Ξέρετε ποια είναι η διαφορά όταν αγοράζετε ένα ψυγείο με δόσεις απ’ όταν αγοράζετε έναν ποδοσφαιριστή με δόσεις; Ότι στην περίπτωση του ψυγείου για να δηλώσεις ότι το έχεις αγοράσει πρέπει να πληρώσεις την πρώτη δόση για να πεις ότι είναι «δικό σου» και να το πάρεις σπίτι σου.
Και πάλι αν δεν πληρώσεις κάποια από τις επόμενες δόσεις έρχονται και στο παίρνουν πίσω (το ψυγείο) ανά πάσα στιγμή. Στην περίπτωση του ποδοσφαιριστή φαίνεται ότι τα πράγματα είναι αλλιώς. Αναφερόμαστε σε αυτά που ακούγονται μέσα από την UEFA για τη μεταγραφή Ζαφείρη στον ΠΑΟΚ. Ο ποδοσφαιριστής εξαγγέλθηκε μετά βαΐων και κλάδων.
Διαβάστε επίσης...
Οι φίλαθλοι έτρεξαν στο αεροδρόμιο. Και βούηξε η Ελλάδα για την ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα. Όμως φήμες από τα κεντρικά της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας λένε ότι η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο ποδοσφαιριστής έχει μεν υπογράψει συμβόλαιο όμως η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν έχει βγάλει από τα ταμεία της ακόμα ούτε ένα ευρώ.
Θα βγάλει, αν θα βγάλει, τον Ιανουάριο του 2026 ένα ποσό της τάξης λένε των 860.000 Ευρώ. Και θα δίνει δόσεις μέχρι και το 2029, σε εννιά δόσεις, οι οχτώ με το ποσό που προαναφέραμε και στην ένατη θα γίνει η εξόφληση στα 3,1 με 4,5 εκατ.Ευρώ. Όλα είναι σε μελλοντικό χρόνο. Μαζί και η πραγματική άφιξη του ποδοσφαιριστή.
Στην απορία πως είναι δικός σου ένας ποδοσφαιριστής για τον οποίο δεν έχεις καν πληρώσει την πρώτη δόση της συμφωνίας ο συνομιλητής μας κοίταξε απορημένος. Και κατανοήσαμε ότι κι η UEFA η ίδια απορεί. Με αυτά κι άλλα θέματα…
Το «παιδί» της Νορβηγίας με την ελληνική καρδιά
Ο Χρήστος Ζαφείρης είναι ένας από τους πιο υποσχόμενους Έλληνες χαφ της νέας γενιάς. Γεννημένος στην Αθήνα το 2003, μεγάλωσε στη Νορβηγία και γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες της Βαλερένγκα. Η πρώτη ομάδα που του άνοιξε τον δρόμο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο ήταν η Γκρόρουντ, η οποία τον υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2020.
Σε ηλικία μόλις 17 ετών έκανε το ντεμπούτο του στη 2η κατηγορία της Νορβηγίας, ενώ λίγους μήνες αργότερα έδωσε την πρώτη του ασίστ. Το πρώτο του γκολ ήρθε τον Ιούνιο του 2021, απέναντι στην ΚΦΟΥΜ Όσλο. Στα δύο χρόνια του στη Γκρόρουντ μέτρησε 50 εμφανίσεις με απολογισμό 3 γκολ και 5 ασίστ.
Το καλοκαίρι του 2021 η Χάουγκεσουντ «επένδυσε» πάνω του, δίνοντάς του το εισιτήριο για την Eliteserien, την κορυφαία κατηγορία της Νορβηγίας. Εκεί εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος, μετρώντας 32 συμμετοχές, 5 γκολ και 5 ασίστ σε μία σεζόν, ενώ ξεχώρισε και για τη δημιουργικότητά του, όντας στους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος σε «key passes».
Η εκτόξευσή του συνεχίστηκε τον Ιανουάριο του 2023, όταν η Σλάβια Πράγας τον απέκτησε έναντι 2,6 εκατ. ευρώ. Με τη φανέλα του τσεχικού συλλόγου πραγματοποίησε πάνω από 100 εμφανίσεις, κατέκτησε το Κύπελλο (2022/23) και το πρωτάθλημα (2024/25), και έγραψε στο ενεργητικό του 12 γκολ και 17 ασίστ.
Σε διεθνές επίπεδο, ο Ζαφείρης πέρασε αρχικά από τις μικρές εθνικές της Νορβηγίας, ωστόσο από τον Ιούλιο του 2024 επέλεξε να φορέσει το εθνόσημο της Ελλάδας, ενισχύοντας τη «γαλανόλευκη».
Τα στοιχεία που ταιριάζουν στον ΠΑΟΚ
Στα 22 του χρόνια, με ήδη γεμάτες εμπειρίες σε Νορβηγία και Τσεχία, δείχνει έτοιμος για το επόμενο βήμα. Το καλοκαίρι δημιουργήθηκε χαμός μέχρι να αφιχθεί στη Θεσσαλονίκη και να κλείσει η μεταγραφή στον ΠΑΟΚ, η οποία όπως θυμάστε έγινε σίριαλ, με πολλές ανατροπές και εγκεφαλικά, λόγω των δηλώσεων του προέδρου της Σλάβια.
Ο 21χρονος διεθνής μέσος έχει τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να απογειώσουν το επίπεδο του παιχνιδιού του ΠΑΟΚ! συνδυάζει τεχνική ποιότητα, εκρηκτικότητα και εξαιρετική ικανότητα στο διάβασμα του παιχνιδιού. Με ύψος 1,79 μ. και γεμάτη παρουσία στο γήπεδο, μπορεί να καλύψει τόσο ρόλο δημιουργικού χαφ όσο και πιο box-to-box, δίνοντας ρυθμό στην ανάπτυξη και ένταση στο πρέσινγκ.
Στη Σλάβια Πράγας ξεχώρισε για τις κάθετες μεταβιβάσεις, την άνεση με την μπάλα υπό πίεση και την ικανότητά του να αλλάζει το μομέντουμ ενός αγώνα με μία κίνηση. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που ταιριάζει σε σύνολα που επιδιώκουν γρήγορες μεταβάσεις και κατοχή με νόημα, ενώ η ηλικία του αφήνει περιθώρια σημαντικής εξέλιξης σε υψηλότερο επίπεδο. Αυτά τα στοιχεία θα ήθελε να εκμεταλλευτεί ο ΠΑΟΚ εφόσον τον εντάξει στο έμψυχο δυναμικό του.
Θα το κάνει όμως; Γιατί το επιμύθιο που βγαίνει από το ρεπορτάζ που σας παρουσιάσαμε παραπάνω, αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις! Ο ΠΑΟΚ μπορεί, όχι μόνο να χάσει τον παίκτη, επειδή δεν έχει δώσει ούτε δεκάρα τσακιστή, αλλά και να τον πληρώνει από πάνω χωρίς να έχει γίνει ποτέ κάτοικος Τούμπας. Αν συμβεί και αυτό, θα μιλάμε για το πιο σουρεάλ σενάριο στον ποδοσφαιρικό βίο της χώρας.