Ο λόγος για τον Κίκε Σαβέριο. Γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας στις 19 Ιουνίου 1999 και μεγάλωσε στο Μπαλζάρ του Εκουαδόρ μέχρι το 2004 όταν η οικογένειά του αποφάσισε να επιστρέψει στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά αυτή τη φορά στην Ισπανία.

Το να ξεκινήσει με βαλίτσες προς το άγνωστο δεν ήταν ποτέ εύκολη απόφαση. Ερχόμενος στον κόσμο στη Γένοβα ο Κίκε Ντελγάδο Σαβέιρο πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρά του Μπαλζάρ, την ένατη μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην επαρχία Γκουαγιάς του Εκουαδόρ). Σε ηλικία μόλις πέντε ετών, και με ατελείωτα όνειρα να υφάνει, η Μπαρτσελόνα τύλιξε προσεκτικά την άφιξη του Κίκε και της οικογένειάς του, υφαίνοντας την αρχή μιας περιπέτειας. 

Από το Εκουαδόρ στη Μπαρτσελόνα με ρήτρα 50 εκατ. ευρώ

Έδειξε από νωρίς το τεράστιο ταλέντο του και την αδιάκοπη ποιότητα του. Ήταν ο πληρέστερος παίκτης της Μπάρτσα Β΄ τη σεζόν 2018/2019 και δεσμεύοντας την ανανέωση του παίκτη μέχρι 2020 με ρήτρα 50 εκατ. ευρώ.

Υπό τις οδηγίες του Γκαρθία Πιμιέντα εδραιώθηκε στην αριστερή πλευρά της καταλανικής ομάδας. Όμως, η ζωή, άλλοτε τόσο γλυκιά και άλλοτε τόσο καταραμένη. Μια ρήξη του μηριαίου τένοντα του δικεφάλου στο αριστερό του πόδι θα ανάγκαζε τον νεαρό εξτρέμ να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και να μείνει μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους για τέσσερις μήνες.

Ο τραυματισμός και η 2η ευκαιρία

Πεπεισμένος για την αναγέννησή του και στολισμένος με μια έμφυτη ικανότητα βελτίωσης, ο προπονητής Πιμιέντα του έδωσε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να λάμψει στο τέλος της σεζόν και τα κατάφερε. Εκτοξεύτηκε προς την κορυφή. Χορεύοντας σε τέλειο συγχρονισμό, ο Κίκε Σαβέιρο κατάφερε να ξεκινήσει τη σεζόν 2019-2020 με φρενήρεις ρυθμούς. 

Χορεύοντας με διάκριση κοντά στη λευκή γραμμή ήταν ενάς πολλά υποσχόμενος ποδοσφαιριστής που έβγαζε η «Μασία». Ο παίκτης στο νεανικό σύστημα της Μπαρτσελόνα ήταν χαραμάδα αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην πρώτη ομάδα για να αντικαταστήσει τον Νεϊμάρ.

Από τη Μασία στην Οσασούνα

Εμαθε τα βασικά του ποδοσφαίρου στην Ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Εκεί λειτούργησε για μια πενταετία (2015-20) και φοβώντας μην χαθεί στα εκατοντάδες ταλέντα των Καταλανών αποφάσισε να πάει στην Οσασούνα το καλοκαίρι του 2020. Η ομάδα της Παμπλόνα πίστεψε στο ταλέντο του αλλά μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζεράρ Πικέ τον έφερε να φοράει τη φανέλα της Ανδόρα. 

Μετά ήρθε η Πονφεραντίνα. Στην αρχή της σεζόν 2021-2022 δόθηκε δανεικός στην ομάδα της 3ης Κατηγορίας της Ισπανίας όπου συνήθως πληρώνουν 2 χιλιάδες ευρώ ή «χρεώνουν μόνο το επίδομα ταξιδιού». Έπαιξε 32 παιχνίδια. Υπήρξε επίσης διεθνής με την ισπανική ομάδα κάτω των 19 ετών.

Ο αχίλλειος τένοντας και ο Άρης

Στις 11 Μαΐου 2022, ο Κίκε Σαβέριο υπέμεινε την πικρή εμπειρία της χειρουργικής επέμβασης. Είναι αυτό που κάθε ποδοσφαιριστής θέλει πάντα να αποφεύγει στην καριέρα του, αλλά οι τραυματισμοί φτάνουν χωρίς προειδοποίηση. Τότε υποβαλλόταν σε χειρουργική επέμβαση για ρήξη του αχίλλειου τένοντα. Μέρες πριν είχε τραυματιστεί σε αγώνα με την Μπούργκος.

Πριν από ένα χρόνο, στις 21 Ιανουαρίου 2023 υπέγραψε στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και σε 15 συμμετοχές σημείωσε 2 τέρματα και ήρθε η στιγμή του Άρη το περασμένο καλοκαίρι πιστεύοντας στην αναγέννηση. Το ένα βήμα έγινε με το γκολ του στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ...

Ο Κίκε Σαβέριο δεν έπαιξε με την κύρια ομάδα της Μπαρτσελόνα, αλλά έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος παίκτης από τον Ισημερινό που συμμετείχε στον πάγκο σε επίσημο αγώνα. Ήταν στο 0-0 με τη Σεβίλλη, στις 19 Ιουνίου 2020.

***ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο σκηνικό με Καρυπίδη - Είχε πει σε παίκτη του Άρη ότι θα σκοράρει με ΠΑΟΚ - Η αφιέρωση του ποδοσφαιριστή