Όση ώρα όμως ανέβαιναν τα μεταλλικά σκαλοπατάκια της γέρικης «Λεωφόρου», τόσο ο συνάδελφος, όσο η μικρή δέχτηκαν μία πρωτοφανή, λεχτική επίθεση, με τόσο χυδαίες και χαμηλού επιπέδου ύβρεις που ούτε επαναλαμβάνονται, πόσο μάλλον γράφονται. Γιατί όμως; Γιατί ο πατέρας δεν είχε προσέξει, δεν το συνδύασε ή δεν είχε δώσει σημασία στο γεγονός ότι η κόρη του «τόλμησε» να μπει στο πράσινο άντρο με κόκκινη μπλούζα. Το παιδί άκουσε τα πάντα, αλλά δεν πολύ κατάλαβε το γιατί. Μπήκε στο δημοσιογραφικό κουβούκλιο, έφαγε τα σαντουιτσάκια της, απόλαυσε την πρώτη της εμπειρία σε ελληνικό γήπεδο και, όλο χαρά ρώτησε εύλογα τον μπαμπά της: «Θα με ξανά φέρεις (;), πέρασα τέλεια».

 Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ένα από τα πολλά, που θα έχουν να διηγούνται εκείνοι οι δεκάδες ακόμη πατεράδες που, από τη μία κάνουν τα πάντα για να ωθήσουν τα παιδιά τους στον υγιή κόσμο του αθλητισμού, από την άλλη όμως σε λάθος τόπο και, δυστυχώς, σε λάθος χώρα. «Ανεγκέφαλοι», φυσικά υπάρχουν παντού. Δυσκολευόμαστε όμως να πιστέψουμε ότι σε μία πολύ περισσότερο προηγμένη Αγγλία, μία Ιταλία ή μία Γερμανία θα επέτρεπε, ο οποιοσδήποτε διπλανός τον χ,ψ μαντράχαλο να καθυβρίζει αισχρά ένα παιδάκι. Είναι καθαρά θέμα καλλιέργειας και απλής αστικής ευγένειας που εδώ, δυστυχώς δεν υπάρχουν.

 Χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες για ένα ακόμη ελληνικό ντέρμπι που διεκόπη και αδιαφορώντας πλήρως για το εάν η αθλητική δικαιοσύνη αποφανθεί υπέρ του 3-0, «στα χαρτιά» για τον Ολυμπιακό ή του 0-3 (πιθανότατα, το δεύτερο) για τον Παναθηναϊκό, έχουμε απλά το κοινωνικό χρέος, ως πατεράδες και πρώην παιδιά να παρατηρήσουμε ότι έτσι όπως πάει το πράγμα, στο μέλλον οι εξέδρες θα είναι όλο και περισσότερο άδειες. Και γι αυτό, θα ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι λεγόμενοι «ανεγκέφαλοι», είτε εκείνοι που τα βάζουν με παιδάκια, είτε εκείνοι που εκτοξεύουν από την εξέδρα ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.

 Θα φταίνε όμως και οι εμμέσως, πλην, σαφώς, όποιοι «συνεργοί» τους, γιατί υποτίθεται ότι μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη η αστυνομία ορίστηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ως μοναδική υπεύθυνη για τον σωματικό έλεγχο των οπαδών. Εκτός και αν οι κροτίδες, οι φωτοβολίδες, τα καπνογόνα ή το αμέτρητο και εμετικό πανό που αναρτήθηκε, ευτυχώς για λίγη ώρα πριν το Παναθηναϊκός- ΑΕΚ ξαφνικά επιτρέπονται γιατί θεωρούνται ασφαλή για την όποια σωματική ακεραιότητα. Ποιος ξέρει. Θα δείξει. Το βέβαιο είναι ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξει και συνήθως, στις Επαναστάσεις ξεριζώνονται πρώτα τα σάπια.      

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mέχρι τέλους, σε οποιαδήποτε έδρα ο ΠΑΟ - 2 Χέσε και 2 Σεμέδο ο Ολυμπιακός - Να αλλάξει ο γελοίος κανονισμός