Facebook Pixel Νταμίρ Κάναντι: "Μίλησα με Μαρινάκη - Θα αναλάμβανα την Εθνική Ελλάδας"
Ποδόσφαιρο
| 2024-04-14 16:00:00

Νταμίρ Κάναντι: "Μίλησα με Μαρινάκη - Θα αναλάμβανα την Εθνική Ελλάδας - Μεγάλωσε ο Λουτσέσκου" (Vid)

Τι λέει για Αλμέιδα, Ουάρντα, Τσέριν, Μουργκ, Ατρόμητο! Ένας δάσκαλος του ποδοσφαίρου, ο Νταμίρ Κάναντι, αποκαλύπτεται στο sportdog.gr και δηλώνει πεινασμένος να επιστρέψει στους πάγκους.

Για να γίνει ένα όνειρό πραγματικότητα δεν χρειάζεται να παρατηρείς την σκάλα, αλλά να ξεκινήσεις από το πρώτο σκαλί και να την ανέβεις. Το πρώτο σκαλί ξεκινάει από τα χαμηλά και, σιγά σιγά, φτάνεις στο τελευταίο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟ ΒΡΟΝΤΑΚΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

Ο Νταμίρ Κάναντι ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από το χαμηλότερο σκαλί. Την 6η κατηγορία. Προπόνησε πρώτη φορά, την τελευταία του ομάδα ως παίκτης, τη SC Leopoldsdorf/Mfd τη σεζόν 2001-02. Αφού κατανόησε πως σκαλί- σκαλί θα επιτύχει, μια χρονιά αργότερα ανέλαβε την DSV Fortuna 05 και πήρε την άνοδο στην Regionalliga East το 2002-03. Τη σεζόν 2003-04 ήταν προπονητής στην βιεννέζικη Ντονάου.

Τον Ιανουάριο του 2005 ανέλαβε την ομάδα περιφερειακού πρωταθλήματος PSV Team για τη Βιέννη, την οποία οδήγησε στην τέταρτη θέση του πίνακα τη σεζόν 2005/06 και στον δεύτερο τίτλο στην Regionalliga East τις δύο επόμενες σεζόν. Έφυγε από τον σύλλογο, ο οποίος είχε συγχωνευθεί από τότε με την FAC, μετά από τρεισήμισι χρόνια στο τέλος της σεζόν 2007-08.

Από την Αυστρία στην Ελλάδα

Η φήμη του άρχισε να εξαπλώνεται και έφυγε από την Αυστρία για να πάει στη Ρωσία ως βοηθός προπονητή στη Λοκομοτίβ Μόσχας, αλλά δεν έκατσε πολύ και ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στη Βιέννη ως προσωρινός προπονητής πριν οδηγήσει την Simmeringer SC στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Ακολούθησε η Λουστενάου και η Άλταχ οδηγώντας τηνς στον τίτλο του πρωταθλήματος και την άνοδο στην Bundesliga την επόμενη σεζόν, ενώ κατάφερε να πάρει και το εισιτήριο για το Europa League. Το μεγαλύτερο του σκαλί εντός Αυστρίας ήταν η Ραπίντ Βιέννης το 2017.

Όμως, ο πρώτος του σύλλογος στο εξωτερικό ήταν ο Ατρόμητος και εκεί συστήθηκε σε όλη την Ελλάδα. Ένας προπονητής με τη δική του φιλοσοφία που κατάφερε να κάνει τον Ατρόμητο πάρα πολύ ανταγωνιστικό, να γράψει άλλη μια πρόκριση στο UEFA Europa League και να γίνει ένας από τους πιο πετυχημένους τεχνικούς της ιστορίας της ομάδας των Δυτικών Προαστίων.

Η ζωή ως εργάτης...

Η ιδέα του ήταν σωστή να αρχίσει από τα χαμηλά και, έπειτα, να πάει στα ψηλά, διότι, ανεβαίνοντας σιγά - σιγά, κάνεις λάθη, βελτιώνεις τις αστοχίες σου και αποκτάς εμπειρία. 

Ο Νταμίρ Κάναντι δεν ήταν πάντα με μια μπάλα στα πόδια: «Πριν ξεκινήσω να είμαι επαγγελματίας προπονητής, δούλευα. Εργαζόμουν σε μια εταιρία για πολλά χρόνια, 15 χρόνια. Δεν ήμουν πάντα επαγγελματίας προπονητής και δούλεψα πολύ σκληρά για να γίνω μια μέρα επαγγελματίας και να εργάζομαι σε επαγγελματικές κατηγορίες. Ξέρω πως ήταν η ζωή μου όταν ήμουν ερασιτέχνης προπονητής, ξέρω επίσης τώρα πως είναι η ζωή ενός επαγγελματία και φυσικά μου αρέσει περισσότερο».

«Είμαι πεινασμένος για μια νέα πρόκληση»

H οικογένεια του έφυγε από τη Γιουγκοσλαβία τρία χρόνια πριν γεννηθεί και πήγε στη Βιέννη και εκεί είδε το πρώτο φως του ήλιου ο Νταμίρ Κάναντι. Εργάστηκε πάνω από δύο δεκαετίες ως προπονητής και αποφάσισε να ξεκουραστεί για έναν χρόνο, όπως θα κάνει και ο Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ μετά το τέλος της φετινής σεζόν.

«Πρώτα από όλα αποφάσισα να ξεκουραστώ γιατί έπειτα από 23 χρόνια ήμουν πολύ κουρασμένος. Αγωνίστηκα πολύ για την καριέρα μου. Ξεκίνησα από την 6η κατηγορία. Νομίζω ότι λίγος κόσμος το γνωρίζει αυτό. Πρέπει κάθε χρόνο να έχεις απόδοση στο γήπεδο, να είσαι καλύτερος, να πας στην επόμενη κατηγορία και χρειάζομουν πολλή ενέργεια τα τελευταία χρόνια για να έρθω σε αυτή την επιτυχία, να πάω επίσης στο εξωτερικό. Ο Ατρόμητος στην Ελλάδα ήταν η πρώτη μου ομάδα στο εξωτερικό. Πριν αποχωρήσω από την Αυστρία πήγα από μικρότερη ομάδα στη Ραπίντ Βιέννης. Είναι σίγουρα δύσκολο και μετά από 23 χρόνια, ένιωθα ότι η ψυχική μου υγεία δεν ήταν η καλύτερη και χρειαζόμουν ξεκούραση. Επίσης, χρειαζόμουν λίγο χρόνο με την οικογένεια μου. Γνωρίζετε πως ως προπονητής δεν έχεις χρόνο για την οικογένεια σου και για πράγματα στην ιδιωτική σου ζωή. Και για αυτό το λόγο αποφάσισα να σταματήσω. Τους πρώτους έξι μήνες δεν έκανα τίποτα. Αλλά τώρα τους τελευταίους έξι μήνες είμαι πολύ χαρούμενος. Όταν πάω στο γήπεδο νιώθω πολύ ωραία. Νιώθω ότι είμαι πεινασμένος για μια νέα πρόκληση. Θα δω τι μπορεί να γίνει το καλοκαίρι. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Τα τελευταία χρόνια η πίεση σε όλους εμάς, τους προπονητές, είναι συνεχώς μεγάλη. Φυσικά είμαι συνηθισμένοι σε αυτό, μας αρέσει να είμαστε προπονητές. Αποφασίσαμε να γίνουμε προπονητές, αλλά η πίεση είναι μεγάλη και νομίζω ότι μετά από 23 χρόνια χρειάζεσαι ξεκούραση. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», ανέφερε ο 53χρονος προπονητής.

«Μίλησα με κάποιες ομάδες στην Ελλάδα»

Ο Νταμίρ Κάναντι έφτιαξε το όνομά του ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα και μόνο φίλους έχει στη χώρα μας. Έκανε τον Ατρόμητο πιο ελκυστικό, αλλά έτσι προσέλκυσε το ενδιαφέρον και άλλων ελληνικών ομάδων για να τον δουν στην άκρη του πάγκου τους.

«Μετά τον Ατρόμητο μίλησα με κάποιες ομάδες στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι δεν είναι καλό να μιλάμε τώρα για το ποιες ομάδες ήταν. Δεν είναι σημαντικό. Πρώτα από όλα θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνει γνωστό, ότι θέλω να επιστρέψω μετά από ένα χρόνο, θέλω να δουλέψω ξανά, είμαι πεινασμένος. Είμαι εδώ. Πάνω από όλα η πρόκληση είναι το σημαντικότερο και ποιον στόχο βάζουν σε μια ομάδα. Τι θέλουν. Και φυσικά πρέπει να αισθανθώ ωραία στις συζητήσεις με την ομάδα, πρέπει να νιώσω ότι η ομάδα θέλει να επιτύχει. Μετά θεωρώ ότι μπορώ να συζητήσω με τις ομάδες, νομίζω ότι αυτό δεν είναι το σημαντικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικά μιλώντας, περιμένουμε αυτό το συναίσθημα, ότι αυτή είναι η κατάλληλη θέση, το κατάλληλο μέρος για εμένα αυτή τη στιγμή. Φυσικά το όνομά μου είναι συνεχώς στην Ελλάδα, μαζί με μερικές μεγάλες ομάδες και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για αυτό, για να μπορώ να είμαι στη λίστα τέτοιων ομάδων. Το σέβομαι πολύ αυτό, γιατί δεν είναι εύκολο να είσαι στη λίστα ομάδων. Θέλω να επιστρέψω και αυτό είναι το σημαντικότερο» εξομολογήθηκε.

«Φυσικά και θα αναλάμβανα την Εθνική Ελλάδας»

Ο Αυστριακός κόουτς θα δει την εθνική ομάδα της χώρας του το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας για το EURO 2024, όμως, η Εθνική Ελλάδας δεν θα βρίσκεται εκεί με τον Κάναντι να παρακολουθεί τη γαλανόλευκη και δεν θα έλεγε όχι για να αναλάβει αν του γινόταν πρόταση από την ΕΠΟ.

«Παρακολούθησα κάθε ματς της Εθνικής Ελλάδας, ειδικά τα τελευταία με το Καζακστάν και το τελευταίο με τη Γεωργία. Ήμουν πολύ στεναχωρημένος γιατί θεωρώ πως η ευκαιρία ήταν μεγάλη για να πάει στο Euro. Πιστεύω σε αυτήν την ομάδα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Έχετε πολύ καλούς νέους παίκτες. Είναι ο Τσιμίκας, ο Μπακασέτας, ο Ιωαννίδης. Έχουμε μεγάλες ευκαιρίες τώρα. Ο Γιαννούλης με τον οποίο έχω δουλέψει. Έχετε σπουδαία ομάδα και θεωρώ ότι αυτή η ομάδα έχει τη δυνατότητα να προκριθεί σε μια μεγάλη διοργάνωση. Φυσικά και θα αναλάμβανα την Εθνική Ελλάδας. Θεωρώ ότι αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες δουλειές και σέβομαι πολύ αυτή τη δουλειά. Εννοώ, το να είσαι σε μια εθνική ομάδα, οπουδήποτε. Όταν ήμασταν νέοι προπονητές αρχίζαμε να ονειρευόμαστε να πάμε στο EURO, στο Μουντιάλ. Θεωρώ πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο πράγμα και νομίζω, ότι δεν είναι μόνο δικό μου όνειρό, αλλά είναι όνειρό και άλλων προπονητών», τόνισε ο Κάναντι.

«Ο Μανδάς πιστεύει στον εαυτό του»

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, o Νταμίρ Κάναντι έκανε κάτι που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα. Έδωσε φανέλα βασικού σε ένα 16χρονο παιδί. Εφτά χρόνια μετά αυτό το παιδί, ο Χρήστος Μανδάς, βρίσκεται στη Ρώμη και υπερασπίζεται την εστία της Λάτσιο.

«Πρώτα από όλα ως προπονητής, είσαι ευτυχισμένος να είσαι ένας μέρος της καριέρας του, επειδή ξέρετε, πολλοί προπονητές θεωρούν ότι ο προπονητής που δουλεύει μαζί του κάνει αυτά τα πράγματα. Ο ίδιος ο Μανδάς έκανε αυτά τα πράγματα να πετύχουν. Επίσης, ως νέος παίκτης είχε χαρακτήρα, πιστεύει στον εαυτό του και πάντα ήταν δυνατός. Αν δεν έπαιζε, ήταν πάντα θετικός. Δεν ήταν ποτέ αρνητικός, δούλευε περισσότερο. Δούλευε σκληρότερα και τώρα αυτό είναι το αποτέλεσμα. Επίσης, είχε την οικογένεια του γύρω του. Δούλεψε πολύ σκληρά μαζί του, για να τον βοηθήσει. Για να τον προστατέψει. Εννοώ το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στο χορτάρι, είναι επίσης το τι συμβαίνει γύρω του. Δεν είναι σίγουρα εύκολο. Ατζέντηδες. Κόσμος. Μεγαλώνει στο σχολείο όπου είναι διαφορετικό αν είσαι 16 ετών ή αν είσαι παίκτης στον Ατρόμητο, παίζεις στην πρώτη ομάδα και πας στο σχολείο. Είναι φανταστικό ξέρετε. Και φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν. Μπόρεσε και διαχειρίστηκε όλα αυτά τα πράγματα και τώρα έχει αποτέλεσμα στη Λάτσιο. Θα δούμε. Ελπίζω, ότι θα γίνει ο βασικός τερματοφύλακας εκεί. Δεν είναι εύκολο, αλλά είδα, ότι έπαιξε εναντίον της Ρόμα. Τι να πω; Είναι φανταστικό. Του εύχομαι, επίσης, τα επόμενα δέκα χρόνια να είναι βασικός», επισήμανε ο Νταμίρ Κάναντι.

Ο δάσκαλος Κάναντι...

Ο 53χρονος προπονητής έχει το παρατσούκλι «δάσκαλος» και του αρέσει να τον προσφωνούν έτσι, αφού αυτός δεν είχε την βοήθεια που χρειαζόταν όταν ήταν ποδοσφαιριστής και δεν θέλει να κάνει το ίδιο με τους παίκτες του.

«Είμαι χαρούμενος που μπορώ να βοηθώ παίκτες. Αυτή είναι η δουλειά μου. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Επειδή όταν ήμουν νέος παίκτης κανείς δεν με βοηθούσε. Μόνο όταν έπαιζα καλά όλοι έλεγαν μπράβο. Τη βοήθεια που χρειάζεται ως νέος παίκτης τη δίνει ο προπονητής. Ο προπονητής πρέπει να το καταλάβει. Αναφέρατε τον Ουάρντα. Είναι εντελώς διαφορετικός παίκτης. Φοβερός παίκτης, αλλά δύσκολος έξω από το γήπεδο. Ο Γιαννούλης είναι απίστευτος τύπος, τι να πούμε; Στην αρχή δεν τον πίστευα. Δεν πίστευα ότι θα έχει αυτή την καριέρα, αλλά τώρα ο τρόπος που μεγάλωσε και δούλεψε με τον εαυτό του ήταν απίστευτος. Πρέπει να συμφωνήσω, γιατί ο προπονητής ποδοσφαίρου είναι δάσκαλος. Πρέπει να διδάξουμε την ομάδα. Πρέπει να διδάσκουμε όχι μόνο την ομάδα, αλλά τους οπαδούς, την ομάδα. Πρέπει να είμαστε ηγέτες και πρέπει να παίρνουμε ευθύνες και να μένουμε στις ευθύνες που έχουμε να αναλάβουμε. Πρέπει να πιστεύουμε στους εαυτούς μας. Η δουλειά μας είναι να είμαστε καθηγητές, στο ποδόσφαιρο φυσικά», είπε.

«Μου αρέσει ο τρόπος που παίζει η ΑΕΚ»

Οι τέσσερις μεγάλες ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) διεκδικούν το πρωτάθλημα σε ένα πολύ συναρπαστικό πρωτάθλημα. Όλες έχουν σπουδαίους προπονητές στον πάγκο τους, αλλά αν έλεγαν έτσι όπως είναι τώρα οι ομάδες να αναλάμβανε μία, έχει την απάντηση:

«Κάθε ομάδα έχει την ποιότητα της. Δεν μιλάω ως φίλαθλος, αλλά ως προπονητής. Μιλάω για τη δουλειά μου. Δεν είμαι φίλαθλος κάποιας ομάδας, αλλά αυτή τη στιγμή μου αρέσει ο τρόπος που παίζει η ΑΕΚ. Ο προπονητής της (Ματίας Αλμέιδα) παίζει με επιθετική πίεση. Αν θυμάστε πως έπαιζα με τον Ατρόμητο, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία. Μου αρέσει η ποδοσφαιρική φιλοσοφία που έχει ο προπονητής. Είναι περισσότερο κοντά μου, αν με ρωτάτε. Δεν είναι η ομάδα, αλλά μου αρέσει ο προπονητής έτσι όπως παίζει. Μου αρέσει ο Λουτσέσκου. Πώς μεγάλωσε. Είναι μεγάλος προπονητής πλέον. Έπαιζε εντελώς διαφορετικά από τη φιλοσοφία μου, έπαιζε κατοχή μπάλας. Μου αρέσει ο τρόπος που παίζει. Αυτοί οι δύο προπονητές είναι οι καλύτεροι. Για τις άλλες δύο ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός) δεν μπορώ να μιλήσω. Είναι δύο νέοι προπονητές στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο να μιλήσω», ανέφερε με κάθε ειλικρίνεια.

«Μου αρέσει πολύ ο Ιωαννίδης και ο Μπακασέτας»

Ο Νταμίρ Κάναντι βρέθηκε για μερικές μέρες στην Ελλάδα και παρακολούθησε αγώνες της Super League από κοντά, αλλά και όταν βρίσκεται μακριά βλέπει ματς από το ελληνικό πρωτάθλημα. Όμως, ποιους Έλληνες παίκτες θα έπαιρνε σε κάθε θέση για μια ομάδα του.

«Μου αρέσει πολύ ο Φώτης Ιωαννίδης. Η φόρμα του, πως παίζει τώρα. Τον είδα στο παιχνίδι εναντίον της ΑΕΚ. Έχει πολλές δυνατότητες. Έχει κάνει τώρα το επόμενο βήμα. Εννοείται πως μου αρέσει ο Μπακασέτας. Μεγάλωσε πολύ. Τον γνωρίζω από όταν ήμουν στον Ατρόμητο, παίξαμε εναντίον της ΑΕΚ. Ήταν εντελώς διαφορετικός παίκτης. Τώρα είναι μεγάλη προσωπικότητα. Ήταν στο εξωτερικό και επέστρεψε. Είναι ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας. Ίσως αυτή τη στιγμή στην άμυνα να μην έχουμε αυτούς τους παίκτες. Ίσως να υπάρχουν ταλέντα. Αλλά δεν έχουμε αυτό το είδος παικτών που ενθουσιάζουν. Ο Ρέτσος είναι ίσως ένας από τους παίκτες που παίζει στην άμυνά του Ολυμπιακού. Έτσι και αλλιώς όμως είναι στην Εθνική. Χρειάζεται κάτι παραπάνω. Υπάρχουν κάποιοι νέοι τερματοφύλακες, αλλά δεν γνωρίζω κάποιον από το ελληνικό πρωτάθλημα», τόνισε.

«Μίλησα με τον Μαρινάκη για τη Νότιγχαμ, ίσως και για τον Ολυμπιακό»

Τα όνειρά και οι στόχοι του Νταμίρ Κάναντι δεν έχουν ταβάνι. Στην Αγγλία έγραφαν πως ήταν από τους υποψήφιους για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Νότιγχαμ Φόρεστ και είχε έρθει σε επαφή μαζί του ο Βαγγέλης Μαρινάκης για να καθοδηγήσει την ομάδα στην Premier League.

«Οι εφημερίδες το έγραψαν στην Αγγλία, ότι ίσως ήμουν ο επόμενος προπονητής της Νότιγχαμ Φόρεστ. Φυσικά, έχουμε συζητήσεις με κάποιον από ενδιαφέρον. Ποιά είναι η φιλοσοφία σου; Πώς θέλεις να παίξεις; Πώς είσαι σαν άτομο. Νομίζω ότι ο καθένας που έχει αυτή την ευθύνη και διαθέτει ένα μεγάλο κλαμπ. Ο καθένας πρέπει να δει τον υπάλληλο του, αν είναι αρκετά καλός. Δεν αποφασίζουμε εμείς. Μπορεί να μην ήμουν τόσο καλός εκείνη τη στιγμή. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Αλλά είμαι χαρούμενος που ήμουν σε αυτή τη λίστα και ένας υποψήφιος προπονητής για αυτή την πρόκληση. Η Νότιγχαμ Φόρεστ είναι μεγάλη πρόκληση. Φυσικά είχα προσωπική επαφή με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Μια φορά είχα προσωπική συζήτηση. Το 2018 μίλησα μαζί του, αλλά όχι μόνο για τη Νότιγχαμ, αλλά γενικώς για να καταλάβει. Νομίζω, ότι ήθελε να μου μιλήσει, για να καταλάβει πως είμαι ως άτομο. Ίσως και για τον Ολυμπιακό. Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ σε αυτό. Ό,τι ήθελε ο ιδιοκτήτης», ανέφερε στην κάμερα του Sportdog ο Νταμίρ Κάναντι.

«Δεν πίστευα στον Μουργκ - Κορυφαίος ο Τσέριν»

Ο Νταμίρ Κάναντι ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από την 6η κατηγορία και έφτασε από ερασιτέχνης να γίνει επαγγελματίας. Από την καθοδήγηση του πέρασαν αρκετοί παίκτες που βρίσκονται τώρα στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπως, ο Τόμας Μουργκ και ο Στέφαν Σβαμπ από τον ΠΑΟΚ και ο Άνταμ Τσέριν του Παναθηναϊκού. 

«Δεν περίμενα ότι ο Τόμας Μουργκ θα κάνει αυτή την καριέρα. Πρέπει να είμαι ειλικρινής. Δεν ήταν τόσο δουλευταράς. Ήταν πάντα μεγάλο ταλέντο, αλλά πρέπει να πω ότι ο Λουτσέσκου έκανε μεγάλη δουλειά μαζί του. Όπως σας είπα, δεν πίστευα στην καριέρα του. Όταν διάβαζα πως θα πήγαινε στον ΠΑΟΚ, νόμιζα, ότι δεν θα μείνει για πολύ καιρό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ξέρω το ελληνικό ποδόσφαιρο, πρέπει να βελτιώνεσαι πολύ. Τώρα σέβομαι τον Μουργκ που βελτίωσε τον εαυτό του και κατάλαβε τι χρειάζεται να κάνει για το ποδόσφαιρο, ότι πρέπει να δουλέψει, να προπονείται κάθε μέρα και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτόν. Ο Σβαμπ ήταν μεγάλος παίκτης στη Ραπίντ Βιέννης, ήταν αρχηγός. Τώρα είναι αρχηγός στον ΠΑΟΚ. Ο Τσέριν ήταν πολύ νέος στη Νυρεμβέργη. Ήταν 19 χρονών όταν τον πήραμε για ένα εκατομμύριο ευρώ στη Νυρεμβέργη. Εκείνη την εποχή ήταν μια επένδυση για το μέλλον. Όταν έφυγα δεν έπαιζε. Δεν ήταν έτοιμος. Μετά πήγε στη Ριέκα και εκεί τον παρακολούθησα λίγο. Αναπτύχθηκε πολύ τώρα στον Παναθηναϊκό. Τον είδα σε ένα ματς. Είναι πάντα ένας από τους κορυφαίους. Τον σέβομαι», τόνισε.

«Επηρέασα τον Ουάρντα και αυτό είναι ψυχολογία»

Η ψυχική υγεία είναι καθοριστικός παράγοντας μιας ολοκληρωμένης και παραγωγικής ζωής, αλλά παίζει και σημαντικό ρόλο στο χώρο του αθλητισμού. Για αυτό και ο Νταμίρ Κάναντι έχει πάντα μαζί του στο προπονητικό επιτελείο μια ψυχολόγο που γνωρίζει πάνω από δύο δεκαετίες.

«Η Σίλβια Μόζερ ήταν η προσωπική μου ψυχολόγος. Δούλευα μαζί της για 20 χρόνια, ήμουν 25 ετών όταν ξεκίνησα να δουλεύω μαζί της. Στην αρχή δεν πίστευα σε τέτοια πράγματα, αλλά μετά όταν δούλεψα περισσότερο μαζί της, κατάλαβα ότι βοηθά. Νομίζω, ότι αυτό είναι ένα από πιο σημαντικά πράγματα, ότι πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου, ότι μεγαλώνουμε από την παιδική ηλικία και έχουμε όλους αυτούς που μας περιτριγυρίζουν, τις οικογένειες μας, την κατάσταση μας. Ο ένας σε χειρότερη κατάσταση, ο άλλος σε καλύτερη. Πρέπει να καταλάβεις ότι ενηλικιώθηκες και νομίζω πως αυτό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις. Πιστεύω πολύ στην ψυχολογική οδό. Επηρέασα τον Ουάρντα. Αυτό είναι ψυχολογία. Επηρέασα τον Γιαννούλη στην ψυχολογία του, επειδή έρχονται σαν άνδρες. Είναι 20 χρονών, είναι άνδρες. Δεν μπορώ να τον μάθω ποδόσφαιρο, αλλά αυτοί πίστεψαν στους εαυτούς τους». 

Τα social media στο ποδόσφαιρο...

Ο 53χρονος προπονητής είναι πάντα ενεργός στα social media και μετά από κάθε ματς του Ατρομήτου ανέβαζε στην προσωπική του σελίδα στο facebook την ανάλυση του αγώνα και καταθέτει την άποψη του για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα σπορ...

«Είναι μέρος της ζωής τα social media σήμερα. Αυτό που με ρωτάς, αν είναι καλό για τους παίκτες αν αναρτούν ό,τι κάνουν. Εννοώ είμαι γυμνός στη θάλασσα, με ένα κοκτέιλ στο χέρι, μερικές γυναίκες ή πηγαίνω στη ντίσκο το βράδυ και σε μερικά μπαρ. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτά τα πράγματα, γιατί σήμερα εξαιτίας του instagram και όλων αυτών των social media είναι σίγουρα δύσκολο, λόγω του κόσμου. Υπάρχουν οπαδοί ομάδων και μπορεί να προσπαθήσει κάποιος να καταστρέψει κάποιον άλλον. Με πολύ κακό τρόπο σε ψυχικό επίπεδο. Και νομίζω επίσης για αυτό που με ρωτήσατε πριν για τον ψυχολόγο, αυτό έχει να κάνει επίσης με την επικοινωνία με αυτούς τους νέους παίκτες για αυτά τα θέματα. Είναι πολύ επικίνδυνο σίγουρα, αν δεν χρησιμοποιείς αυτό που πρέπει να κάνεις, να ξέρεις για ποιον λόγο χρειάζεσαι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης». 

Γρήγορες ερωτήσεις - γρήγορες απαντήσεις...

Ράζβαν Λουτσέσκου: Από την Ξάνθη στον ΠΑΟΚ. Είναι φανταστικό το πως μεγάλωσε ως άτομο.
Φατίχ Τερίμ: Δεν γνωρίζω
Ματίας Αλμέιδα: Κορυφαίος
Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: Νομίζω ότι είναι καλός.
Ατρόμητος: Μέσα στην καρδιά μου

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags