Ο γεννημένος στην Ελλάδα νεαρός Αλβανός ποδοσφαιριστής, με καταγωγή από τη Σκόδρα, βρίσκεται στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια και είχε εντυπωσιάσει στην καλοκαιρινή προετοιμασία τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Από 5 ετών με μια μπάλα

Ο Έλτον Φικάι και το ποδόσφαιρο έχουν μια κοινή πρώιμη πορεία. Ο αμυντικός που ενηλικιώθηκε τον Οκτώβριο, είναι μέλος της εθνικής ομάδας νέων της Αλβανίας και έμαθε από νωρίς να χτυπάει την μπάλα και στη συνέχεια γράφτηκε σε ομάδα ποδοσφαίρου.

Από μικρός είχε μια μπάλα στα πόδια και το πρώτο βήμα για να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο το έκανε σε ηλικία 5 ετών. Στη συνέχεια η οικογένειά του τον έγραψε στην ακαδημία του Απόλλωνα Σμύρνης. Χωρίς την στήριξη της οικογένειας του δεν θα είχε καταφέρει τίποτα και ο πατέρας του είναι ο άνθρωπος που τον έχει φέρει πιο κοντά σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. 

«Με συμβούλεψε και έκανε μεγάλη θυσία για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα», έχει πει ο Έλτον, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας U-19 της Αλβανίας και έχει ως στόχο να αγωνιστεί και στην Ανδρών.

Στον Παναθηναϊκό από το 2018

Ο Φικάι βρίσκεται στην ακαδημία του Παναθηναϊκού από το 2018 και αγωνίζεται στην Κ19 του τριφυλλιού στη θέση του κεντρικού αμυντικού, ενώ τον περασμένο Ιούλιο υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2026.

«Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για μένα και την οικογένειά μου να υπογράψω σε μία τόσο μεγάλη και ιστορική ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός και ακόμη περισσότερο γιατί είναι η ομάδα που υποστηρίζω από μικρός και αγωνίζομαι στην ακαδημία του. Είμαι έτοιμος να προσφέρω όπου και όποτε χρειαστεί», ήταν τα πρώτα λόγια του Φικάι μετά την υπογραφή του συμβολαίου.

Η πρώτη συμμετοχή με τον Γιοβάνοβιτς

Ο νεαρός Έλτον έχει καταφέρει να παίξει στο UEFA Youth League με τον Παναθηναϊκό και περιμένει το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα. Ο Φατίχ Τερίμ τον πήρε στην αποστολή για το παιχνίδι της Super League με τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ ο πρώην πράσινος τεχνικός, Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον είχε χρησιμοποιήσει στο φιλικό προετοιμασίας με την Ρογκάσκα στο πλευρό του Σένκεφελντ, αλλά και με Χάποελ Μπερ Σεβά, ΑΕΚ Λάρνακας, Πετρολούλ και ΤΣΣΚΑ Σόφιας.

Η ηρεμία του Μπεκενμπάουερ και το πρότυπο Αλάμπα

Για πρότυπο, έχει τον Μεργκίμ Μάβραϊ ως αριστερό σέντερ μπακ, αλλά από την πατρίδα του τον συγκρίνουν με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ για την ηρεμία που έχει με την μπάλα και την τεχνική. Πάντως, ο Έλτον έχει ως πρότυπο τον Νταβίντ Αλάμπα.

Ο Αλβανός στόπερ είναι το «next best thing» της ακαδημίας του Παναθηναϊκού και θέλει να δικαιώσει τους πράσινους: «Πρέπει να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά για να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται και να μην απογοητεύσω το επιτελείο του Παναθηναϊκού, που πίστεψε σε εμένα».

Πλέον, παίρνει και άλλη ευκαιρία με τον Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του τριφυλλιού, αφού ακόμα και αν δεν χρησιμοποιηθεί του δίνει έναυσμα για τη συνέχεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας...