Facebook Pixel Πόνσε όπως Τσούμπερ! Μίλησε ο εγωισμός του Killer – Οιωνός αντεπίθεσης
Ποδόσφαιρο
| 2024-01-22 15:57:00

Πόνσε όπως Τσούμπερ! Μίλησε ο εγωισμός του Killer – Οιωνός αντεπίθεσης για την ΑΕΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Το ιστορικό χατ τρικ και τα στοιχεία που θυμίζουν παρόμοια επανεκκίνηση, η οποία βοήθησε την ΑΕΚ στην κατάκτηση του τίτλου πέρσι.

Όταν στις 5 Αυγούστου 2023 η ΑΕΚ ανακοίνωνε την επιστροφή του Εζέκιελ Πόνσε μεγάλος ενθουσιασμός πλημμύρισε τον κόσμο της ομάδας. Ήταν η αυγουστιάτικη μεταγραφική βόμβα της Ένωσης, η οποία έβγαλε από τα ταμεία της 4 εκατ.Ευρώ για να ντύσει ξανά τον Αργεντινό στα κιτρινόμαυρα.

Τα πεπραγμένα του Πόνσε με την ομάδα του «Δικέφαλου» αετού προκάλεσαν κύματα αισιοδοξίας για την αναβάθμιση της επιθετικής γραμμής, τα οποία ενισχύθηκαν από το γεγονός, ότι  26χρονος φορ ερχόταν έτοιμος στην Ελλάδα, καθώς είχε πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της καλοκαιρινής προετοιμασίας στην Έλτσε.

Ο Πόνσε, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018, έκανε τους οπαδούς της ομάδα του «Δικέφαλου» αετού, να ξεχάσουν για λίγο καιρό το όνομα του Σέρχιο Αραούχο, ο οποίος την προηγούμενη σεζόν, ήταν εκ των πρωταγωνιστών της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Γιατί; Επειδή ο συμπατριώτης του «Τσίνο» σκόραρε με κάθε τρόπο! Με σουτ, με κοντινά πλασέ, με δεξί ή αριστερό πόδι, με κεφαλιές. Όταν γινόταν αποδέκτης της μπάλας στην περιοχή δεν χαριζόταν! Μύριζε… αίμα και εκτελούσε. Έδειξε χαρακτηριστικά ενός πραγματικού killer, με ταχύτητα, καλή τεχνική κατάρτιση και δύναμη στο παιχνίδι του. Πέτυχε τότε  21 γκολ και 4 ασίστ σε 43 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, προσφέροντας δυνατές αναμνήσεις στον κόσμο της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού.

Παρότι ο Πόνσε είχε τα χαρακτηριστικά που ήθελε ο Αλμέιδα, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο σκοράρισμα, αλλά με ίδια δυναμική, όσον αφορά τις περιφερειακές δουλειές δεν κατάφερε να κάνει τη δουλειά για την οποία αποκτήθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προβληματίσει τον οργανισμό της Ένωσης.

Σκόραρε βέβαια σε κομβικά παιχνίδια, όπως στο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό και στην πρεμιέρα των ομίλων του Europa League με τη Μπράιτον, ωστόσο μετά το παιχνίδι με τους Πειραιώτες εξαφανίστηκε. Από τον Σεπτέμβριο το όνομά του αγνοείτο από τη λίστα με τους σκόρερ της ΑΕΚ. Τέσσερις μήνες ήταν εξαφανισμένος και σχεδόν σε κάθε παιχνίδι γινόταν αυστηρή κριτική για την εικόνα του.

Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο όμως ο Πόνσε επεφύλαξε μία έκπληξη στους Ενωσίτες. Ο Αργεντινός ήταν ο πρωταγωνιστής της επικράτησης με 5-0. Πέτυχε χατ τρικ γράφοντας ιστορία, γιατί ο τελευταίος παίκτης της ΑΕΚ που το είχε κάνει ήταν ο Νέλσον Ολιβέιρα στις 7 Δεκεμβρίου 2019 κόντρα στον Πανιώνιο, ενώ ήταν το πρώτο εκτός έδρας χατ τρικ από τις 9 Νοεμβρίου 2003, όταν το πέτυχε ο Νίκος Λυμπερόπουλος σε αγώνα με τον Ακράτητο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κρεσέντο σκοραρίσματος στο Περιστέρι, είναι το δεύτερο χατ τρικ στην καριέρα του παίκτη και πρώτο σε “μεγάλη” κατηγορία πρωταθλήματος, καθώς μέχρι τώρα είχε μόνο ένα ακόμη με τη δεύτερη ομάδα της Λιλ για την τέταρτη κατηγορία της Γαλλίας στις 24 Μαρτίου 2018 κόντρα στην Βιρί Σατιγιόν.

Ο Αλμέιδα υποστήριξε, μετά το επίτευγμα του συμπατριώτη του, ότι είχε πάντα την εμπιστοσύνη του. Είπε και μερικές ενδιαφέρουσες ατάκες. «Θα πρέπει να μην υποτιμάμε τους ποδοσφαιριστές γιατί κάποια στιγμή θα "ξυπνήσουν". Οι ποδοσφαιριστές είναι και άνθρωποι. Και άλλες φορές ζουν κάποιες καλές στιγμές και άλλες όχι. Αυτή η εμμονή για την απόλυτη επιτυχία «σκοτώνει» τον κόσμο συνεχώς. Η εμπιστοσύνη φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Είμαι προπονητής, δείχνω εμπιστοσύνη στους παίκτες που προπονώ γιατί τους βλέπω καθημερινά και τους πιστεύω οπότε είμαι πολύ ευχαριστημένος για τον ποδοσφαιριστή», είπε ο «πεγιάδο» για τον Πόνσε.

Δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς με τον προπονητή της ΑΕΚ. Έτσι είναι. Ο παίκτης μπορεί να αφυπνιστεί, να βγάλει εγωισμό και να το δείξει εντός του γηπέδου. Δεν νομίζω, ότι υπήρχε έστω ένας Ενωσίτης που να αμφέβαλλε για την ποιότητα και την αξία του Πόνσε. Ένας τόσο καλός παίκτης, όταν έχει τόσο μεγάλο σερί αφλογιστίας δεν είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός; Το ίδιο συνέβαινε και με τον Λιβάι Γκαρσία στην αρχή της σεζόν, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς.

Αποτέλεσμα της χαμηλής απόδοσης είναι η κριτική προς τους ποδοσφαιριστές. Η κριτική αποτελεί σημείο παρατήρησης και διαπίστωσης. Άλλες φορές λειτουργεί θετικά και άλλες αρνητικά. Υπάρχουν δηλαδή παίκτες που λόγω κριτικής έδωσαν απαντήσεις μέσα στο γήπεδο και άλλοι που βάλτωσαν επειδή δεν άντεχαν την πίεση. Σε άλλους μίλησε η υπερηφάνεια τους, σε άλλους όμως όχι.

Τέτοια εποχή η δυναμική επιστροφή του Τσούμπερ

Το θέμα είναι ο Πόνσε να βγει πιο δυνατός από αυτήν τη διαδικασία και με τη σειρά να βγει κερδισμένη η ΑΕΚ! Να σας δώσω ένα ακόμα παράδειγμα; Πέρσι, τη σεζόν που η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ, ένας άλλος ποδοσφαιριστής είχε προβληματίσει με την εικόνα του. Ο λόγος για τον Στίβεν Τσούμπερ.

Ο προβληματισμός για τον Ελβετό ήταν έντονος, γιατί ήταν ένας παίκτης με πολύ καλά ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά. Ο παίκτης έδειχνε φιλότιμο στο γήπεδο. Δεν ήταν αδιάφορος. Απλά δεν είχε αποτελεσματικότητα. Δεν πετύχαινε ούτε… βαλσαμωμένο πουλί που λέμε χαριτολογώντας. Στη διακοπή του Μουντιάλ αποφάσισε να κάνει επέμβαση στους κοιλιακούς αντί να ακολουθήσει την εθνική του ομάδα στο Κατάρ.

 

Και γυρνάει που λέτε ο Τσούμπερ τέλη 2022 και αρχές του 2023 κάνει το μεγάλο come back. Την ίδια εποχή δηλαδή με τον Πόνσε. Ο Ελβετός είναι ο πρωταγωνιστής του σημαντικού διπλού της ΑΕΚ με επική ανατροπή στη Νίκαια στις 22 Ιανουαρίου 2023! Μπαίνει μέσα και αλλάζει το ματς, σφραγίζοντας το εκτός έδρας τρίποντο. Μέχρι εκείνο το ματς, η Ένωση δεν είχε ξαναγυρίσει ποτέ παιχνίδι και το γεγονός ότι το πέτυχε βοήθησε πολύ την ψυχολογία της ομάδας.

Από εκεί και ύστερα ο Τσούμπερ γίνεται μεγάλος πρωταγωνιστής της αντεπίθεσης της ΑΕΚ στη μάχη για τον τίτλο. Σκοράρει δύο γκολ στην κανονική διάρκεια με Ατρόμητο και Ολυμπιακό, ενώ σημαντικότερη είναι η συμβολή του στα πλέι οφ, όπου πέτυχε πέντε γκολ και μοίρασε δύο ασίστ.

Κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ, ότι παρόμοια περίπτωση με τον Τσούμπερ είναι και ο Πόνσε. Είναι στα... πόδια του Αργεντινού το να έχει και ανάλογη συνέχεια και η επανεκκίνησή του να γίνει οιωνός αντεπίθεσης της ΑΕΚ στον μαραθώνιο του τίτλου.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags