήθεια στο γήπεδο Αν κάναμε λάθη. Αν κοιτάξουμε πίσω, φαίνεται ότι μιλάμε για άλλο ποδόσφαιρο. Το VAR είναι θεϊκό δώρο. Πρέπει να σφυρίζουμε λιγότερο προστατεύοντας τους παίκτες. Δεν υπάρχει πρόβλημα να δημοσιοποιηθούν οι διάλογοι μεταξύ της αίθουσας VAR και του διευθυντή του αγώνα. Το ημιαυτόματο οφσάιντ είναι ένα επιπλέον μέσο που μας βοηθά να κάνουμε λιγότερα λάθη. Έχουμε ένα πρόσθετο μέσο για να επιταχύνουμε το παιχνίδι. Ο πρώτος στόχος είναι να μην επηρεάσουμε το αποτέλεσμα ενός αγώνα, επομένως η διόρθωση ενός λάθους είναι θεϊκό δώρο, κανείς από εμάς δεν θα μπορούσε ποτέ να θεωρήσει το στοιχείο VAR ως ενοχλητικό στοιχείο στην απόδοσή μας. Πρέπει να μειώσουμε τις διακοπές, να διακόψουμε λιγότερο το παιχνίδι και επομένως να σφυρίζουμε λιγότερα φάουλ, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη θεμελιώδη ανάγκη προστασίας των παικτών. Κάθε αγώνας έχει διαφορετική ιστορία, πράγματι σε κάθε αγώνα υπάρχουν διαφορετικοί αγώνες. Στόχος μας είναι να σφυρίζουμε λιγότερο, αλλά εξαρτάται και από τη στάση των παικτών», έχει πει.

Καρτάκιας

Ο Φάμπιο Μαρέσκα αρέσκεται στο να δίνει πολλές κίτρινες κάρτες στον αγώνα του και πρόκειται για έναν σκληρό διαιτητή που τιμωρεί εύκολα τους παίκτες. Δείχνει 5,42 κίτρινες κάρτες ανά αγώνα και τους τελευταίους 12 μήνες έχει διαιτητεύσει 26 αγώνες και είναι τέταρτος σε 31 ματς.

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γι’ αυτό... φωνάζει ο Ολυμπιακός - Τι είχε πει ο Βαρούχας για τα "εγκλήματα", ο έξαλλος Μαρινάκης και το "ντου" (Vid)