Facebook Pixel Sportdog.gr | Έσπασαν καρδιές στη Φιλαδέλφεια! Η ΑΕΚ σώθηκε στις καθυστερήσεις - Μεγάλη εμφάνιση Παναθηναϊκού (ΒΙΝΤΕΟ)
Ποδόσφαιρο
| 2024-01-14 22:30:00

Έσπασαν καρδιές στη Φιλαδέλφεια! Η ΑΕΚ σώθηκε στις καθυστερήσεις - Μεγάλη εμφάνιση Παναθηναϊκού (ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Έσπασαν καρδιές στη Φιλαδέλφεια! Η ΑΕΚ σώθηκε στις καθυστερήσεις - Μεγάλη εμφάνιση Παναθηναϊκού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ισοπαλία 2-2 στο αθηναϊκό ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής της Super League. Το "Τριφύλλι" κρατούσε τη νίκη μέχρι το 92' που ο Λιβάι Γκαρσία ευστόχησε σε πέναλτι και διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Έσπασαν καρδιές στη Νέα Φιλαδέλφεια! ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2 ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που άφησε στο τέλος ανάμεικτα συναισθήματα. Η Ένωση προηγήθηκε με γκολ του Λιβάι Γκαρσία, το "Τριφύλλι" όμως ισοφάρισε με τον Γεντβάι και πήρε το προβάδισμα με τον Αράο, το οποίο κρατούσε μέχρι τις καθυστερήσεις. Στο 92' οι "κιτρινόμαυροι" κέρδισαν πέναλτι, στο οποίο ευστόχησε ο Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακυρώθηκε γκολ του επιθετικού από το Τρινιντάτ και Τομπάγκ, ενώ οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι του Βέρμπιτς.

Ο Παναθηναϊκός έχει 41 βαθμούς όσους και ο ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ έχει 39. Την Τετάρτη οι "πράσινοι" αντιμετωπίζουν τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και οι "κιτρινόμαυροι" τον Άρη στο "Βικελίδης" στους επαναληπτικούς των "16" του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το ντεμπούτο της φανέλας του… αιώνα

Η ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε με την επετειακή φανέλα για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Το σχέδιο της φανέλας του… αιώνα, όπως επικοινωνήθηκε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, συμβολικά στις 19:24 της Κυριακής, είναι εμπνευσμένο από την εμφάνιση που φορούσε η ΑΕΚ της σεζόν 1931-32, όταν κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της, το Κύπελλο Ελλάδας.

Συνταγή Καραϊσκάκη από Αλμέιδα – Εκπλήξεις Τερίμ

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν υπολόγιζε στους Μουκουντί, Χατζισαφί, Μοχαμαντί, Ζίνι που απουσιάζουν λόγω υποχρεώσεων με τις εθνικές τους ομάδες. Επέστρεψαν Κάλενς και Βίντα που πήραν ανάσες στο ματς Κυπέλλου με τον Άρη, όπως και ο Μάνταλος που ξεπέρασε την ίωση που τον ταλαιπώρησε. Εκτός ήταν ο Γαλανόπουλος που είχε ένα χτύπημα στην προπόνηση. Έτσι και αλλιώς η συμμετοχή του στην αποστολή ήταν αμφίβολη.

Όσον αφορά την ενδεκάδα, ο Αργεντινός τεχνικός εφήρμοσε συνταγή Καραϊσκάκη. Ο Στάνκοβιτς υπερασπίστηκε τα γκολπόστ, με τους Σιντιμπέ, Βίντα, Κάλενς, Ρότα, να αποτελούν την αμυντική τετράδα από δεξιά προς τα αριστερά. Στο κέντρο ο Σιμάνσκι είχε ρόλο κόφτη, με τον Γκατσίνοβιτς στην αριστερή πτέρυγα, τον Άμραμπατ στη δεξιά και στην κορυφή του ρόμβου τον Πινέδα. Επιθετικό δίδυμο έπαιξαν ο Γκαρσία με τον Τσούμπερ.

Από πλευράς Παναθηναϊκού ο Μπρινιόλι τέθηκε εκτός ομάδας αφού ανακοίνωσε στη διοίκηση, ότι επιθυμεί να αλλάξει περιβάλλον. Στη θέση του μπήκε στην αποστολή ο Μαργκόνο. Ο Φατίχ Τερίμ δεν υπολόγιζε στους τραυματίες Τζούριτσιτς, Τσέριν, Παλάσιος, Γερεμέγεφ, Πάλμερ - Μπράουν, Μάγκνουσον, επέστρεψαν όμως οι Σένκεφελντ, Ζέκα, Ξενόπουλος, Τσοκάι, Λημνιός.

Όσον αφορά το στήσιμο της ενδεκάδας, ο Τούρκος προπονητής επεφύλαξε εκπλήξεις. Ο «αυτοκράτορας» προτίμησε τον Κώτσιρα στη μεσαία γραμμή, ενώ φανέλα βασικού έδωσε στον Βέρμπιτς, αντί του Αϊτόρ, με τον Σένκεφελντ τελικά να μένει στον πάγκο. ​ Τα δοκάρια υπερασπίστηκε ο Λοντίγκιν, με τους Βαγιαννίδη, Αράο, Γεντβάι, Χουάνκαρ να συγκροτούν την τετράδα της άμυνας. Στο κέντρο αγωνίστηκαν οι Κώτσιρας, Βιλένα, ενώ πίσω από τον Ιωαννίδη βρέθηκαν οι Μαντσίνι, Μπερνάρ και Βέρμπιτς.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Βίντα, Κάλενς, Ρότα, Σιμάνσκι (79’ Γιόνσον), Γκατσίνοβιτς (62’ Αραούχο), Άμραμπατ (79’ Ελίασον), Πινέδα (63’ Μάνταλος), Τσούμπερ (79’ Πισάρο), Γκαρσία

Παναθηναϊκός (Φατίχ Τερίμ): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Γεντβάι, Αράο, Χουάνκαρ (78’ Μλαντένοβιτς), Κώτσιρας, Βιλένα, Μπερνάρ (78’ Ζέκα), Μαντσίνι (75’ Αϊτόρ), Βέρμπιτς (75’ Λημνιός), Ιωαννίδης (86’ Σπόραρ)

Προηγήθηκε με Γκαρσία – Ισοφάριση με Γεντβάι

Στην εκκίνηση του παιχνιδιού οι δύο ομάδες ήταν πολύ συμπαγείς και δεν έδιναν καθόλου χώρους. Η ΑΕΚ προσπαθούσε να γεμίσει προς το γήπεδο του Παναθηναϊκού με σέντρες, ενώ οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να χτυπήσουν με αντεπιθέσεις. Εκτός από ένα άστοχο σουτ του Τσούμπερ στο 3’ οι «κιτρινόμαυροι» δεν επέδειξαν κάποια αξιόλογη στιγμή.

Το «Τριφύλλι» όμως ήταν αυτό που σημείωσε την πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι, όταν ο Βέρμπιτς βρέθηκε μέσα στην περιοχή, στο 15’, πήγε να εξαπολύσει ένα δυνατό σουτ, αλλά ο Βίντα του έβαλε κόντρα. Εφτά λεπτά αργότερα, ύστερα από λάθος, έξω από την περιοχή της Ένωσης, η μπάλα στρώθηκε στον Μπερνάρ το σουτ του οποίου δεν βρήκε στόχο.

Στο 22’ χτύπησε η ΑΕΚ! Ύστερα από αντεπίθεση, ο Σιμάνσκι έβγαλε τον Λιβάι Γκαρσία μόνο απέναντι από τον Λοντίγκιν, τον οποίο και πλάσαρε εύστοχα για το 1-0. Οι «πράσινοι» όμως δεν υπέστησαν ψυχρολουσία και έψαξαν γρήγορα την αντίδραση. Οι παίκτες του Τερίμ πίεσαν ψηλά και προσπάθησαν να εκβιάσουν το λάθος των «κιτρινόμαυρων» στην άμυνα. Κάπως έτσι στο 27’ ο Στάνκοβιτς πήγε να κάνει τσαλιμάκια σκάβοντας τη μπάλα πάνω από τον Μπερνάρ, ο Ρότα δεν κατάλαβε τί έκανε ο τερματοφύλακας της ομάδας του, ο Βραζιλιάνος πήρε το ριμπάουντ, έπιασε το σουτ, αλλά σημάδεψε άουτ.

Στο 31’ όμως οι προσπάθειες του Παναθηναϊκού καρποφόρησαν! Ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Μπερνάρ, ο Σιντιμπέ δεν έδιωξε σωστά, η μπάλα στρώθηκε στον Χουάνκαρ που σέντραρε, με τον Γεντβάι να νικάει στον αέρα Βίντα και Κάλενς, καρφώνοντας τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1. Αυτό ήταν…

Οι «πράσινοι» μύρισαν αίμα και δη αδυναμία της ΑΕΚ στον αέρα. Στο 39’ ο Βέρμπιτς πήρε την κεφαλιά από κοντά, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ, ενώ στο 41’ ο Μαντσίνι έβγαλε συρτή σέντρα για τον Σλοβένο που έκανε την προβολή αλλά η μπάλα έφυγε εκτός γηπέδου.

Ανατροπή με Αράο

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ μπήκε πιο καλά επιθετικά. Στο 48’ ένα φαλτσαριστό σουτ του Σιμάνσκι ήταν άστοχο, ενώ στο 50’ ο Τσούμπερ κέρδισε τις κόντρες μέσα στην περιοχή, η μπάλα στρώθηκε στον Άμραμπατ, το σουτ του οποίου έφυγε πάνω από τα δοκάρια. Στο 57’ η κεφαλιά του Γκατσίνοβιτς εξουδετερώθηκε από τον Λοντίγκιν.

Ο Παναθηναϊκός όμως ήταν αυτός που ήταν πιο ουσιαστικός! Στο 63’ προειδοποίησε χάνοντας μεγάλη φάση! Ο Μαντσίνι έβγαλε παράλληλη μπαλιά, ο Ιωαννίδης πρόλαβε την προβολή από κοντά, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Στο 67’ πλήγωσε ξανά την ΑΕΚ.  Ύστερα από γέμισμα του Μπερνάρ σε εκτέλεση φάουλ, ο Κώτσιρας κινήθηκε στην πορεία της μπάλας, πάσαρε με το κεφάλι στον Αραό και ο Βραζιλιάνος με πλασέ στην κίνηση έκανε το 2-1 και έδωσε το προβάδισμα (με ανατροπή) στους «πράσινους».

Ισοφάριση με Γκαρσία

Η ΑΕΚ έμοιαζε εγκλωβισμένη επιθετικά παρά τις κινήσεις από τον πάγκο. Δεν μπορούσε να απειλήσει παρά με έναν παίκτη, τον Γκαρσία και αυτό την έκανε προβλέψιμη. Ο επιθετικός από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο είχε μία άστοχη κεφαλιά στο 74’, ενώ στο 76’ ένα γυριστό σουτ (μετά από σέντρα του Σιντιμπέ) έφυγε άουτ. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη πλευρά έκανε αλλαγές για να κρατήσει το προβάδισμά του, το οποίο και κατάφερνε με σχετική ευκολία, αφού έμοιαζε περισσότερο ομάδα σε σχέση με τους γηπεδούχους…

Η ΑΕΚ αναθάρρησε προς το τέλος του αγώνα και έγινε περισσότερο επικίνδυνη. Στο 89' έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Γιόνσον βρήκε στην πλάτη της άμυνας τον Σιντιμπέ, ο οποίος γύρισε τη μπάλα αλλά εκεί δεν βρέθηκε κανείς συμπαίκτης του για να την σπρώξει στα δίχτυα.

Η Ένωση όμως κατάφερε να ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις. Οι «κιτρινόμαυροι» κέρδισαν πέναλτι, απ’το οποίο ευστόχησε ο Λιβάι Γκαρσία, γράφοντας το τελικό 2-2. Η ΑΕΚ πάντως θα μπορούσε να είχε πετύχει γκολ… buzzer beater, στο 97’, αλλά ο Αραούχο έχασε τεράστια ευκαιρία…

 
 
 

Τα σφυρίγματα

Την αναμέτρηση διηύθυνε ο Σουηδός Μοχάμεντ Αλ Χακίμ, από την πρώτη κατηγορία της UEFA. Βοηθοί του ήταν οι συμπατριώτες του Μεχμέτ Κούλουμ, Φρέντρικ Κλάιβερ, 4ος ο Τζήλος και στο VAR ο επίσης γνώριμος Κροάτης Ιβάν Μπέμπεκ με τον Μπουξμπάουμ.

Στο 55’ οι «πράσινοι» διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι σε πτώση του Βέρμπιτς. Ο διαιτητής που ήταν κοντά έδειξε «παίζεται», ενώ ούτε το VAR τον κάλεσε για εξέταση της φάσης.

Στο 58’ ακυρώθηκε γκολ του Λιβάι Γκαρσία. Ο διαιτητής ήλεγξε τη φάση στην οθόνη και είδε στο ξεκίνημά της φάουλ του Σιμάνσκι στον Μπερνάρ.

Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι σε σουτ του Λιβάι Γκαρσία που φαίνεται να βρήκε το απλωμένο χέρι του Ζέκα. Ο διαιτητής πήγε στην οθόνη και έδωσε την παράβαση.

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags