Facebook Pixel Από μανάβης… ποδοσφαιριστής! Αυτός είναι ο μπακ που «θέλει» ο Αλμέιδα – Επιπέδου Champions League
Ποδόσφαιρο
| 2023-12-11 21:35:00

Από μανάβης… ποδοσφαιριστής! Αυτός είναι ο μπακ που "θέλει" ο Αλμέιδα – Επιπέδου Champions League

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Από μανάβης… ποδοσφαιριστής! Αυτός είναι ο μπακ που "θέλει" ο Αλμέιδα – Επιπέδου Champions League

Ποιός είναι το νέο όνομα που μπήκε στην εξίσωση στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ για το δεξί άκρο της άμυνας. Το Sportdog παρουσιάζει την πορεία του του από μία φτωχογειτονιά στα σαλόνια της Seria A.

Είναι από τα ονόματα που ακούστηκαν τον τελευταίο καιρό στο ρεπορτάζ της ΑΕΚ για την ενίσχυση στα άκρα της άμυνας. Για την ακρίβεια ο Ιταλικός Τύπος τον έφερε στην επιφάνεια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ που μας ήρθε από τη γειτονική χώρα ο Πασκουάλε Ματσόκι αρέσει πολύ στον Ματίας Αλμέιδα.

Από μανάβης… ποδοσφαιριστής

Η ιστορία του 28χρονου αμυντικού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Ματσόκι γεννήθηκε στις  27 Ιουλίου 1995 στη Μπάρα , μια δύσκολη γειτονιά της Νάπολης όπου τα όνειρα διασταυρώνονται με τις λίγες ευκαιρίες που δίνονται στους νέους. Σε ηλικία δώδεκα ετών, για να φέρει στο σπίτι κάποια χρήματα και να βοηθήσει την οικογένειά του, αποφάσισε να γίνει μανάβης. Το όνειρο του όμως δεν ήταν να κουβαλά τελάρα και καφάσια στην λαχαναγορά, ανάμεσα σε ντομάτες και αγγούρια.

Ήθελε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και το κυνήγησε. Όταν θέλεις κάτι τόσο πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να συμβεί δεν λέει άλλωστε ο Κοέλιο στον Αλχημιστή;  Μετακόμισε μόνος του στο Μπενεβέντο για να ενταχθεί στην ομάδα νέων του συλλόγου.  Το 2012 μετακίνηθηκε στη Βερόνα, την που τον οδήγησε να γίνει επαγγελματίας.

Μετά από 2 χρόνια παρουσίας στις Ακαδημίες, τον εντόπισε η Μπελάρια , η οποία τον πήρε δανεικό για μια σύντομη περίοδο στη  Serie C. Ίδια φόρμουλα, νέα ευκαιρία και στην Προ Πιασέντζια την ίδια χρονιά (2014). Εκεί είχε λίγο χρόνο συμμετοχής, δεν μπόρεσε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Μετακομίζει στο  Ρίμινι  όπου τελικά κατάφερε να παίξει με περισσότερο χρόνο. Έπαιξε 23 παιχνίδια και βοήθησε στη σωτηρία της ομάδας στα play-out της Serie C.

Καταλυτική η συνάντηση με τον Νταβέρσα στην Πάρμα

Χάρη στις εμφανίσεις του συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της Πάρμα, η οποία το 2016 η έπαιξε στη  Serie D. Μπορεί να φαινόταν σαν βήμα προς τα πίσω, η ιστορία της ομάδας όμως είναι τόσο μεγάλη που δεν την αρνήθηκε. Και του βγήκε σε καλό…

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πως έγινε δεξί μπακ. Ο Νταβέρσα όταν έπαιζε στην Πάρμα ήταν ο πρώτος προπονητής που του έδωσε τον συγκεκριμένο ρόλο! Ήταν ο άνθρωπος που είχε πολύ μεγάλη επίδραση στην καριέρα του ποδοσφαιριστή, καθώς τον μετατόπισε από εξτρέμ πίσω στην άμυνα.

Περούτζια, Σαλερνιτάνα και… Εθνική

Δύο χρόνια μετά, η νέα πρόκληση ήταν η Περούτζια. Με τον Μάσιμο Όντο στην τεχνική ηγεσία, το ξεκίνημα δεν ήταν το καλύτερο, ο προπονητής αρχικά δεν τον υπολόγιζε και έκανε κινήσεις για να πουληθεί. Ο Όντο όμως δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα και απολύεται. Η έλευση του Σέρσε Κόσμι ανατρέπει τα δεδομένα! "Δεν θα κουνηθεί από εδώ", αναφώνησε ο προπονητής αφού τον είδε να παίζει. Το 2020  η Βενέτσια τον αποκτά έναντι 300.000 Ευρώ και κερδίζει την άνοδο στη Serie A.

Μετά από δύο χρόνια δίνεται δανεικός στη  Σαλερνιτάνα, όπου βρήκε λιμάνι, αφού η ομάδα τον απέκτησε έναντι 1 εκατομμυρίου Ευρώ και του υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2026. Το μεγαλύτερο επίτευγμα για τον ίδιο βέβαια ήταν η κλήση στην Εθνική το φθινόπωρο του 2022, με την οποία μετρά μία συμμετοχή και μάλιστα μονόλεπτη στο ματς με την Ουγγαρία για το Nations League. Έκανε τους γονείς του να κλαίνε από χαρά.

Ίσως να έπαιρνε περισσότερες ευκαιρίες με τη «Σκουάντρα Ατζούρα» αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο στην προπόνηση του ομοσπονδιακού συγκροτήματος τον έθεσε εκτός μάχης. Υποβλήθηκε σε επέμβαση στον έσω πλάγιο του δεξιού γόνατος και έμεινε εκτός δράσης από τις αρχές Ιανουαρίου του 2023 μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Παίκτης επιπέδου Champions League κατά Πάολο Σόουζα

Όσον αφορά τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά πρόκειται για έναν δυναμικό παίκτη, παθιασμένο εκρηκτικό ναπολιτάνικο ταπεραμέντο. Μπορεί να παίξει και στα δύο άκρα της άμυνας. Τον περασμένο Απρίλιο (παρά τον τραυματισμό του), εξαιτίας των εμφανίσεών του (είχε πετύχει δύο γκολ και είχε μερικές ασίστ σε 21 ματς) είχε συνδεθεί με πολλούς συλλόγους σε όλη την Ιταλία. Εκείνη την εποχή ο προπονητής του στη Σαλερνιτάνα είχε μιλήσει με πολύ θετικά λόγια σκιαγραφώντας το προφίλ του.

«Ο Πασκουάλε είναι παίκτης επιπέδου Champions League. Όσο περισσότερη συνέπεια έχει, τόσο πιο αποφασιστικός γίνεται. Ο Ντανίλιουκ τον βοήθησε πολύ. Δείχνει ταπεινότητα και δουλειά. Ανταποκρίνεται στην πίεση στην άμυνας και είναι επίσης καθοριστικός στις σέντρες. Ο Ματσόκι είναι ένας σημαντικός παίκτης», είχε πει ο Σόουζα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός, ο οποίος είχε ως παίκτης ένα πολύ δυνατό πέρασμα από τον Παναθηναϊκό τη διετία 2000-2002, ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος τον επανέφερε στα εξτρέμ. Μάλιστα δέχτηκε και κριτική για την επιλογή του, επειδή ο Ματσόκι θεωρείτο ψηλός (είναι 1,83 μ.) για εξτρέμ. Ωστόσο αυτή ήταν η επιθυμία του Σόουζα. Η ειρωνεία ήταν, ότι ο παίκτης μέχρι την ηλικία των 16 ήταν πιο κοντός από τους συνομήλικούς του με αποτέλεσμα να υποστεί διακρίσεις λόγω του ύψους του. Πήρε μπόι όμως απότομα, δούλεψε και εξελίχθηκε.

Η αγάπη για τα τατουάζ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο

Ο Ματσόκι, όπως πολλοί ποδοσφαιριστές, λατρεύει τα τατουάζ. Το σώμα του είναι ένα… μουσείο της τέχνης της δερματοστιξίας. Όταν τον Σεπτέμβριο του 2022 πέτυχε εναντίον της Έμπολι το πρώτο του γκολ στη Serie A κατά τον πανηγυρισμό του αποκάλυψε τη λατρεία που έχει να ζωγραφίζει με μελάνι το σώμα του. Σίγουρα η εικόνα του Χριστού στην πλάτη του μαρτυρά ότι είναι πιστός.

Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα τατουάζ που αποκαλύπτουν στοιχεία του χαρακτήρα του. Στο πόδι έχει χτυπήσει το νούμερο 7. Είναι ο αγαπημένος του αριθμός, γιατί τον φορά ο Κριστιάνο Ρονάλντο τον οποίο θαυμάζει. «Όταν ήμουν νέος έπαιζα περισσότερο ως επιθετικός εξτρέμ και έτσι παρακολουθούσα πολύ τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ειδικά τη νοοτροπία του», έχει δηλώσει σε συνέντευξη του. Ωστόσο θεωρεί είδωλό του τον Χαβιέ Ζανέτι.

Αγαπημένος του αριθμός είναι επίσης και το 30, γιατί 30 Απριλίου είναι ο αριθμός γέννησης ενός αγαπημένου φίλου του, του Τζενάρο, ο οποίος πέθανε από μηνιγγίτιδα σε ηλικία 9 ετών. Τον έχει χτυπήσει τατουάζ στο αριστερό του στήθος κρατώντας τον ζωντανό στη μνήμη του και για έναν ακόμα σημαντικό λόγο εκτός από το ότι ήταν αχώριστοι φίλοι. «Αν έχω αυτή την καριέρα, το χρωστάω και σε αυτόν, γιατί είμαι σίγουρος ότι με κάποιο τρόπο, από εκεί ψηλά, μου έδωσε το κουράγιο», έχει δηλώσει.

Ομόσταυλος με Βέρντε

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του Πασκουάλε Μόντσι είναι, ότι είναι ομόσταυλος με τον Ντανιέλε Βέρντε, ο οποίος έπαιξε το 2019-2020 στην ΑΕΚ, δεν έπιασε δόθηκε τη σεζόν 2020- 2021 δανεικός στη Σπέτσια, η οποία και τον απέκτησε έναντι 600 χιλιάδων Ευρώ.

Δελεάζεται από αρκετούς συλλόγους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η Μόντσα του αρέσει και μπορεί να χάσει τον Κάρλος Αουγκούστο, η Μίλαν σκέφτεται επίσης μια μετακόμιση καθώς μπορεί να χρειαστεί νέο αναπληρωτή του Τέο Ερνάντες, αλλά η Γιουβέντους έχει κάνει τα πρώτα συγκεκριμένα βήματα. Εκπροσωπούνται αμφότεροι από τον ίδιο ατζέντη, τον Λουίτζι Λαούρο.

Ο Ματσόκι φέρεται να έχει συζητηθεί από ομάδες όπως η Μίλαν και η Γιουβέντους. Ιδιαίτερα στη «Μεγάλη Κυρία» φέρεται να αρέσει πολύ επειδή μπορεί να καλύψει και τα δύο άκρα της άμυνας, αλλά και να αγωνιστεί ως εξτρέμ. Μάλιστα η ομάδα του Τορίνο ήταν σε συζητήσεις με τη Σαλερνιτάνα το περασμένο καλοκαίρι, οι οποίες δεν προχώρησαν.

Ως χαρακτήρας είναι πρότυπο ποδοσφαιριστή που δεν τα παρατά. Η ιστορία του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Είναι από τους ανθρώπους που νικούν τις δυσκολίες. Ο ίδιος, όπως διαβάζουμε στον ιταλικό Τύπου, θέλει μια αλλαγή σκηνικού. Ίσως η Ελλάδα και η ΑΕΚ να φαίνονται δελεαστικός προορισμός. Την τελευταία λέξη όμως στις μεταγραφές έχει ο Ματίας Αλμέιδα.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags