Γεννημένος στις 11 Μαΐου 1995 στο Πράσινο Ακρωτήριο, ο Ζέλσον Μαρτίνς πήγε στην Πορτογαλία το 2008 και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στις Ακαδημίες της Μπενφίκα, αλλά δύο χρόνι αργότερα μετακόμισε στη Σπόρτινγκ και συνέχισε την ανάπτυξή του πριν κάνει το ντεμπούτο του για την πρώτη ομάδα τέσσερα χρόνια αργότερα.

«Ο Ζέλσον Μαρτίνς θα είναι ο μελλοντικός Κριστιάνο Ρονάλντο».

Η Ακαδημία των «λιονταριών» είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως για τα σπουδαία ταλέντα που βγάζει με μεγαλύτερο τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεν μπορεί να είναι όλοι ένας νέος Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά ο πρόεδρος της Μπενφίκα, Ντομίνγκος Εστανισλάου είχε πει: «Ο Ζέλσον Μαρτίνς θα είναι ο μελλοντικός Κριστιάνο Ρονάλντο».

Ο CR7 εντυπωσιάστηκε και τον ζήτησε στη Ρεάλ

Μάλιστα, σε ένα παιχνίδι για το Champions League κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, η Σπόρτινγκ έχασε τον αγώνα με 2-1, αλλά ο Ζέλσον Μαρτίνς βασάνισε τον Μαρσέλο και την υπόλοιπη άμυνα της «Βασίλισσας» με τα τρεξίματα και τα κόλπα του και ανταμείφθηκε με το βραβείο Man of the Match για την απόδοσή του και ο Κριστιάνο Ρονάλντο πρότρεψε την ομάδα του να τον υπογράψει.

«Θα σε απογοητεύσει μερικές φορές, αλλά είναι ήδη σε ένα επίπεδο που μπορεί να σου δώσει πολύ καλά πράγματα. Από τα παιδιά με τα οποία δούλεψα στη Μπενφίκα και τη Σπόρτινγκ, είναι ο πιο ταλαντούχος που ένιωσα. Είναι παίκτης για πολύ υψηλά επίπεδα», είχε δηλώσει ο προπονητής της Σπόρτινγκ, Ζόρζε Ζεσούς, ο οποίος ήταν ο πρώτος που τον πίστεψε και του έδωσε την ευκαιρία να ντεμπουτάρει στη μεγάλη κατηγορία της Πορτογαλίας.

Ξεκίνησε από δεξιός μπακ

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Σπόρτινγκ Β, χρησιμοποιήθηκε συχνά σε θέση δεξιού μπακ λόγω του μεγάλου αριθμού εξτρέμ και επιθετικών παικτών στην ομάδα. Παρά τους επαίνους για τη συνεισφορά και τις εμφανίσεις του, το συναίσθημα ήταν ότι χάθηκε επειδή έπαιξε έξω από τη φυσική του θέση.

Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να συμμετάσχει στην ομάδα U19 της Πορτογαλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2014 και στην ομάδα της Πορτογαλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 το 2015 στη Νέα Ζηλανδία, όπου έδειξε τις ικανότητές του και ήταν ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παίκτες.

Η ευκαιρία από τον Ζεσούς και οι... μνηστήρες

Το ίδιο καλοκαίρι, ο Ζεσούς διορίστηκε νέος προπονητής της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ο οποίος είχε αποκτήσει τη φήμη ότι δεν έδινε αρκετές ευκαιρίες σε νεαρούς και εγχώριους παίκτες, αλλά ο Ζέλσον Μαρτίνς πήρε την ευκαιρία του χάρη σε ένα τραυματισμό συμπαίκτη του. Όταν ο συμπαίκτης του ανάρρωσε, ο Ζέλσον έγινε ήδη αναπόσπαστο μέλος των Λιονταριών και ούτε ο προπονητής του δεν μπορούσε πλέον να αρνηθεί ότι έχει ένα πολύτιμο κόσμημα στις τάξεις του.

Ολοκλήρωσε την παρθενική του σεζόν παίζοντας σε 42 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και σημειώνοντας επτά γκολ και τέσσερις ασίστ, αλλά το πιο σημαντικό εδραιώθηκε στη θέση του στην αρχική ενδεκάδα.

Είχε τσεκαριστεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Μπάγερν Μονάχου, την Τσέλσι και άλλους κορυφαίους συλλόγους σε όλη την Ευρώπη, ενώ η Λίβερπουλ ήταν να αποφασίσει ανάμεσα σε αυτόν ή τον Μοχάμεντ Σαλάχ εκείνη την εποχή.

Το αντίο λόγω της επίθεσης οπαδών

Συνέχισε τις εκπληκτικές του σεζόν, αλλά στις 11 Ιουνίου 2018, ζήτησε να λυθεί το συμβόλαιό του με τη Σπόρτινγκ, επειδή νωρίτερα, οι οπαδοί της Σπόρτινγκ είχαν κάνει ντου στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου και επιτέθηκαν με άγριες διαθέσεις σε πολλούς παίκτες και μέλη του προσωπικού, αφού χάθηκε η θέση για τα προκριματικά του Champions League.

Επιλογή του Ντιέγκο Σιμεόνε στην Ατλέτικο Μαδρίτης

Επόμενος σταθμός του ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης και ανακοινώθηκε για πέντε χρόνια ως ελεύθερος. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε είχε μόνο καλά λόγια να πει για τον Πορτογάλο: «Τον παρακολουθούσαμε τον τελευταίο χρόνο και τον είδαμε στο Europa League. Θα μας φέρει πρόσθετη δύναμη στη δεξιά πλευρά της επίθεσης και μπορεί να παίξει ακόμη και σε μια επιθετική τριάδα».

Ο Μαρτίνς έκανε το ντεμπούτο του στη La Liga στις 20 Αυγούστου 2018 και κατέγραψε 52 συμμετοχές μετρώντας 13 και μοιράζοντας ισάριθμες ασίστ. 

Η 4η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Μονακό

Όμως, τον Ιανουάριο του 2019 δόθηκε δανεικός στη Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ ως το τέλος της σεζόν και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Ligue 1 στις 2 Φεβρουαρίου. Έπεισε τους Γάλλους και τον Ιούλιο του 2019, υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας και αποτέλεσε την τέταρτη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου.

Πρόλαβε να πραγματοποιήσει 129 συμμετοχές με την Μονακό σκοράροντας 16 γκολ και δίνοντας 14 ασίστ, αφού τον Φλεβάρη του 2020 έσπρωξε τον διαιτητή Μίκαελ Λεσάζ, όταν ο συμπαίκτης του Τιεμούε Μπακαγιόκο αποβλήθηκε για επικίνδυνο τάκλιν στο 32ο λεπτό. Στη συνέχεια, ακολούθησε με ένα ακόμα πιο δυνατό σπρώξιμο αφού και αυτός είδε την κόκκινη κάρτα και τιμωρήθηκε με εξάμηνο αποκλεισμό.

Η πειθαρχική επιτροπή της Ligue de Football Professionnel (LFP) έκρινε την ενέργεια του Μαρτίνς «βαρβαρότητα». Ο Μαρτίνς, από την πλευρά του, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο μετά το περιστατικό για να ζητήσει συγγνώμη από τον Λεσάζ και να παραδεχτεί το λάθος του.

Εξαιρετική ντρίμπλα και φοβερή ταχύτητα

Ο Ζέλσον Μαρτίνς είναι ένας κλασικός εξτρέμ με εξαιρετικές ικανότητες στην ντρίμπλα και του αρέσει να κερδίζει τον αντίπαλό του εξωτερικά πριν πάρει τη σέντρα στη μεγάλη περιοχή.

Χρησιμοποιεί το εξαιρετικό του ταλέντο και την ταχύτητά του για να νικήσει τους αντιπάλους του προτού επιχειρήσει να δημιουργήσει ευκαιρίες σε άλλους με τις πάσες και την ακριβή σέντρα του. Το να τον αφήσεις σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός είναι το καλύτερο του.

 
Ο Πορτογάλος διεθνής είναι τακτικά έξυπνος και ξέρει πώς να τεντώνει την άμυνα με την κίνησή του. Είναι ικανός να θωρακίσει την μπάλα, αλλά είναι επίσης αρκετά έξυπνος ώστε να ξέρει πότε πρέπει να κάνει ένα φάουλ όταν αισθάνεται ότι μπορεί να νικηθεί. Χρειάζεται δουλειά για το τελείωμα και την ψυχραιμία του καθώς μπορεί να είναι σπάταλος μπροστά στο γκολ. Έχει μάλιστα σκοράρει κόντρα στον Ολυμπιακό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έλληνας ο επόμενος στον Ολυμπιακό μετά τον Μαρτίνς - Ραντεβού με Μαρινάκη - Υπογράφει συμβόλαιο 800.000!