Facebook Pixel ΑΕΚ-Ολυμπιακός; Το τρικ Αλμέιδα δικαιώθηκε - Έτσι την πάτησε ο Μεντιλίμπαρ
Ποδόσφαιρο
| 2024-03-31 23:28:00

Το τρικ Αλμέιδα δικαιώθηκε στο 91’ - Έτσι την πάτησε ο Μεντιλίμπαρ - Βάλε τον Ελ Αραμπί!

του Παναγιώτη Νικολάου
Το τρικ Αλμέιδα δικαιώθηκε στο 91’ - Έτσι την πάτησε ο Μεντιλίμπαρ - Βάλε τον Ελ Αραμπί!

Οι μέτριοι Φορτούνης, Μασούρας και το "σημάδι" σε Κάρμο. Η Ένωση με τον Αθανασιάδη να δίνει απαντήσεις πήρε μία τεράστια νίκη-τίτλου, απέναντι στους Πειραιώτες που σωστά ρίσκαραν, αλλά δεν ήταν τυχεροί στο φινάλε.

Μία στιγμή αρκεί για να σε ανεβάσει στα ουράνια ή να σε καταστρέψει στο ποδόσφαιρο. Ένα λάθος του Γιόβετιτς, μία μαγική έμπνευση του Μάνταλου και ένα εξαιρετικό τελείωμα του Ελίασον σημάδεψαν το ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας, χαρίζοντας τεράστια νίκη κορυφής στην ΑΕΚ και πιθανότατα "σβήνοντας" τα όνειρα του Ολυμπιακού για τίτλο.

Δύο αλλαγές του Ματίας Αλμέιδα συνεργάστηκαν για το γκολ και αποδείχθηκαν καθοριστικές ώστε να έρθει αυτό το υπερπολύτιμο τρίποντο, καθώς οι βασικοί του μεσοεπιθετικοί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ο Γκαρσία είχε μόνο εκλάμψεις στο παιχνίδι του, όπως και ο Πινέδα, ενώ οι Άμραμπατ και Γκατσίνοβιτς δεν μπόρεσαν να φανούν. Το δε ρίσκο που πήρε στο τελευταίο τέταρτο, παίζοντας με Γκαρσία-Πόνσε-Τσούμπερ-Μάνταλο (μοναδικό αμυντικό χαφ ο Γιόνσον) λίγο έλειψε να το πληρώσει, καθώς ο Ολυμπιακός κυριάρχησε και σχεδόν κάθε επίθεσή του στο φινάλε του ματς "μύριζε" μεγάλη ευκαιρία.

Αφού τη γλίτωσε στην τεράστια διπλή ευκαιρία του 82', ο Αργεντίνος τεχνικός αποφάσισε να... μαζέψει το ρίσκο του, περνώντας στο παιχνίδι κεντρικό χαφ (Λιούμπισιτς) και αφαιρώντας επιθετικό (Γκαρσία) προκειμένου να ισορροπήσει εκ νέου το παιχνίδι. Ο Μεντιλίμπαρ δεν έκανε το ίδιο, γνωρίζοντας άλλωστε πως ο Ολυμπιακός είχε μεγαλύτερη ανάγκη για τη νίκη. Λίγο έλειψε να κάνει κίνηση-ματ με την είσοδο του Γιόβετιτς αντί του μέτριου Φορτούνη, αφού ο Μαυροβούνιος έφτασε πολύ κοντά στο γκολ σε δύο περιπτώσεις. Η μοίρα όμως έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον τεχνικό του Ολυμπιακού, αφού έμελλε να είναι ο Γιόβετιτς ο παίκτης που έχασε πολύ εύκολα την μπάλα από τον Βίντα δευτερόλεπτα πριν το... μοιραίο γκολ στο 90+1'.

 

Δεν έφταιξε το επιθετικό σχήμα του Βάσκου προπονητή για την ήττα του Ολυμπιακού, αντιθέτως ήταν αυτό που παραλίγο να του δώσει το τρίποντο. Μόνο η επιλογή προσώπων χρίζει κριτικής, καθώς προτίμησε να περάσει στο ματς τον ακίνδυνο Ναβάρο και όχι τον Ελ Αραμπί ή τον Γιόβετιτς αντί του Ελ Κααμπί. Από τη μία πόνταρε στα τρεξίματα και την ένταση του Ισπανού, από την άλλη όμως θα χρειαζόταν έναν καλύτερο εκτελεστή για να κυνηγήσει τη νίκη. Κατά τα άλλα, η είσοδος του Μαρτίνς αντί του Μασούρα ήταν επιβεβλημένη, με τον Έλληνα εξτρέμ να βρίσκεται στα "κόκκινα" από κόπωση.

Ήταν ένα παιχνίδι που οι δύο ομάδες αλληλοεξουδετερώθηκαν, με τον Ολυμπιακό να μην επηρεάζεται από την έδρα και να ματσάρει αποτελεσματικά την ένταση και τον δυναμισμό των παικτών της ΑΕΚ. Το κατάφερε μάλιστα παίζοντας με δίδυμο και όχι τριάδα στο κέντρο, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη φορά που δοκίμασε κάτι τέτοιο ο Μεντιλίμπαρ, οι Πειραιώτες υπέφεραν και ηττήθηκαν από τον Παναθηναϊκό. Οι Τσικίνιο και Έσε υπερέβαλαν ευατόν και η απόδοσή τους είχε ως αποτέλεσμα ο Αλμέιδα να μην πάρει τη μάχη του κέντρου, όπως ήλπιζε με την τοποθέτηση του Πινέδα ως τρίτο χαφ, μπροστά από Γιόνσον και Σιμάνσκι.

Η παρουσία του Μεξικανού βοήθησε περισσότερο την ΑΕΚ στο πρέσινγκ ψηλά, όμως ο Ολυμπιακός δεν πλήρωσε τα 2-3 λάθη που έκανε στο build up κοντά στην περιοχή του. Τελικά την... πάτησε από το άλλο κομμάτι, στο οποίο επέλεξαν να δώσουν έμφαση οι Κιτρινόμαυροι, που σε ολόκληρο το ματς έψαχναν κάθετες πάσες στην πλάτη της άμυνας, ειδικά στην αριστερή πλευρά του Ολυμπιακού. Στόχος ήταν είτε ο Γκαρσία είτε ο Ελίασον να εκμεταλλευτούν το βαρύ κορμί του Κάρμο και την αδυναμία του Ορτέγκα στις κάθετες μπαλιές και τις διαγώνιες καλύψεις. Θα μπορούσαν να σκοράρουν με τον Γκαρσία στο 64', τελικά το πέτυχαν με "buzzer beater" του Ελίασον στο 91'.

Ο Αθανασιάδης κράτησε όρθια την ΑΕΚ με μεγάλες αποκρούσεις, δίνοντας μία πρώτης τάξεως απάντηση μετά από καιρό. Ακόμα και αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, που θα θέσει τον Στάνκοβιτς εκτός δράσης μέχρι το φινάλε της σεζόν, η Ένωση δεν έχει να φοβάται τίποτα εφόσον ο Έλληνας άσος συνεχίσει να πατά καλά στα πόδια του, αγωνιστικά και ψυχολογικά. Στις δηλώσεις του μετά το ματς ο Αλμέιδα τον αποθέωσε και φρόντισε να του δείξει με τα λόγια του ότι του έχει μεγάλη εμπιστοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΑΕΚ αρνείται να πέσει από την κορυφή, ακολουθεί ο ΠΑΟΚ - "Χαιρέτησε" ο ΟΣΦΠ, ζόρια για ΠΑΟ!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags