Ο Ολυμπιακός δεν άντεξε. Για άλλη μια φορά στο Καραϊσκάκης, οι οπαδοί αποδοκίμασαν από τα ογδόντα λεπτά και μετά, πριν καν σφυρίξει το τελικό σφύριγμα. Το πιο χαρακτηριστικό σύνθημα που ακούστηκε ήταν το «Αλλιώς ονειρευόμαστε τον Ολυμπιακό», που αποτύπωσε με τον πλέον απόλυτο τρόπο την απογοήτευση του κόσμου για την εμφάνιση της ομάδας στο πρώτο κρίσιμο ντέρμπι των φετινών playoffs.
Η ΑΕΚ επικράτησε 1-0 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και όχι μόνο ξεκίνησε με το δεξί στον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος αλλά και με το «καλησπέρα» βρίσκεται στο «+5» τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Ένα αποτέλεσμα που κάνει τον τίτλο να φαίνεται πια σαν στόχος άλλης εποχής για τον Πειραιά.
Διαβάστε επίσης...
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει εξαντλήσει εδώ και καιρό τα περιθώριά του. Τα group therapy meetings, οι συνεντεύξεις περί ενότητας, τα ψυχολογικά reset. τίποτα από όλα αυτά δεν κατάφερε να αλλάξει ουσιαστικά το πρόσωπο της ομάδας. Ίσα ίσα που η κατάσταση θυμίζει κάτι από Αλμέιδα από ΑΕΚ της περσινής σεζόν, όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε σε σχετική αρθρογραφία στο Sportdog. Και τα νούμερα το επιβεβαιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο. O Ολυμπιακός συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες εντός έδρας αναμετρήσεις χωρίς νίκη, ένα αρνητικό ρεκόρ που δεν είχε συμβεί από το 1970 — δηλαδή πριν 56 χρόνια.
Μέσα σε αυτή τη γκρίζα εικόνα, υπήρξε μια φωτεινή στιγμή και αυτή αφαιρέθηκε. Στο 90+8', ο Γιουσούφ Γιαζιτζί εξαπέλυσε μια βολίδα, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα και γράφοντας προσωρινά το 1-1. Ωστόσο, ο διαιτητής του VAR κάλεσε τον Τομπίας Στίλερ να ελέγξει τη φάση. Έπειτα από το on-field review, ο Γερμανός ρέφερι ακύρωσε το τέρμα, κρίνοντας πως ο Λορέντσο Πιρόλα βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Θεσμικά ορθό ίσως, ανθρώπινα άδικο σίγουρα τουλάχιστον για τα μάτια των "ερυθρόλευκων".
Ο παίκτης που ζητάει βήμα
Αν υπάρχει ένας παίκτης που έχει λόγο να αισθάνεται αδικημένος αυτή τη σεζόν, αυτός είναι ο Γιουσούφ Γιαζίτσι. Σε 737 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις, μετράει 7 γκολ και 6 ασίστ με τον Ολυμπιακό. Αυτά τα νούμερα, για έναν παίκτη που σπάνια εμφανίζεται ως βασικός, μιλούν μόνα τους. O Τούρκος μεσοεπιθετικός έχει αποδοτικότητα που λίγοι συμπαίκτες του πλησιάζουν, ανά ώρα παιχνιδιού.
Η ατομική του ποιότητα δεν είναι αιφνίδια ανακάλυψη. Την περσινή σεζόν ήταν εκτός λόγου του τραυματισμού του. Πρόπερσι έπαιξε συνολικά σε 42 αγώνες, από τους οποίους οι 27 στη Ligue 1 και οι 10 στο Conference League, και έκλεισε τη χρονιά με απολογισμό 12 γκολ και τέσσερις ασίστ. Στη Λιλ έδειξε πως μπορεί να «τρέχει» σεζόν σε υψηλό επίπεδο και αυτό ήταν ακριβώς το στοίχημα που έβαλε ο Μεντιλίμπαρ όταν τον έφερε στον Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2024.
Ο Γιαζιτζί παίζει κατά κύριο λόγο πίσω από τον επιθετικό, ενώ έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί και ως σέντερ φορ, αλλά και στο δεξί άκρο της επίθεσης, χρησιμοποιώντας περίτεχνα το αριστερό του πόδι. Αυτή η πολυδυναμία είναι κεφαλαιώδης για τον Μεντιλίμπαρ, ο οποίος αναμένεται να ανακατέψει την τράπουλα στο επόμενο παιχνίδι.
Στη Λεωφόρο με νέο πρόσωπο;
Η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο αποτελεί για τον Βάσκο τεχνικό μια ευκαιρία αλλά και μια τελευταία προθεσμία. Το σενάριο που κυκλοφορεί θέλει τον Γιαζιτζί να ξεκινάει ως βασικός, με τον Τσικίνιο να επιστρέφει στη θέση του «8» στο κέντρο. Ο Τούρκος θα μπορούσε να αποδώσει είτε πίσω από τον Ταρεμί, είτε στο άκρο — με τη δεύτερη επιλογή να του αφήνει περισσότερη ελευθερία κίνησης.
Η αλήθεια είναι ότι ο Γιαζίτσι έχει καταφέρει να σκοράρει παρότι δεν μέτρησε το γκολ που σημείωσε στις καθυστερήσεις με την ΑΕΚ. Κι αν μη τι άλλο, η βολίδα που εξαπέλυσε στο 98ο λεπτό ήταν αρκετή για να θυμίσει σε όλους ότι κάποιοι παίκτες στο ρόστερ του Ολυμπιακού, όταν τους δίνεται χώρος και εμπιστοσύνη, μπορούν ακόμα να κάνουν τη διαφορά.
Το ζήτημα είναι αν ο Μεντιλίμπαρ, με τον κλοιό να σφίγγει γύρω του, έχει ακόμα τον χρόνο να αποδείξει ότι η αλλαγή αυτή δεν είναι απεγνωσμένη κίνηση αλλά μια αναγκαία επιλογή.
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο