Ο Ολυμπιακός απέκτησε νέο προπονητή και αυτός κατέθεσε την ποδοσφαιρική του προσέγγιση στους παίκτες του.

Η ποδοσφαιρική σκέψη του Μεντιλίμπαρ, όπως ο ίδιος την εξήγησε στους παίκτες των ερυθρόλευκων:

«Έχουμε εξαιρετικούς παίκτες με την μπάλα στα πόδια. Αλλά κάποιοι κάνουν ελάχιστα χωρίς την μπάλα. Εάν δεν πάρουν την μπάλα, δεν συμμετέχουν. Δεν παίζουν ουσιαστικά στο παιχνίδι. Αλλά ισχύει και το αντίθετο. Έχουμε ποδοσφαιριστές που κάνουν κινήσεις, ζητούν την μπάλα, αλλά όταν την παίρνουν στα πόδια τους, δεν κάνουν τη δουλειά. Δεν παίρνουν σωστές αποφάσεις. Και αυτό κοστίζει.

Αλλά για αυτό είμαι εγώ εδώ. Αυτό θα αλλάξει. Έχετε πολύ μεγάλη ποιότητα και ταλέντο. Αλλά πρέπει να αλλάξετε συνήθειες που είχατε πριν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν θέλω να κρίνω το παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Ναι, παίξατε καλά, αλλά δεν είναι η δυναμικότητα του αντιπάλου που μπορεί να μας κάνει να πανηγυρίζουμε ή να είναι η βάση για τα συμπεράσματά μας.

Η ποιότητα της ομάδας μας πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα στοιχεία, τα οποία επίσης τα έχουμε, αλλά πρέπει να τα παρουσιάσουμε στο γήπεδο. Θέλω να πιέζουμε όλοι μαζί. Πρέπει να βελτιωθούμε στο παιχνίδι μας στο δεύτερο μισό του γηπέδου. Θέλω η άμυνά μας να ανέβει ακόμη πιο ψηλά. Θέλω περισσότερους παίκτες στην αντίπαλη περιοχή. Θέλω οργανωμένη και αντίδραση αμέσως μόλις χάνουμε την μπάλα. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι έχουν διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, αλλά σκεφτείτε απλά. Τι είναι καλύτερο; Να τρέχετε 20-30 μέτρα όλοι μαζί και να κερδίζουμε την μπάλα ή να τρέχουμε πανικόβλητοι 50 ή 60 μέτρα, για να κυνηγάμε στην αντεπίθεση των αντιπάλων μας».

Για τους παίκτες που πρέπει να... αγριέψουν, είπε: «Κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν έχετε… αγριάδα, επιθετικότητα και δυναμισμό στο παιχνίδι σας. Πρέπει να γίνετε πιο… θυμωμένοι. Πρέπει να παλεύετε με πάθος για τις δεύτερες μπάλες, για κάθε μπάλα. Δεν γίνεται να περιμένετε την μπάλα μόνο όταν έχετε καλή θέση. Κάποιες φορές πρέπει να πάτε στην μπάλα, να τη ζητήσετε και όχι να περιμένετε».

Για την άμυνα και τους κίπερ: «Εχω διαπιστώσει ότι συχνά μέσα στα παιχνίδια χάνετε την επικοινωνία σας. Δεν είστε συντονισμένοι. Και αυτό δημιουργεί ανισορροπία, ειδικά όταν δεν γίνεται και σωστά η δουλειά στο δεύτερο μισό. Οταν πιέζουμε, πρέπει να είμαστε ψηλά, μη φοβάστε. Εάν είμαστε οργανωμένοι και συντονισμένοι, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Από την άμυνα ξεκινάει η πίεσή μας. Και ο τερματοφύλακάς μας συμμετέχει στην ανασταλτική λειτουργία. Πρέπει να παίζει πιο ψηλά και ο γκολκίπερ μας. Να βγαίνει από την περιοχή του όταν κάνουμε επίθεση. Να συμμετέχει στο παιχνίδι. Εάν ο αντίπαλος κάνει μια βαθιά μπαλιά προς την περιοχή μας, πρέπει να είναι σε σωστή θέση και έτοιμος να βοηθήσει την άμυνα. Να διώξει την μπάλα. Να αντιδράσει γρήγορα».

Για την επίθεση της ομάδας του: «Η επίθεσή μας δεν μπορεί να γίνεται με έναν ποδοσφαιριστή, μόνο με τον σέντερ φορ. Θέλω μίνιμουμ τρεις παίκτες μέσα στο κουτί, στην αντίπαλη περιοχή όταν έχουμε την μπάλα. Οταν έχουμε έναν ή δύο παίκτες, είναι εύκολο για την αντίπαλη άμυνα. Κάνουμε σέντρες και δεν μπορούμε να σκοράρουμε. Είναι λογικό, είμαστε προβλέψιμοι και λίγοι. Οταν ένας μπακ ή ένας εξτρέμ βρίσκεται σε θέση να σεντράρει, η περιοχή πρέπει να είναι γεμάτη με παίκτες δικούς μας. Σίγουρα τρεις και ένας από τους δύο μέσους πρέπει να προσφέρει υποστήριξη, είτε από το σημείο του πέναλτι είτε λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, ως μια εξτρέμ λύση. Επίσης, δεν γίνεται να είμαστε στατικοί. Πρέπει να κινούμαστε. Να μην είμαστε προβλέψιμοι. Έτσι θα προκαλέσουμε προβλήματα στους αντιπάλους μας. Θέλει πολύ κίνηση από όλους»

Για την αρχή της συνεργασίας των δύο πλευρών: «Ίσως υπάρχουν κάποιοι παίκτες που στην αρχή δεν θα τους αρέσει πώς θέλω να παίζουμε. Αλλά μετά θα το απολαύσουν. Σας το εγγυώμαι αυτό. Όλοι κάνουμε επίθεση, όλοι κάνουμε άμυνα. Όλοι μαζί κερδίζουμε, όλοι μαζί χάνουμε. Δεν γίνεται να μην παλεύουμε όλοι. Εάν θέλουμε να κερδίσουμε, εάν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να το δείξουμε στο γήπεδο».

Για το πώς βλέπει το βήμα που έκανε: «Είναι μεγάλη πρόκληση για εμένα να είμαι εδώ, να σας προπονώ και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους της ομάδας. Αλλά εσείς είστε οι αρτίστες. Εγώ μπορώ μόνο να δώσω την ιδέα, τη δουλειά, να σας δείξω τι πρέπει να κάνουμε, να σας προετοιμάσω σωστά. Αλλά μόνο αυτά. Δεν παίζω εγώ. Εάν εσείς είστε καλοί, θα είμαι καλός και εγώ. Εάν δεν είστε καλοί εσείς, εγώ θα είμαι χάλια. Από εσάς εξαρτάται τι θα πετύχουμε και πού θέλουμε να φτάσουμε. Από την πλευρά μου θα σας δώσω τα πάντα, ό,τι μπορώ για να σας προετοιμάσω, να σας βοηθήσω και να σας δείξω τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε. Αλλά εσείς θα αποφασίσετε εάν θα τα καταφέρουμε ή όχι. Εάν δείξετε την ποιότητα και την προσωπικότητά σας στο γήπεδο, θα πετύχουμε».

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr