Facebook Pixel Παναθηναϊκός: 10 μέρες είχε "τελειώσει" τον Γιοβάνοβιτς ο Αλαφούζος - Δεν... τρόμαξε με Ολυμπιακό ο Τερίμ - Ούτε 1 χρόνο εκτός Τουρκίας!
Ποδόσφαιρο
| 2023-12-26 20:14:00

10 μέρες είχε "τελειώσει" τον Γιοβάνοβιτς ο Αλαφούζος - Δεν... τρόμαξε με Ολυμπιακό ο Τερίμ - Ούτε 1 χρόνο εκτός Τουρκίας!

Οι Μιχείες
10 μέρες είχε "τελειώσει" τον Γιοβάνοβιτς ο Αλαφούζος - Δεν... τρόμαξε με Ολυμπιακό ο Τερίμ - Ούτε 1 χρόνο εκτός Τουρκίας!

Η επιχείρηση-αστραπή για τον αντικαταστάτη του Ιβάν! Πότε και γιατί αποφάσισε ο ιδιοκτήτης του Τριφυλλιού να αλλάξει προπονητή, γιατί επέλεξε τον Τούρκο και ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του...

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποτελεί παρελθόν για τον Παναθηναϊκό. Ήταν μια απόφαση 1000% του ιδιοκτήτη Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος έκρινε πως με τον Σέρβο τεχνικό το τριφύλλι δεν θα έπαιρνε και φέτος το πρωτάθλημα, που είναι ο αποκλειστικός στόχος του! Φρόντισε μάλιστα να πάει σε αντικαταστάτη του, ο οποίος θεωρείται master στον πρωταθλητισμό και το έχει αποδείξει με μεγάλες... ανατροπές στην Τουρκία, για λογαριασμό της Γαλατά.

Ο Φατίχ Τερίμ υπέγραψε... Χριστουγεννιάτικα στην Κωνσταντινούπολη κι αναλαμβάνει άμεσα τον Παναθηναϊκό. Έχει μάλιστα την δική του σημειολογική αξία πως οι δυο κεφαλές του Παναθηναϊκού, πρώτα ο Γιαννακόπουλος και τώρα ο Αλαφούζος, επέλεξαν/εμπιστεύτηκαν τους κορυφαίους Τούρκους προπονητές για να επιστρέψουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μπάσκετ και ποδοσφαίρου αντιστοίχως!!!

Το προφανές, λοιπόν, είναι πως η επιλογή του Γιαννακόπουλου και το δείγμα Αταμάν ... επηρέασαν σαφώς τον Αλαφούζο και επέδρασσαν στην επιλογή του Φατίχ Τερίμ. Για τους λίγους που γνωρίζουν ο Αλαφούζος είχε αποφασίσει να ...φάει τον Γιοβάνοβιτς από το βράδυ της ήττας στο Περιστέρι! Σίγουρα πάντως πριν από το ματς στον Βόλο, εξ ου και η εντολή του στο ίδιο χρονικό διάστημα να ψάξουν για προπονητές υποψήφιους αντικαταστάτες του. Πληροφορία που είχε φτάσει και σε πολλά δημοσιογραφικά Γραφεία, από έγκυρες πηγές, άσχετά αν δεν χρησιμοποιήθηκε/δημοσιεύτηκε για... προφανείς λόγους

Για αυτό άλλωστε και παρά το "διπλό" που έκανε ο Παναθηναϊκός, όχι μόνο δεν το πίστωσε στον Γιοβάνοβιτς αλλά την επομένη κιόλας, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, ο Mίστερ Σκάι" συγκάλεσε σύσκεψη κορυφής στην οποία πάρθηκε η απόφαση να μην... περιμένουν τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία στον Ιβάν, αλλά να πάνε σε αυτά έχοντας κάνει προηγουμένως... ηλεκτροσόκ, δηλαδή αντικαθιστώντας τον Σέρβο με άλλο ξένο προπονητή, έμπειρο, με ... παράσημα, που θα ξέρει από πρωταθλητισμό! 

Από την περασμένη Πέμπτη ουσιαστικά δηλαδή είχε... τελειώσει ο Γιοβάνοβιτς και ξεκινήσει η επιχείρηση - αστραπή να βρεθεί και να κλείσει μέχρι το τέλος του 2023 ο διάδοχός του!!! Το πως κατέληξαν βέβαια στον βετεράνο "Αυτοκράτορα" των πάγκων, Φατίχ Τερίμ αποτελεί μέχρι στιγμής γρίφο για δυνατούς λύτες...

Μην ξεχνάμε πως ένας από τους λόγους που προσλήφθηκε το καλοκαίρι ο Γιάννης Παπαδημητρίου στην θέση του τεχνικού διευθυντή ήταν και η φήμη / ικανότητά του στο πετυχημένο σκάουτινγκ προπονητών (Λουτσέσκου, Ρασταβατς, Ρεμπρόφ, Αλμέιδα), δείγμα πως από τότε έπαιζε στο μυαλό του Αλαφούζου το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να χρειαστεί να αντικαταστήσει τον Γιοβάνοβιτς. Αν είναι ή όχι επιλογή/πρόταση του Παπαδημητρίου στην ιδιοκτησία ο Φατίχ Τερίμ δεν το γνωρίζω , αν και το προφίλ του ηλικιωμένου Τούρκου προπονητή δεν... προδίδει / φωτογραφίζει "σφραγίδα Παπ".

Από εκεί και πέρα και στο πρόσφατο παρελθόν είχε κάνει αντίστοιχη κίνηση με του Τερίμ ο Αλαφούζος, προσλαμβάνοντας μεσούσης της σεζόν τον επίσης πολύπειρο, "παλαιομοδίτικο" κόουτς και με αποχή από τους πάγκους, Λάζλο Μπόλονι! Τέλος, δεν είναι καθόλου απίθανο (το αντίθετο μάλιστα) όπως στην περίπτωση του Αραό, έτσι και τώρα σε αυτή του Φατίχ Τερίμ, τον Αλαφούζο να βοήθησε ο Τούρκος Mr Survivor", Ατζούν Ιλίτζαλι...

Πάμε να δούμε χοντρικά τα συν και τα πλήν αυτής της επιλογής

Συν

1. Είναι έμπειρος και μεγάλη προσωπικότητα. Ο "Αυτοκράτορας" ("Ιmperatore") του τουρκικού ποδοσφαίρου ή αλλιώς ο... Τούρκος Μουρίνιο. Και είχε στην γειτονική χώρα αντίπαλο δέος μόνο τον Μιρτσεά Λουτσέσκου, τον πατέρα του Ραζβάν...

2. Έχει και το βαρύ όνομα και το πετυχημένο προφίλ να απορροφήσει τους κραδασμούς της απόλυσης του δημοφιλούς στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Κανένας δεν μπορεί να πεί τίποτα στον Γιάννη Αλαφούζο για αυτή την αλλαγή αφού αντικατέστησε τον Σέρβο με προπονητή από το πάνω ράφι και με ανώτερες παραστάσεις. O Φατίχ Τερίμ ήταν υποψήφιος για προπονητής της χρονιάς της UEFA για το 2008 και σύμφωνα με το World soccer o 7oς καλύτερος προπονητής στον κόσμο την ίδια χρονιά.

3. Είναι προπονητής που ξέρει να κάνει πρωταθλητισμό. Έχει πάρει 8 πρωταθλήματα Τουρκίας (τελευταίο τη σεζόν 2018-19, κάνοντας μάλιστα ριπιτ), ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1999-2000), 3 Κύπελλα Τουρκίας (κάνοντας νταμπλ το 2019) και 4 Σούπερ Καπ (τελευταίο το 2019) με την Γαλατάσαράι!!

4. Ξέρει από αποδυτήρια μεγάλης ομάδας, από διαχείριση προσωπικοτήτων και ειδικών καταστάσεων αλλά και πως να κτίζει ομάδες.

5. Δεν ... τρόμαξε να αναλάβει μεσούσης της σεζόν τον Παναθηναϊκό, μια ομάδα που πριν καλά, καλά μάθει τους παίκτες του θα πρέπει να την οδηγήσει σε 5 συνεχόμενα ντέρμπι ( τα τρία κόντρα στον Ολυμπιακό) μέσα σε 17 ημέρες τον Ιανουάριο. Πολύ δύσκολα άλλος προπονητής και όνομα όπως ο Τερίμ, μέσα σε 5 ημέρες θα αποδεχόταν την πρόταση του Παναθηναϊκού, γνωρίζοντας μάλιστα πως θα ερχόταν στην θέση προπονητή που έχει το λαϊκό έρεισμα στις τάξεις των οπαδών της ομάδας

Πλην

1. Έχει κλείσει από τον Σεπτέμβριο τα 70 του χρόνια και είναι ερωτηματικό κατά πόσο θα έχει την ίδια όρεξη, την ίδια προσήλωση, την ίδια αποτελεσματικότητα στην δουλειά όπως πριν απο 6 ή 10χρόνια...

2. Έχει να δουλέψει ακριβώς 2 χρόνια αφού απολύθηκε στις 10 Ιανουαρίου του 2022 από την Γαλατά Σαράι...

3. Στην προπονητική του καριέρα εντός συνόρων δούλεψε στην Γαλατά Σαράι (4 διαφορετικές εποχές), στην Εθνική Τουρκίας (επίσης 4 διαφορετικές φορές), στην U 21της Τουρκίας, στη Γκεζτέπε και την Ανκαραγκουτσού. Και εκτός συνόρων στην Ιταλία, αντέχοντας 7 μήνες στην Φιορεντίνα και μόλις 3,5 μήνες στην Μίλαν ( ξεκινώντας και στις δυο τις σεζόν, το 2000 και το 2001 αντίστοιχα)! Συνολικά δηλαδή στα 37 χρόνια προπονητικής καριέρας έχει καθίσει συνολικά σε 7 πάγκους εκ των οποίων στους 2 ήταν Ομοσπονδιακός εκλέκτορας. Επιχείρησε την διεθνή καριέρα, πριν από μια 20ετία μάλιστα (πολύ νεότερος και βρισκόμενος στα... ντουζένια του), σε τοπ επίπεδο (Ιταλία γαρ) αλλά είχε πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης, βασικά λόγω... έλλειψης προσαρμογής. Αυτό είναι ένα θέμα για το πως θα αντιδράσει στην ... ελληνική πραγματικότητα.

4. Όλη η ένδοξη προπονητική του καριέρα κτίστηκε και περιστράφηκε γύρω από την Γαλατά. Εκεί λειτουργούσε σαν ιερή αγελάδα και σε συνθήκες ... θερμοκηπίου για τον Φατίχ Τερίμ (του είχαν τεράστιο σεβασμό). Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, θα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για αυτόν, στα... 70του χρόνια και σίγουρα δεν θα τύχει της... αντιμετώπισης που είχε στην Γαλατά!

5. Το μεγάλο ερωτηματικό έχει να κάνει και με την προσέγγισή του στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και γενικότερα με τις... τακτικές του. Είναι, επίσης, εκρηκτικός χαρακτήρας και... ξεροκέφαλος, με ότι αυτό συνεπάγεται αν τα πράγματα δεν πάνε καλά...

*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο κόσμος του ΠΑΟ "βράζει" και ο Αλαφούζος έσβησε τον λογαριασμό του στο Twitter - Χαμός για Γιοβάνοβιτς!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags