Η κατάκτηση του Conference League ανέβασε στα ύψη το brand name του Ολυμπιακού, με τους ανθρώπους των Ερυθρολεύκων να ευελπιστούν ότι μπορούν να προσελκύσουν μεγάλα ονόματα στη μεταγραφική αγορά για ακόμα ένα καλοκαίρι. Έτσι κι αλλιώς το πετύχαιναν στο παρελθόν (Ριβάλντο, Αφελάι, Σαβιόλα, Αμπιντάλ, Μαρσέλο, Ροντρίγκες κλπ.), φανταστείτε τώρα που η ομάδα διαθέτει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στη συλλογή της.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα παραπάνω, η περίπτωση του Ράφα Σίλβα φέρεται να "παίζει" για τους Πειραιώτες, τώρα που ο Πορτογάλος επιθετικός αποχωρεί από τη Μπενφίκα ως ελεύθερος. Πρόσφατα ο Τσικίνιο είχε... προσκαλέσει τον πρώην συμπαίκτη του να τον ακολουθήσει στον Πειραιά, ενώ τα πορτογαλικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο Ολυμπιακός είναι μία από τις ομάδες που ενδιαφέρονται για την απόκτησή του.

 

Μπορεί στο πρώτο άκουσμα το όνομά του να μην κάνει ανάλογο "γκελ" με του... Μαρσέλο, αλλά πρόκειται για έναν πολύ σπουδαίο μεσοεπιθετικό. Όντας ακόμα σε εξαιρετική ηλικία (31 ετών), ο Σίλβα έχει κάνει μεγάλη καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Το 2016 μετακόμισε από τη Μπράγκα στη Μπενφίκα, με την αφοσίωσή του στους "Αετούς" να τον κρατά στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, παρά το κατα καιρούς έντονο ενδιαφέρον ομάδων από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές λίγκες.

Ο διεθνής Πορτογάλος μετρά 77 γκολ και 71 ασίστ στο πρωτάθλημα της χώρας του, αλλά και 21 γκολ με 12 ασίστ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Υπήρξε διεθνής με την Εθνική Πορτογαλίας για 7 χρόνια έως το 2021, όταν πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του, αν και βρισκόταν σταθερά στις κλήσεις. Αναδείχθηκε μάλιστα πρωταθλητής Ευρώπης το 2016 στο πλευρό του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φερνάντο Σάντος.

 


Αυτό που καθιστά ακόμα πιο χρήσιμο τον Σίλβα για οποιονδήποτε προπονητή είναι η πολυχρηστικότητά του. Αγωνίζεται κατά κύριο λόγο ως δεύτερος επιθετικός ή αριστερός εξτρέμ, αλλά στην καριέρα του έχει παίξει σε όλες τις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής, από σέντερ φορ έως κεντρικός μέσος!

Εννοείται πάντως πως το γεγονός ότι μένει ελεύθερος δεν κάνει ιδιαίτερα πιο εύκολη την περίπτωσή του. Από τη στιγμή που ένας παίκτης της αξίας και της εμπειρίας του Ράφα Σίλβα κυκλοφορεί χωρίς συμβόλαιο στην αγορά, αναμένεται να λάβει ουκ ολίγες ελκυστικές προτάσεις από Ευρώπη, ενώ πάντα υπάρχει η προοπτική των αραβικών χωρών για τέτοιους ποδοσφαιριστές.