Facebook Pixel Νταβίντ Κάρμο: Το παιδί που σούταρε τρίποντα και έγινε... νέος Φαν Ντάικ - Ο εξολοθρευτής που υποβιβάστηκε στην Β΄ ομάδα
Ποδόσφαιρο
| 2024-01-16 18:21:00

Αντί για Ρεάλ ή Λίβερπουλ... στον Ολυμπιακό - Ο "εξολοθρευτής" του Καρβαλιάλ και το ρεκόρ μεταγραφής! (Vid)

Του Γιώργου Βροντάκη
Αντί για Ρεάλ ή Λίβερπουλ... στον Ολυμπιακό - Ο "εξολοθρευτής" του Καρβαλιάλ και το ρεκόρ μεταγραφής! (Vid)

Το παιδί που σούταρε 3ποντα... έγινε νέος Φαν Ντάικ! Το Sportdog.gr παρουσιάζει τον νέο στόπερ των Πειραιωτών

Ο Νταβίντ Κάρμο (Που έρχεται άμεσα στην Αθήνα για να φορέσει τα ερυθρόλευκα με μία ΑΠΙΘΑΝΗ ρήτρα) προοριζόταν για μπασκετμπολίστας, αλλά έγινε πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης μεταγραφής μεταξύ δύο πορτογαλικών συλλόγων, ενώ αποτέλεσε μήλον της έριδος μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Μπορεί να χάθηκε ένας μπασκετμπολίστας, αλλά δημιουργήθηκε ένας ποδοσφαιριστής. Ο Νταβίντ Κάρμο δεν είχε εύκολη ζωή. Γεννημένος στις 19 Ιουλίου 1999 στο Αβέιρο όλα έδειχναν πως θα κάρφωνε με τη μπάλα στα καλάθια, αφού είναι γιος γονέων που συνδέονται με το μπάσκετ. Δοκίμασε αρκετά τρίποντα στο Μπέιρα - Μαρ, αλλά το πάθος του για το ποδόσφαιρο μιλούσε πιο δυνατά.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Carmo (@d__carmo16)

Παράδειγμα προς μίμηση στη Μπράγκα

Είχε μια μακρά και μάλλον ασύνδετη νεανική καριέρα, στην οποία έπαιξε για έξι διαφορετικούς συλλόγους σε έξι χρόνια πριν τελικά εγκατασταθεί στη Μπράγκα το 2015.

Η πορεία του Ντέιβιντ Κάρμο δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς η άνοδός του από τη νεανική ομάδα της Μπράγκα στην πρώτη ομάδα είχε γίνει το υλικό παρακίνησης μεταξύ των ανερχόμενων παικτών. Στον σύλλογο, έχουν δει σε αυτόν την ενσάρκωση της απόλυτης αποφασιστικότητας και ανδρείας, κρίσιμα χαρακτηριστικά για κάθε σέντερ μπακ που στοχεύει να κυριαρχήσει στους ελίτ της Ευρώπης.

«Δεν μου αρέσει να αποκαλώ τον εαυτό μου παράδειγμα για τους άλλους, αλλά μάλλον απόδειξη ότι είναι δυνατό, ότι αν δουλεύεις, αν έχεις όλες τις προϋποθέσεις εντός και εκτός γηπέδου, μπορείς να αρπάξεις την ευκαιρία», έχει πει για τον εαυτό του.

Η καταξίωση...

Από τη στιγμή που έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο, η απόδοση του Κάρμο ήταν εξαιρετική. Γρήγορα κέρδισε μια θέση στην ομάδα, δείχνοντας την ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι με μια σχεδόν προγενέστερη αίσθηση.

Η φυσική του παρουσία, σε συνδυασμό με την τακτική του ευφυΐα, τον έκανε ένα τρομερό... φράγμα απέναντι σε αντίπαλους επιθετικούς.

Ο σοβαρός τραυματισμός και η ανάκαμψη

Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε έναν σημαντικό τραυματισμό (έσπασε τον αριστερό του αστράγαλο όταν προσπάθησε να αποκρούσει το σουτ του Λουίς Ντίας) τον Φεβρουάριο του 2021, η ανάκαμψη και η επιστροφή του στη φόρμα δεν ήταν τίποτα λιγότερο από αξιοσημείωτη. Αποδεικνύουν την αντοχή του ως αθλητή.

Όχι μόνο επέστρεψε με το ίδιο επίπεδο δεξιοτήτων, αλλά βελτίωσε επίσης πτυχές του παιχνιδιού του που πολλοί δεν είχαν προβλέψει. Αυτό το ανυποχώρητο πνεύμα είναι που τράβηξε τα βλέμματα των ανιχνευτών ταλέντων που αναζητούν παίκτες με τη νοοτροπία να πετύχουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Η Ρεάλ, η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Πριν μετακομίσει στην Πόρτο για 20 εκατομμύρια ευρώ, ο Νταβίντ Κάρμο είχε την Ευρώπη στα πόδια του. Η Ρεάλ Μαδρίτης τον ήθελε για αντικαταστάτη του Σέρχιο Ράμος, η Λίβερπουλ έβλεπε στο πρόσωπο του τον νέο Φαν Ντάικ, ενώ  προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ήθελε να λύσει τα μακροχρόνια προβλήματά του στο κέντρο της άμυνας με την απόκτηση του Ντέιβιντ Κάρμο, τον οποίο ήθελαν και στην Ιταλία.

Στην Μπράγκα βρισκόταν ένα μικρό βήμα πριν μετακομίσει στη Λίβερπουλ καθώς ήταν ένας παίκτης που άρεσε στον προπονητή Γιούργκεν Κλοπ. Αλλά η συμφωνία δεν προχώρησε επειδή ο αγγλικός σύλλογος ήθελε να πληρώσει τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για τον δανεισμό και επίσης επειδή η πορτογαλική ομάδα είχε λίγα περιθώρια για να εγγυηθεί έναν κεντρικό αμυντικό του ίδιου επιπέδου στην αγορά του Ιανουαρίου του 2021.

Το ρεκόρ μεταγραφής στην Πόρτο

Στην Μπράγκα, η πορεία ανάπτυξης του ήταν απότομη, ωστόσο το κατάφερε με αξιέπαινη ευκολία. Η ικανότητά του να αποδίδει υπό πίεση τράβηξε τα βλέμματα τόσο των σκάουτερ όσο και των προπονητών, σηματοδοτώντας ότι οι δυνατότητές του ήταν δεσμευμένες για μεγαλύτερα στάδια. 

Τελικά, μετακόμισε στην Πόρτο το καλοκαίρι του 2022 με ρεκόρ μεταγραφής μεταξύ πορτογαλικών συλλόγων. Όμως, τρία χρόνια αργότερα και η πιθανή καριέρα του Νταβίντ Κάρμo στην κορυφή είναι αμφίβολη αφού ο προπονητής του στην Πόρτο, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, τον υποβίβασε στην ομάδα B'.

Η... υποβάθμιση από τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο

Ο Κάρμο συμμετείχε σε μόλις 12 από τους φετινούς αγώνες της Πόρτο, παρά τον μακροχρόνιο τραυματισμό του Μαρκάνο και μια σειρά τραυματισμών και τιμωριών σε άλλες επιλογές για την καρδιά της άμυνας της Πόρτο. Πλέον, ψάχνει μια ακόμα ευκαιρία και ο Κάρλος Καρβαλιάλ, ο προπονητής του, τότε, στην Μπράγκα τον θέλει στον Ολυμπιακό.

Αναδυόμενος από τις τάξεις των πολλά υποσχόμενων ταλέντων της Πορτογαλίας, το όνομα του Νταβίντ Κάρμο έγινε γρήγορα συνώνυμο της αμυντικής ικανότητας και αναπάντεχα είναι εντυπωσιακός στον αέρα. Έχει μια επιβλητική παρουσία στο γήπεδο, ένα χαρακτηριστικό που τράβηξε τα βλέμματα κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Οι αδυναμίες του

Ωστόσο, έχει αδυναμίες. Το πιο αξιοσημείωτο από αυτά είναι η έλλειψη κινητικότητας απέναντι σε γρήγορους επιθετικούς. Η επιτάχυνσή του είναι, επομένως, ένας τομέας του παιχνιδιού που χρειάζεται ανάπτυξη.

Ο Νταβίντ Κάρμο ήταν μέλος της ανερχόμενης χρυσής γενιάς της Πορτογαλίας, της ομάδας κάτω των 19 ετών που κέρδισε το Euro σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το 2018!

Σε ένα βίντεο της Μπράγκα είχε παρουσιαστεί ως Terminator...

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags