Facebook Pixel Ολυμπιακός: To "φανταστικό" χαφ θέλει ο Καρβαλιάλ! Μηχανή στο κέντρο του Ολυμπιακού - Ασύλληπτη η τιμή του (Vid)
Ποδόσφαιρο
| 2024-01-13 17:35:00

To "φανταστικό" χαφ που θέλει ο Καρβαλιάλ! Μηχανή στο κέντρο του Ολυμπιακού - Ασύλληπτη η τιμή του (Vid)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
To "φανταστικό" χαφ που θέλει ο Καρβαλιάλ! Μηχανή στο κέντρο του Ολυμπιακού - Ασύλληπτη η τιμή του (Vid)

Τον ήθελαν Φούλαμ, Γουλβς, Ατλέτικο, Σπόρτινγκ, Μπενφίκα! Ποιός είναι ο διακαής πόθος του Πορτογάλου τεχνικού της ομάδας του Πειραιά και ποια τα χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν.

Ο Αλ-Μουσράτι της Μπράγκα είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές που έχει ζητήσει ο Κάρλος Καρβαλιάλ για την ενίσχυση της μεσαίας γραμμής του Ολυμπιακού. Τον είδαμε φέτος να αγωνίζεται για 36 λεπτά στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό, στην Πορτογαλία, για τα πλέι οφ του Champions Leaue. Στον αγώνα του ΟΑΚΑ ο 27χρονος διεθνής Λίβυος είχε τεθεί νοκ άουτ λόγω τραυματισμού.

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που γνωρίζει άριστα ο Πορτογάλος τεχνικός από τη θητεία του στη Ρίο Άβε. Είναι όμως μία πολύ δύσκολη περίπτωση καθώς μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή, του οποίου η αξία στην αγορά εκτιμάται στα 16 εκατ.Ευρώ. Αξίζει να ρίξουμε φως στην ιστορία του 27χρονου χαφ που φέτος μετρά 17 συμμετοχές με 4 γκολ και 1 ασίστ με τη Μπράγκα με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι το 2026.

Από τη Λιβύη στην Πορτογαλία

Ο Αλμοαετσεμπελάχ Αλί Μοχάμεντ Αλ Μουσράτι όπως είναι ολοκληρωμένα το όνομά του γεννήθηκε το 1996 στη Μισράτα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης μετά την Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Στην Αλ Ιτιχάντ, ομάδα της πρωτεύουσας της χώρας, έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, απ’όπου τον απέκτησε η Βιτόρια Γκιμαράες, το 2017, με συστάσεις από τον Δανό πρώην ποδοσφαιριστή της (παλαίμαχο πλέον) Ρομάνο Σιόν.

«Ο Αλ Μουσράτι έχει τεράστιες δυνατότητες. Το συνειδητοποίησα όταν τον είδα να παίζει στη Λιβύη, όταν ήταν 19 ετών. Είναι ένα αμυντικό χαφ που ουσιαστικά κερδίζει όλες τις μονομαχίες του και βγαίνει για να παίξει στην επίθεση. Σε δύο χρόνια από τώρα, δεν θα είναι πια εδώ. Είναι ένας ταλαντούχος παίκτης που έχει μεγάλο μέλλον και εκτός από αυτό, είναι μια μηχανή στις προπονήσεις», είχε δηλώσει τότε ο Σιόν.

Για δύο χρόνια αγωνίστηκε με τη δεύτερη ομάδα και έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη το 2019, χρονιά κατά την οποία πήρε το βάπτισμα του πυρός στην Ευρώπη, ενώ σκόραρε και στο ματς με την Άιντραχτ (για τους ομίλους του Europa League). Τον Ιανουάριο του 2020 όμως δόθηκε δανεικός στη Ρίο Άβε.

Στο «Βίλα ντο Κόντε» αναδείχθηκε αναδιοργανωτής της άμυνας, αφού θωράκισε τα μετόπισθεν της ομάδας του, η οποία στο τέλος της σεζόν εξασφάλισε το τελευταίο εισιτήριο για το Europa League. Εκεί γνωρίστηκε με τον νυν προπονητή του Ολυμπιακού Κάρλος Καρβαλιάλ, ο οποίος εκτίμησε την αξία του και τον πήρε μαζί του μετά το τέλος της χρονιάς στη Μπράγκα. Όχι μόνο του εξασφάλισε τη μεταγραφή, αλλά και του έκλεισε τετραετές συμβόλαιο.

«Μου άρεσε από την πρώτη μέρα. Γίνεται όλο και καλύτερος: ένας φανταστικός παίκτης», είχε δηλώσει ο Κάρλος Καρβαλιάλ τη χρονιά που τον είχε στη Ρίο Άβε.

Ο Μουσράτι αναπλήρωσε ιδανικά το κενό του Ζοάο Παλίνια (που έληξε ο δανεισμός του και επέστρεψε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας) έβγαλε ασπροπρόσωπο τον προπονητή του! Τη σεζόν 2020-2021, όπως αναφέρει ο πορτογαλικός Τύπος, υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της ομάδας, με 44 συμμετοχές, 4 γκολ και 3 ασίστ. Έπαιξε ζωτικό ρόλο στο 3-4-3 που εφήρμοσε ο Καρβαλιάλ, ξεχωρίζοντας τόσο για τις αμυντικές όσο και για τις επιθετικές του αρετές. Διαβάζουμε σε αναλύσεις, ότι μπορούσε να παίξει τόσο ως κόφτης όσο και box to box. Από εκείνη την περίοδο και μετά οι συζητήσεις για το μέλλον του αυξήθηκαν, καθώς πολλές ομάδες τον είχαν στο στόχαστρο.

Χαφ που βλέπει γήπεδο

Ποιά όμως ήταν τα χαρακτηριστικά του που τον έκαναν πόλο έλξης ως ένας από τους καλύτερους χαφ στην Primeira; Ο Μουσράτι έχει επιβλητική σωματική διάπλαση. Έχει ύψος 1,89 που τον βοηθά να κερδίζει μονομαχίες, τόσο στον αέρα όσο και στο χορτάρι. Μπορεί να διαλύσει τις επιθέσεις των αντιπάλων, να διατηρήσει με ασφάλεια την κατοχή της μπάλας για την ομάδα του, αλλά και να τη βγάλει στην αντεπίθεση με μία μόνο μπαλιά με μεγάλες προϋποθέσεις για γκολ.

 Ο Μουσράτι είναι ένα χαφ που διαβάζει το παιχνίδι. Έχει τρεξίματα και την ικανότητα να βλέπει γήπεδο, να αλλάζει το παιχνίδι, μοιράζοντας τη μπάλα σε αμαρκάριστους συμπαίκτες του. Έχει μεγάλη επιτυχία στις μεταβιβάσεις, ακόμα και στις μακρινές. Έχει την τεχνική ικανότητα να ντριπλάρει αντιπάλους και να διατηρήσει την μπάλα πριν βρει συμπαίκτη με μια άψογη πάσα. Το σημαντικότερο; Διαθέτει γκολ και ασίστ. Καταγράφει νούμερα δηλαδή.

Το ενδιαφέρον των ομάδων

Για τον Μουσράτι στο παρελθόν ενδιαφέρθηκαν σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ, όπως η Φούλαμ και η Γούλβερχαμπτον. Ο πρόεδρος της Μπράγκα, Αντόνιο Σαλβαδόρ, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2023, πριν από έναν μήνα δηλαδή, ότι όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι στην Πορτογαλία θα ήθελαν να είχαν τον Αλ Μουσράτι.

Είναι γνωστό, ότι η Μπενφίκα έκανε μεγάλο αγώνα για να τον αποκτήσει, ενώ τον ήθελε και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Το περασμένο καλοκαίρι η Ατλέτικο Μαδρίτης είχε δείξει ενδιαφέρον για τον φέρει στην Ισπανία, καθώς ο Ντιέγκο Σιμεόνε τον έβλεπε ως ιδανικό αντικαταστάτη του  Κοντογκμπιά (που πήγε στη Μαρσέιγ, η οποία επίσης είχε ενδιαφερθεί για τον Μουσράτι). Οι «ροχιμπλάνκος» προσέφεραν 20 εκατ.Ευρώ, η Μπράγκα όμως ζητούσε 30.

Πιστός μουσουλμάνος

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μουσράτι είναι πιστός μουσουλμάνος. Κρατά τις νηστείες της θρησκείας του. Μάλιστα ανακαλύψαμε δημοσίευμα του Απριλίου του 2022, πριν από ματς της Μπράγκα με την Πόρτο, στο οποίο ανέφερε, ότι ο Καρβαλιάλ έπρεπε να διαχειριστεί το γεγονός, ότι αν παίξει ο Λίβυος θα το κάνει με άδειο στομάχι, λόγω Ραμαζανιού.

Συμπερασματικά: Ο Μουσράτι είναι ένας αμυντικός χαφ που διαθέτει ένα μείγμα επιθετικότητας, ταχύτητας και άψογου συγχρονισμού των τάκλιν που του επιτρέπουν να ανακτήσει την κατοχή, είτε σταματώντας επιθέσεις της αντιπάλου ομάδας είτε ακόμα και να εξαπολύσει αντεπιθέσεις μόνος του. Πρόκειται για έναν παίκτη που έχει εμπειρία από Ευρώπη αλλά η τιμή του φαντάζει ιδιαίτερα τσουχτερή βάσει της αξίας του και των απαιτήσεων της Μπράγκα. Μόνος σύμμαχος στην υπόθεση είναι ο παράγων Κάρλος Καρβαλιάλ. Είναι αρκετός όμως για να γίνει μία τέτοια μετακίνηση. Ίδωμεν…


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Πλακώθηκε" με τον κόουτς, τον κλέβει ο Ολυμπιακός - Στόπερ 20 εκατ. - Box to box χαφ… διώχνει τον Καμαρά!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags