Facebook Pixel ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Ο ΠΑΟΚ το φαβορί για τον τίτλο - Η μεγάλη διαφορά με ΑΕΚ και ΠΑΟ - Ευθύνη Αλμέιδα και όχι Αθανασιάδη!
Ποδόσφαιρο
| 2023-12-22 17:17:00

Ο ΠΑΟΚ πρώτο φαβορί για τον τίτλο - Η μεγάλη διαφορά με ΑΕΚ και ΠΑΟ - Ευθύνη Αλμέιδα και όχι Αθανασιάδη!

του Ευάγγελου Μίχου
Ο ΠΑΟΚ πρώτο φαβορί για τον τίτλο - Η μεγάλη διαφορά με ΑΕΚ και ΠΑΟ - Ευθύνη Αλμέιδα και όχι Αθανασιάδη!

Οι συμπτώσεις που δείχνουν τον Λουτσέσκου ξανά πρωταθλητή. Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για το... κονσέρτσο για πολυβόλα και τους 20 (!) βασικούς που έχει στην φετινή ομάδα ο Ρουμάνος προπονητής, για το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού, αλλά και για τα λάθη του Αργεντινού προπονητή στην Ένωση

Το 2023... τελείωσε νωρίτερα για την Super League και η μοναδική ομάδα από το Big 4 που δεν έκανε νίκη σε αυτές τις δυο κολλητές αγωνιστικές - αντιθέτως έφερε δυο αυτοκτονικά 2-2 με το ίδιο... καρμπόν - ήταν η ΑΕΚ!

 Και οι 4 πρωτοπόροι μέσα σε 4 ημέρες έπαιξαν δυο ματς εκτός έδρας, αλλά μόνο η ΑΕΚ δεν πήρε τρίποντο και μόνο ο σούπερ ΠΑΟΚ ζευγάρωσε τις νίκες του. Δίνοντας πραγματικό σόου -μοιράζοντας μια 4άρα, μια 6άρα- και παίζοντας μάλιστα σε Τρίπολη και Καισαριανή χωρίς τους δυο κορυφαίους παίκτες/αστέρες του στο πρώτο μισό της σεζόν, δηλαδή χωρίς τους Ζίφκοβιτς/Τάισον! Με μέσα και αυτούς κάλλιστα θα μπορούσε να είχε βάλει αντί για δέκα συνολικά 15 γκολ στα δυο παιχνίδια του! Τι, όχι;

Αντιθέτως Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έκαναν την γκέλα τους αλλά τουλάχιστον έκαναν κι από ένα διπλό. Το τριφύλλι στον Βόλο, σταματώντας το αήττητο σερί του νέου προπονητή του, Άνχελ Λόπεθ. Κάτι που δεν κατάφερε, δηλαδή να διακόψει το αήττητο σερί του Σάσα Ίλιτς στο Περιστέρι ο Ολυμπιακός του Καρβαλιάλ, μένοντας μάλιστα στο 0-0. Στην τελευταία περίπτωση πάντως κολλάει απόλυτα το... Νο Fortοunis, no party!!!

Παρεμπιπτόντως ο Ατρόμητος του καλού Σέρβου τεχνικού θυμίζει Ατρόμητο της πρώτης σεζόν Κάναντι αφού μέσα σε 4 ημέρες κέρδισε και έριξε από την κορυφή τον Παναθηναϊκό (παραλίγο δε να ... απολύσει και τον συμπατριώτη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς) ενώ πήρε ισοπαλία από τους "ερυθρόλευκους", συμπληρώνοντας έτσι 9 ματς αήττητος! Με το αφεντικό του Ατρομήτου, τον Σπανό, να δικαιούται όλα τα εύσημα για το... σκάουτινγκ και την επιλογή του προπονητή Ιλιτς ( ήταν 100% δική του, βάζοντας Έλληνα ατζέντη να τον πείσει και να τον φέρει). Ούτε ο Γιάννης Παπαδημητρίου να ήταν δηλαδή. Τι, όχι;

Πριν την διπλή έξοδο του ΠΑΟΚ για να παίξει με Αστέρα και Κηφισιά, είχαμε γράψει για το φετινό αριστούργημα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Κάποιοι το θεώρησαν άκρως... βερμπαλιστικό αλλά πήραν τις απαντήσεις με το νέο, διπλό ρεσιτάλ, του δικεφάλου που έχει 1000% την σφραγίδα του Ρουμάνου προπονητή/δημιουργού του! Τι, όχι;

Όταν το1967 ο Νίκος Φώσκολος έγραφε το σενάριο της δημοφιλέστατης έγχρωμης πολεμικής ταινίας : "Κονσέρτο για πολυβόλα", δεν γνώριζε ασφαλώς πως 56 χρόνια μετά ένας Ρουμάνος προπονητής θα το μετέφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο για λογαριασμό του ΠΑΟΚ των 69 γκολ μέχρι σήμερα. Τότε πρωταγωνιστές ήταν μεγάλοι ηθοποιοί όπως οι Καζάκος / Κατράκης/ Καρέζη/ Μπάρκουλης/ Καλογήρου/ Γιάννης Αργύρης/ Ζώρας Τσαπέλης ενώ σήμερα οι (δημιουργοί και σκόρερ ταυτόχρονα!!) Κωνσταντέλιας/ Ντεσπόντοφ/ Μούργκ/ Τάισον/ Ζίφκοβιτς/ Οζντόεφ/ Μπράντον Τόμας. Οι 7 αυτοί συν τον Σαμάτα μετράνε συνολικά 51 γκολ και 32 ασίστ!!! Τρομερό νούμερο από μια 8άδα που δεν έχει βασικούς κι αναπληρωματικούς.

Για να αντιληφθεί κάποιος όχι και πολύ σχετικός το κατόρθωμα του Λουτσέσκου είναι πως ο Ντεσπόντοφ που αντικατέστησε τον Ζίφκοβιτς των 11 γκολ σε αυτά τα 2 ματς σκόραρε 3 γκολ και μοίρασε 4 ασίστ! Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον αντικαταστάτη του Τάισον, με τον Στέφαν Μούργκ να σκοράρει σε αυτά τα 2 ματς επίσης 3 γκολ βγάζοντας και μια ασίστ!! 

Μέγας είσαι Ραζβάν Λουτσέσκου και θαυμαστό το έργο σου στον φετινό ΠΑΟΚ των 20 βασικών ποδοσφαιριστών!! Όπως ακριβώς το γράφω: ο ΠΑΟΚ δεν έχει 11 ή 15 αλλά είκοσι (20) βασικούς παίκτες!! Έπαιζε με την Κηφισιά, δεν είχε Κουλιεράκη / Τάισον/ Ζίφκοβιτς και παρότι ακολουθούσαν γιορτές κόντρα στην Κηφισιά έκανε ξανά εκτεταμένο ροτέισον, αλλάζοντας 6 παίκτες, σε σχέση με την 11άδα της 4άρας στην Τρίπολη!! Την ίδια ώρα, για παράδειγμα, ο Καρβαλιάλ στο Περιστέρι και με 0-0 έκανε μόλις μια (1)αλλαγή!!! Η σύγκριση μιλάει από μόνη της. Τι, όχι;

Ποια είναι η μεγάλη διαφορά του φετινού ΠΑΟΚ, ο οποίος παιζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας, από τους τρεις ανταγωνιστές του στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος; Πως ότι κάνει προέρχεται από δημιουργικό ποδόσφαιρο - για αυτό και είναι τόσο αποτελεσματικός - και όχι απο ποδόσφαιρο μονομαχιών και λαθών των αντιπάλων του λόγω πίεσης!! Οι φάσεις του ΠΑΟΚ είναι δουλεμένες, δεν τις... συναντά ξαφνικά στο παιχνίδι του. 

Αν κάποιος συγκρίνει το εντυπωσιακό πέρασμα του ΠΑΟΚ από την Καισαριανή με την εικόνα ΑΕΚ και Παναθηναϊκού στο ίδιο γήπεδο και με τον ίδιο αντίπαλο, θα καταλήξει εύλογα στο συμπέρασμα ότι ο δικέφαλος του Λουτσέσκου είναι ομάδα ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και όχι της Super League! 

Λογικό είναι μάλιστα να έχουν αρχίσει και οι συγκρίσεις με την προηγούμενη σπουδαία ομάδα του Λουτσέσκου, που κατέκτησε το αήττητο πρωτάθλημα. Η τωρινή μπορεί να μην έχει την ίδια αμυντική σταθερότητα αλλά χωρίς αμφιβολία έχει μεγαλύτερη ατομική ποιότητα (από την μέση και μπροστά), είναι πιο παραγωγική, πιο θεαματική, πολύ πιο ελκυστική στο μάτι, κυριολεκτικά απολαμβάνεις να τους παρακολουθείς να παίζουν με την μπάλα στα πόδια!!

Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου είναι το πιο ισχυρό, το πιο ισορροπημένο, το πιο ομοιογενές και το πιο καλό γκρούπ της Super League. Είναι κι αυτός ένας βασικότατος λόγος που οι καλοκαιρινές μεταγραφές, παρότι καθυστερημένες, αποδίδουν πλέον εξαιρετικά και σταθερά σε σχέση με τις μεταγραφές των υπόλοιπων της Big 4. Ο Λουτσέσκου είναι προπονητής που δουλεύει στις... λεπτομέρειες, που θα εντάξει σιγά, σιγά τους νεοφερμένους, έχει μεταδοτικότητα και αφιερώνει πολύ χρόνο και για δουλειά εκτός γηπέδου!

Στο δια ταύτα: ο ΠΑΟΚ που έχει δουλέψει, εξελιχθεί και παίζει πλέον ποδόσφαιρο που δεν συγκρίνεται με των ανταγωνιστών του, αυτή την εποχή, στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου δηλαδή, φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου!! Ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου βγάζει τέτοια δυναμική και εικόνα που φωνάζει πως ... έρχεται για να στεφθεί πρωταθλητής στο τέλος της σεζόν. Όπως ακριβώς το αντίστοιχο συνέβαινε πέρσι, από το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου με την ΑΕΚ του Αλμέιδα!! Με τον ΠΑΟΚ όμως, να είναι ήδη πρώτος, να έχει το καλύτερο πρόγραμμα και να τον... κυνηγάνε οι άλλοι. Όπως συνέβη και την σεζόν που πήρε το πρωτάθλημα πάλι με τον Λουτσέσκου προπονητή!!!!Συμπτωματικό ;

ΥΓ.1 Όταν γράφαμε πως ο φετινός καταπληκτικός Φορτούνης είναι ευχή και... κατάρα για τον Ολυμπιακό, εννοούσαμε αυτό ακριβώς που συνέβη στο Περιστέρι. Χωρίς τον Κώστα οι ερυθρόλευκοι ήταν κάτω 60% δημιουργικά/ παραγωγικά. Σπουδαίος παίκτης ο Ποντένσε αλλά απέδειξε γιατί δεν είναι... Φορτούνης. Ο Πορτογάλος όταν πηγαίνει να τελειώσει, πάει ατομικά, όχι συνδυαστικά

ΥΓ.2 Το δεύτερο σερί 2-2, με ομάδα ξανά του δεύτερου μισού του βαθμολογικού πίνακα, αυτή την φορά όχι από 0-2 αλλά με τον αντίπαλο με παίκτη λιγότερο, είναι μίνιμουμ εξωφρενικό για Πρωταθλήτρια ομάδα και δη με την δυναμική της ΑΕΚ κι ας είχε 8 απουσίες. Μπορεί η απώλεια της νίκης να χρεώθηκε στον Αθανασιάδη, για την ... γκάφα του που αθωώνει ακόμη και εκείνη του Μπρινιόλι, αλλά πιο υπεύθυνο θεωρώ τον κόουτς. Πρώτον για τις μεταγραφές που έκανε ή δεν έκανε το καλοκαίρι, εγκλωβισμένος σε μεγάλο βαθμό με το ρόστερ που πήρε το νταμπλ και με κάποιους παίκτες, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει σε αλλαγές αναβάθμισης σε συγκεκριμένες θέσεις. Έτσι την είχε πάθει και ο Λουτσέσκου με την ομάδα του δικού του ντάμπλ! Και δεύτερον, η ΑΕΚ είναι πολύ συναισθηματική και δεν είναι κυνική κι αυτό είναι η προσωποποίηση του προπονητή της Μαυίας Αλμέιδα. Στις Σέρρες και όσο πλησίαζε το τέλος, με το εύθραστο 1-2, οι μισοί έπαιζαν για να βαλουν τρίτο γκολ και οι άλλοι μισοί για να κρατήσουν το σκορ.

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκάθαρος ο Βαρούχας για τα τρία πέναλτι που ζητά ο Ολυμπιακός: "Υπάρχει ανατροπή" - Διαφωνεί με ΑΕΚ (Vid)

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags