Ο Κάρλος Βιθέντε βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και ο Ολυμπιακός έχει προχωρημένες συζητήσεις με την Αλαβές για την απόκτησή του. Ο 26χρονος εξτρέμ προέρχεται από μια σεζόν με 38 συμμετοχές, 5 γκολ και 6 ασίστ, το σημαντικότερο όμως είναι, ότι φέρεται να συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που αναζητά ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για τη δεξιά πτέρυγα της επίθεσης. Ο Βάσκος τεχνικός θέλει (για τους δύο παίκτες που έχει ζητήσει δεξιά και αριστερά) κάποια πολύ σημαντικά αθλητικά χαρακτηριστικά όπως ταχύτητα, εκρηκτικότητα, πίεση ψηλά και υψηλή τεχνική.
Διαβάστε επίσης...
Αυτά τα ποιοτικά στοιχεία συγκεντρώνει ο Βιθέντε, για τον οποίο η Αλαβές έχει δεχτεί κρούσεις από Μπεσίκτας και Μπέρμιγχαμ, με την ισπανική ομάδα, με την οποία διατηρεί συμβόλαιο μέχρι το 2027, να ζητά 10 εκατ.Ευρώ, γι'αυτό και δεν έχει ενδώσει στις προσφορές των συγκεκριμένων ομάδων. Αυτό είναι και το μεγάλο αγκάθι στην υπόθεση, παρότι ο Ισπανός δεξιοπόδαρος εξτρέμ δεν λέει όχι στην προοπτική της Ελλάδας. Όπως και να έχει ο Ολυμπιακός έχει εντείνει τις διαπραγματεύσεις και πιέζει για τη μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή με market value στα 10 εκατ.Ευρώ.
Από το ράγκμπι στο ποδόσφαιρο
Ο παίκτης γεννήθηκε στη Σαραγόσα το 1999, έχει αγωνιστεί επίσης στις Ντεπορτίβο Αραγκόν, Χιμνάστικ, Εχέα και Ρασίνγκ Φερόλ. Με την τελευταία μάλιστα έχει τα περισσότερα γκολ στην επαγγελματική του καριέρα (12), ενώ με την Αλαβές συνολικά μετρά 57 ματς με 7 γκολ και 10 ασίστ.
Ο Βιθέντε δεν είναι ο συνηθισμένος ποδοσφαιριστής, και το ταξίδι του μέχρι τη La Liga ήταν κάθε άλλο παρά συνηθισμένο. Ο κοκκινομάλλης Ισπανός αντιμετώπισε φέτος παίκτες όπως ο Λαμίν Γιαμάλ, ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο Αντουάν Γκριεζμάν. Όμως, μόλις πριν από τρία χρόνια, αγωνιζόταν στην τέταρτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου. Όταν ήταν παιδί όμως είχε άλλα όνειρα στο μυαλό του. Ήθελε να παίξει ράγκμπι.
Βλέπετε ο πατέρας του Χοσέ Κάρλος τον έβαζε μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Νταβίντ, ο οποίος είναι επίσης ποδοσφαιριστής και αγωνίζεται ως μπακ στην τρίτη κατηγορία με τη Μούρθια, να παίζουν αυτό το σκληρό σπορ στην παραλία. Εκεί αντιμετώπιζαν Γάλλους τουριστές και πολλές φορές επέστρεφαν σπίτι μελανιασμένοι και ματωμένοι από τα τάκλιν και τις συγκρούσεις. Όπως έχει παραδεχτεί ο παίκτης σε συνέντευξή του, στην οικογένειά του δεν ήταν κανείς φαν του ποδοσφαίρου. Ο πατέρας του έπαιζε ράγκμπι ενώ ήταν κωπηλάτης και μάλιστα αναδείχτηκε πρωταθλητής Ισπανίας στους βετεράνους με μια ομάδα από τη Σαραγόσα.
Ο Βιθέντε κατά την παιδική του ηλικία, μέχρι το 2020, μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στην ακαδημία της Ρεάλ Σαραγόσα μαζί με τον αδελφό του. Ως έφηβοι κατάφεραν να κερδίσουν το ισπανικό πρωτάθλημα με την εθνική ομάδα της Αραγωνίας, της περιοχής της οποίας η Σαραγόσα είναι πρωτεύουσα. Ωστόσο, στη μέση της πανδημίας το καλοκαίρι του 2020, τα δύο αδέρφια αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Ο Νταβίντ έφυγε για την ακαδημία της Λας Πάλμας, στα Κανάρια Νησιά, και ο Βιθέντε δοκίμασε την τύχη του στη Νάστικ Ταραγόνα, στην Καταλονία, νοτιοδυτικά κατά μήκος της ακτής από τη Βαρκελώνη.
Πότε άρχισε να απολαμβάνει τη μπάλα
«Έφτασα αργά, ήμουν εκτός φόρμας, δεν ένιωθα παίκτης και αυτό με έκανε να ξανασκεφτώ τα πράγματα», είχε εκμηστυρευτεί ο Βιθέντε. «Αποφάσισα να γυρίσω σπίτι για δύο μήνες, να ξεκουράσω το μυαλό μου λίγο. Πήγα να προπονηθώ με μια ομάδα τέταρτης κατηγορίας, την Τερουέλ (μια μικρή πόλη κοντά στη Σαραγόσα). Δεν έχω πρόβλημα να το συζητήσω γιατί πάντα λέω ότι τα κακά πράγματα είναι καλά με τον καιρό. Σκεφτόμουν ότι το ποδόσφαιρο δεν ήταν για μένα, ότι δεν ήμουν τόσο καλός όσο νόμιζα. Η αυτοπεποίθηση είναι τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Όταν προπονιόμουν με την ομάδα της τέταρτης κατηγορίας, σιγά σιγά άρχισα να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο, γυρνούσα σπίτι και έλεγα, ‘Ρε γαμώτο, τι ωραία πέρασα. Αυτό με έκανε να επιστρέψω», αναφέρει.
Μετά από παιχνίδια σε μικρές ομάδες τέταρτης κατηγορίας όπως η Εχέα και η Καλαόρα, το 2022, ο Βιθέντε πήρε επιτέλους την ευκαιρία του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τη Ράσινγκ ντε Φερόλ στη δεύτερη κατηγορία. Παρά την άνοδο στην ιεραρχία, ο Ισπανός εξτρέμ προσαρμόστηκε γρήγορα στη Φερόλ, συνεισφέροντας 12 γκολ και 16 ασίστ σε μόλις ενάμιση σεζόν. Η φόρμα του τράβηξε την προσοχή συλλόγων της κορυφαίας κατηγορίας της Ισπανίας και από όλη την Ευρώπη.
Τον Δεκέμβριο του 2023, διάφορα ισπανικά ΜΜΕ μιλούσαν για τον Βιθέντε ως τη μεγάλη αποκάλυψη της σεζόν, δημιουργώντας ένα φαινόμενο που δεν ταίριαζε σε παίκτη δεύτερης κατηγορίας. Μεταξύ των ομάδων που εξετάζαν την κατάστασή του ήταν η Βαλένθια και η Θέλτα Βίγο, αλλά επέλεξε την πιο αφανή Αλαβές.
Μπορεί να καλύψει όλη την πλευρά λόγω της αθλητικότητάς του
Γιατί; Τον κάλεσε ο προπονητής της Αλαβές τότε, ο Λουίς Γκαρθία και ο αθλητικός διευθυντής, Σέρχιο Φερνάντεθ, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν και του έδειξαν, ότι τον χρειάζονται. Η εκτόξευση του Βιθέντε συνεχίστηκε με το ντεμπούτο του στην εφαρμογή φανταστικού ποδοσφαίρου της Λα Λίγκα, όπου έγινε περιζήτητος. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2024 η μεταγραφική του αξία εκτοξεύτηκε.
Όπως αναφέρουν άνθρωποι που τον έχουν ζήσει από κοντά, ο Βιθέντε παρότι δεν ξεπερνά το 1,80 φαίνεται πολύ ογκώδης, γιατί είναι πολύ γυμνασμένος. Το παρελθόν του στο ράγκμπι είναι εμφανές στο σώμα του και είναι φυσικό να φαίνεται σαν τον Τζον Ράμπο. Αγωνιστικά μπορούμε να πούμε, ότι είναι αθλητικός παίκτης με αντοχή. Έχει την ικανότητα να δημιουργεί, εκμεταλλευόμενος την τεχνική του στην ντρίπλα, αλλά τακτικά είναι πολύ πειθαρχημένος. Πάντα αγωνιζόταν ως εξτρέμ, αλλά έχει αγωνιστεί επίσης ως επιθετικός αλλά και ως δεξί μπακ. Χάρη στα αθλητικά του χαρακτηριστικά μπορεί να καλύψει όλη τη δεξιά πλευρά και να προσαρμοστεί σε ρόλο μπακ-χαφ.
Δημιουργεί κίνδυνο
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση που διαβάσαμε στο γερμανικό διαδικτυακό περιοδικό «One Football» χαρακτηρίζει τον Κάρλος Βιθέντε ως τον παίκτη της χρονιάς για την Αλαβές, της οποίας ήταν ο κορυφαίος στις ασίστ σε μια χρονιά κατά την οποία η ομάδα τερμάτισε 15η στη La Liga με 42 πόντους και πρώτο σκόρερ των Κίκε Γκαρθία με 15 γκολ. Μεγάλο μέρος των επιθέσεων περνούσαν από τα πόδια του Βιθέντε. Ήταν ο άνθρωπος που ξεπερνούσε εμπόδια σε άμυνα και επίθεση.
Το γερμανικό Μέσο μνημονεύει την εμφάνισή του στον αγώνα κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. «Τον είδαμε συχνά στη θέση του δεξιού μπακ να αμύνεται απέναντι στον Βινίσιους Τζούνιορ, πριν επιστρέψει τρέχοντας στην άλλη πλευρά για να αντιμετωπίσει τον Φραν Γκαρθία. Πέρα από το τρέξιμο, όμως, δημιουργεί κίνδυνο, με δυνατό σουτ, πάσες που οι αμυντικοί φοβούνται και κλασικό παιχνίδι εξτρέμ. Πέντε γκολ, έξι ασίστ και πολλοί ακόμα πόντοι προήλθαν από τον Βιθέντε», υπογραμμίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Tiralo a fallar, toda la grada y Carlos Vicente marcando el penalti, la buena relación por parte de aficion entre Osasuna y Alavés querían meter al Osasuna en europa, pero un sivera DESLUMBRANTE y un Carlos Vicente anotando de penalti les dió el empate que no le sirvió de nada. pic.twitter.com/4fQioRAArD
— Fonceleste
Σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων και νομική
Άλλα στοιχεία που αξίζει να γνωρίζετε για την προσωπικότητά του ως ποδοσφαιριστή είναι, ότι θαύμαζε τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Γκάρεθ Μπέιλ. Το ράγκμπι δεν το έχει βγάλει από το μυαλό του, δηλώνει οπαδός των Χιούστον Τέξανς στο NFL και έχει εκφραστεί με πολύ συνδικαλιστικές διαθέσεις για το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη. «Πρέπει να υπάρχει και ένα όριο, να μας θεωρούν ανθρώπους. Είμαστε εργαζόμενοι, όπως όλοι οι άλλοι. Έχουμε πόδια, έχουμε υγεία και ο αθλητισμός είναι πολύ απαιτητικός. Το ελίτ ποδόσφαιρο είναι πολύ απαιτητικό, αλλά οτιδήποτε κάνει τους ανθρώπους να το απολαμβάνουν περισσότερο και είναι περισσότερο θέαμα. Στο ΝΒΑ, παίζουν κάθε δεύτερη μέρα (οι ομάδες έχουν κανονική σεζόν 82 αγώνων)· στο NFL, παίζουν όλο και περισσότερους αγώνες (κάποτε ήταν 10 αγώνες, τώρα μιλούν για κανονική σεζόν 18 αγώνων) και με τεράστιο κίνδυνο, οπότε είναι σημαντικό να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των δύο», έχει δηλώσει.
Ο Βιθέντε έχει φροντίσει να αναπτύξει και το ακαδημαϊκό προφίλ του. Σύντομα θα λάβει το πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων και τη νομική στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χόρχε (Σαραγόσα). Είναι πολύ συνειδητοποιημένος, γιατί μπήκε σε αυτήν τη διαδικασία ως προετοιμασία για τη ζωή μετά το ποδόσφαιρο.