Μπάμπης Κωστούλας. Το τι έχει καταφέρει πέρυσι και φέτος αυτό το παιδί το γνωρίζουμε όλοι. Προσγειώθηκε σαν... μετεωρίτης στο πανευρωπαϊκό, όχι μόνο το ελληνικό, ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Και είναι μεγάλος μετεωρίτης, έκανε κρότο πέρα από εντύπωση. Θέλοντας και μη έχουν τραβηχτεί προς το μέρος του όλα τα βλέμματα, όλη η προσοχή της -ποδοσφαιρικής- ελίτ.

Και στο παρελθόν έχουν γραφτεί / ειπωθεί πολλά για Έλληνες ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Πρώτη φορά ωστόσο φαίνεται να είναι τόσο κοντά (ίσως και φτωχά) στην πραγματικότητα. Εξάλλου δεν είναι μόνο πράγματα που λέγονται ή γράφονται στην Ελλάδα όπου έχουμε εθισμό στην υπερβολή. Οι μεγαλύτερες κολακείες για τον Μπάμπη λέγονται από ξένους κι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία δίχως διάθεση υποτίμησης κάθε εγχώριας - εσωτερικής άποψης.
Στην επικαιρότητα τα τελευταία 24ωρα, ως ομάδες που έχουν ψηλά στις λίστες τους τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, παρουσιάζονται Μπράιτον και Ντόρτμουντ. Αλήθεια όμως, ως που μπορούν να φτάσουν σε χρήματα; Γιατί αυτό θα κάνει τη διαφορά. Την ίδια στιγμή είναι γνωστή η στάση των ερυθρόλευκων αναφορικά με τον Κωστούλα (και τον Μουζακίτη), μετά από την μόλις πρώτη τους σεζόν με την πρώτη ομάδα, στα 18 τους χρόνια, δεν θα ήθελαν να τους πουλήσουν. Βέβαια όλοι και όλα έχουν την τιμή τους. Αν τα ποσά... ξεφύγουν, και φυσικά αν θέλει ο παίκτης, πως και ποιος να πει όχι; Ποια ποσά, αν προσφερθούν, θα θεωρηθεί ότι «ξεφεύγουν», άρα θα συζητούσε ο Ολυμπιακός; Να η ερώτηση των εκατομμυρίων.

Πόσα μπορούν να δώσουν Μπράιτον και Ντόρτμουντ για Κωστούλα;

Στην παρούσα φάση η αγγλική ομάδα φέρεται διατεθειμένη να προσφέρει, μίνιμουμ, 35 εκατ.ευρώ. Με βάση τα όσα έχουμε δει από τον Κωστούλα την τελευταία διετία και σε συνδυασμό με την ηλικία του αλλά και το τι «παίζει» στην ευρωπαϊκή ελίτ σε επίπεδο μεταγραφών άλλων ανάλογων ταλέντων, αυτό το ποσό μοιάζει το πραγματικά μίνιμουμ για να μπει σε διαδικασία κουβέντας ο Ολυμπιακός. Ναι, δεν υπάρχει καμία υπερβολή σ' αυτό. Χρόνο με το χρόνο τα ποσά ξεφεύγουν όλο και περισσότερο και συχνά δίνονται για παίκτες που σε καμία περίπτωση, ύστερα, δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες και χαρακτηρίζονται μεταγραφικά flops.

Μπορεί η Μπράιτον να δώσει 35 εκατομμύρια για τον Κωστούλα ή, ακόμα καλύτερα, αρκετά περισσότερα απ' αυτά; Η απάντηση είναι: ναι, μπορεί. Από που προκύπτει αυτό; Είναι απλό, από τα μεταγραφικά της πεπραγμένα. Το μεταγραφικό της ρεκόρ σε ξόδεμα χρημάτων έγινε μόλις πέρυσι όταν έδωσε 46,7 εκατ. για τον 22χρονο Τζεορτζίνιο Ρούτερ που τον απέκτησε από τη Λιντς (της Championship). Για να το κάνουμε ακόμα... καλύτερο, αυτή τη σεζόν που ολοκληρώνεται τα χρήματα που δαπάνησε για την ενίσχυσή της συνολικά ήταν 280 εκατ.! Μιλάμε για τρελά λεφτά, η Μπράιτον συνηθίζει να δίνει ποσά γύρω και πάνω από 30 με 35 εκατομμύρια για ποδοσφαιριστές. Άρα δεν θα της είναι καθόλου δύσκολο. Πιθανότατα να φτάσει και ψηλότερα ΑΝ βέβαια θεωρεί προτεραιότητα την απόκτηση του Κωστούλα.

Πόσα μπορούν να δώσουν Μπράιτον και Ντόρτμουντ για Κωστούλα;

Όσον αφορά στην Ντόρτμουντ (που προ εβδομάδων παρουσιάστηκε ως υποψήφια για την απόκτηση του Χρήστου Μουζακίτη), και την απάντηση των εκατομμυρίων, δηλαδή σε τι ποσό μπορεί να φτάσει, κι εδώ βοηθούν τα πεπραγμένα της. Σε αντίθεση με τη Μπράιτον δεν λειτουργεί έτσι. Η Ντόρτμουντ δεν είναι από τις ομάδες που της αρέσει να αγοράζει ακριβά. Ακριβά μόνο να πουλάει θέλει. Η πιο ακριβή ever αγορά της είναι 35 εκατ.ευρώ για τον Ουσμάν Ντεμπελέ από τη Ρεν τη σεζόν 2016/17. Τη σεζόν 2022/23 πήρε 31 εκατ. τον Σεμπάστιαν Χάλερ από τον Άγιαξ ενώ άλλα 30,5 έδωσε για τον Χούμελς όταν τον απέκτησε από τη Μπάγερν το 2019/20. Και 30,15 ήταν το ποσό που έδωσε για τον Τζουντ Μπέλιγχαμ τη σεζόν 2020/21 για να τον κάνει δικό της από τη Μπέρμιγχαμ. 

Αυτοί λοιπόν είναι οι «κανόνες» για τις δύο ομάδες. Ναι, μερικές φορές έρχονται και κάποιες εξαιρέσεις αλλά μόνο για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα.