Αγαπούσε το ποδόσφαιρο από την κούνια. Και πώς να μην το κάνει;

Με ένα μεγάλο βάρος στην πλάτη

Είναι ανιψιός του Αντόνιο Μοχάμεντ, του θρύλου της Ουρακάν και ο πατέρας του Χούλιο, ο οποίος εργάστηκε για πολλά χρόνια στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας.

Στα παιδικά του χρόνια έζησε με την οικογένειά του στο Μπουένος Άιρες και μεγάλο του όνειρό ήταν να κατακτήσει το πρωτάθλημα με την Ουρακάν πριν πάρει μεταγραφή για την Ευρώπη.

Από την κερκίδα, στο χορτάρι

«Στο γήπεδο πήγαινα από πολύ μικρός Οι αναμνήσεις είναι όμορφες, άρχισα να πηγαίνω με τη θεία μου την Πατρίσια. Όταν μεγαλώσαμε, αρχίσαμε να πηγαίνουμε μόνοι και με φίλους, κάθε παιχνίδι εντός και εκτός έδρας όποτε ήταν δυνατόν. Πάντα περίμενα το Σαββατοκύριακο για να πάω να δω την Ουρακάν. Έχω πολλά όνειρα, αλλά το κυριότερο είναι να γίνω πρωταθλητής με την Ουρακάν, ως παίκτης και ως οπαδός, ο σύλλογος και ο κόσμος το αξίζουν», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη του.

Μπορεί να μην σήκωσε το τρόπαιο στην Αργεντινή και να μην εκπλήρωσε το όνειρό του, αλλά ο Ολυμπιακός πρόλαβε και τον «τσίμπησε» πριν τις άλλες ευρωπαϊκές ομάδες και δικαιώθηκε για την επιλογή του.

Η ευκαιρία που άρπαξε

Ωστόσο, η ιστορία του στο ποδόσφαιρο δεν ήταν εύκολη. Πέρασε αρκετά χρόνια χωρίς να παίξει στην ομάδα της καρδιάς του. Την ευκαιρία του την έδωσε ο Ναζαρένο Μπρίντιζι και έκανε το άλμα για τη δεύτερη ομάδα, ενώ δεν άργησε να παίξει βασικός, να φορέσει το περιβραχιόνιο, να κάνει τατουάζ για το σύλλογο (την ημερομηνία του ντεμπούτου του στις 15 Φεβρουαρίου 2020) και να φιλάει το σήμα όποτε σκοράρει.

«Ήταν δύσκολο, περισσότερο για ένα αγόρι, όσοι δεν παίζουν χρειάζονται περισσότερη βοήθεια γιατί είναι δύσκολο. Χρειάστηκε να περάσω σχεδόν τρία ή τέσσερα χρόνια χωρίς να παίξω και στον σύλλογο που αγαπώ, αλλά πρέπει να προσέχεις τι μπορεί να συμβεί. Από μικρός μου έλεγαν ότι δεν μπορούν να σου χαρίσουν τη φανέλα, όταν έρθει η σειρά σου πρέπει να την πιάσεις και να την αρπάξεις. Η οικογένειά μου και οι φίλοι μου με βοήθησαν πολύ, και ο πατέρας μου και ο θείος μου, που μου εξήγησαν πώς ήταν το ποδοσφαιρικό περιβάλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τα μικρά διαμάντια της Αργεντινής 

Από το καλοκαίρι του 2020, ο Σαντιάγκο Έσε χαρακτηριζόταν ως ένα από τα μικρά διαμάντια ολόκληρης της Αργεντινής μαζί με τους Γκονζάλο Μαρτίνες, Κριστιάν Εσπινόζα και Αλεχάντρο Ρομέρο Γκαμάρα. Η πανδημία, όμως, του κορονοϊού δεν επέτρεψε να πάρουν τη μεταγραφή που αναζητούσαν.

Ο Έσε ξεχώρισε για την καλή... όραση του παιχνιδιού και τα γρήγορα πόδια του. Είχε γραφτεί πριν τέσσερα χρόνια πως τον ήθελαν η Τζένοα, η Βιγιαρεάλ και η Κλαμπ Μπριζ. 

«Ο κύριος στόχος και το όνειρό μου ήταν να κάνω ντεμπούτο με τη φανέλα της Ουρακάν. Τώρα πρέπει να πάω σιγά σιγά. Βάζω στόχους στο μυαλό μου καθώς προχωρούν τα πράγματα. Αφήνω τα πράγματα να συμβούν με προσπάθεια και επιμονή», είχε πει στο επίσημο site του συλλόγου μετά την πρώτη του παρουσία.

Ο Copito

Ο "Copito", όπως τον αποκαλούσαν από παιδί είναι προϊόν των Ακαδημιών της Ουρακάν και αγωνίστηκε επαγγελματικά τη σεζόν 2019–20. Πάντα ήξερε το όνομά που κουβαλάει στις πλάτες του ως συγγενής ενός θρύλου της ομάδας.

«Από παιδί ήξερα ποιος ήταν αλλά δεν κουβαλάω αυτό το βάρος, θέλω να ανοίξω τον δρόμο μου και αν δεν κερδίσεις τον σεβασμό, δεν έχει σημασία αν είσαι συγγενής. Αφήνω τη σχέση μου μαζί του για την οικογένεια και για να με βοηθήσει να προπονούμαι, αλλά στο γήπεδο ξέρω ότι πρέπει να πάρω αυτή την ευθύνη από πάνω μου», τόνισε.

Περιμένοντας την Εθνική Αργεντινής

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Σαντιάγκο Έσε έλαβε κλήση για προπόνηση με τους U23 της Εθνικής Αργεντινής, αλλά όνειρό του είναι η μεγαλη «αλμπισελέστε» και για αυτό απέρριψε την Πολωνία (έχει πολωνικό διαβατήριο, αφού η γιαγιά του ήταν Πολωνή), ενώ μπορεί να αγωνιστεί και με τη Συρία.

«Χάρηκα που άκουσα ότι με παρακολουθούσε η πολωνική ομάδα. Είναι μια δυνατή ομάδα με διάσημους παίκτες. Ένιωσα να με προσέχουν. Ωστόσο, αρνήθηκα γιατί είμαι Αργεντινός και υπολογίζω να με καλέσουν στην εθνική ομάδα. Ειδικά μετά από μια καλή σεζόν στον Ολυμπιακό», επισήμανε.

Ο Χαβιέρ Μασεράνο τον παρακολουθεί και έχει πιθανότητες να κληθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Ο Αργεντινός μέσος έφτασε στον Ολυμπιακό από την Ουρακάν το καλοκαίρι του 2023, εξαπολύοντας ένα κύμα προσδοκιών που έχει υπερβεί τις ανταποκρίσεις του. Ο αντίκτυπός του ήταν τέτοιος που η χρηματιστηριακή του αξία διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 8 εκατομμύρια ευρώ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πάντα βασικός στον Ολυμπιακό

Όποιος προπονητής και αν πέρασε από τον Ολυμπιακό, πάντα τον είχε βασικό. Παρά την απόλυση του Ισπανού προπονητή, Ντιέγκο Μαρτίνεθ τον Δεκέμβριο του 2023, ο Έσε συνέχισε να είναι πυλώνας στην ομάδα, επιδεικνύοντας την ευελιξία και την ποιότητά του στο γήπεδο.

Η έλευση του Κάρλος Καρβαλιάλ επίσης δεν άλλαξε τη θέση του, καθώς ο Πορτογάλος κόουτς εμπιστεύτηκε πλήρως τον νεαρό Αργεντινό. Παρά την αποχώρηση του Καρβαλιάλ τον Φεβρουάριο του 2024, ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον Έσε, δίνοντάς του φανέλα βασικού.

Η άνοδος του Έσε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο είναι απόδειξη της αφοσίωσης και της ικανότητάς του στον αγωνιστικό χώρο. Η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε διαφορετικά προπονητικά στυλ και να διατηρεί σταθερές επιδόσεις εν μέσω διοικητικών αλλαγών υπογραμμίζει την ωριμότητά του ως παίκτη.

Τα μεγάλα κλαμπ θα του χτυπήσουν την πόρτα

Καθώς συνεχίζει να λάμπει για τον Ολυμπιακό, ο Έσε αναμφίβολα τραβάει τα βλέμματα των σκάουτερ από όλη την Ευρώπη, θέτοντας το υπόβαθρο για μια σημαντική κίνηση στην ανερχόμενη καριέρα του.

Με συμβόλαιο που διαρκεί μέχρι το 2028, ο Σαντιάγο Έσε αναδεικνύεται ως μία από τις πιο λαμπρές προοπτικές στο αργεντίνικο ποδόσφαιρο. Το ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο και είναι πολύ πιθανό να είναι περιζήτητος από κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους.