Οι λίγες ελπίδες κατάκτησης ενός 2ου σερί πρωταθλήματος χάθηκαν οριστικά για τον Ολυμπιακό την Κυριακή (3/5) στην Τούμπα, ένας Ολυμπιακός που απλά είναι άξιος της μοίρας του σε ό,τι αφορά τις φετινές εγχώριες υποχρεώσεις του.

Σε σχέση με άλλες εμφανίσεις τους στα ντέρμπι της σεζόν 2025-26 οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήταν κακοί, αλλά τι να το κάνεις όταν η συνήθως σταθερή αμυντική τους γραμμή ήταν απογοητευτική και τα τρία γκολ του ΠΑΟΚ ήρθαν αβίαστα (έστω και αν στη φάση του 1-0 ο Μπάμπα επηρέαζε το οπτικό πεδίο του Τζολάκη και το γκολ του Γερεμέγεφ δεν θα έπρεπε να μετρήσει), ενώ την ίδια στιγμή η αναποτελεσματικότητα στην επίθεση ήταν καταλυτική σε ένα ακόμη παιχνίδι.

Κοινώς, όταν σκοράρεις δύσκολα και δέχεσαι 3 γκολ σε αναμέτρηση πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά τις 10 Μαρτίου 2024 και το 1-3 από τον Παναθηναϊκό τότε, πώς να αποφευχθεί η ήττα, η οποία φέρνει ξανά την ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στην 3η θέση κι ενώ με τον ΠΑΟΚ στη φετινή αγωνιστική περίοδο γράφει αρνητική ιστορία. Τρεις ήττες και μία ισοπαλία σε μια σεζόν, καμία νίκη δηλαδή ενάντια στον «Δικέφαλο του Βορρά» σε τέσσερα παιχνίδια, δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, αλλά να που συμβαίνει τώρα.

Η διαφορά του Ολυμπιακού με πέρυσι, ο... βαρύς Ποντένσε και η επόμενη μέρα
Αγιούμπ Ελ Κααμπί / Intime

Δείχνει ότι δεν τον έχει τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός, σκούρα τα πράγματα και για τη 2η θέση εν όψει του νέου μεταξύ τους ραντεβού την επόμενη Κυριακή (10/5) στο «Γ. Καραϊσκάκης» και μοιάζει πιθανότερο να τερματίσουν 3οι οι Πειραιώτες, μένοντας εκτός Champions League και ξεκινώντας τις καλοκαιρινές τους υποχρεώσεις από τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League.

O Μεντιλίμπαρ επέλεξε την ίδια ακριβώς ενδεκάδα με αυτή της νίκης στη Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό, η ένταση και η ενέργεια που έβγαλαν οι παίκτες του ήταν σε υψηλό επίπεδο, όμως έγινε και πάλι φανερό ότι το περίφημο «άμεσο ποδόσφαιρο» που λατρεύει ο Βάσκος προπονητής έχει σταματήσει να είναι αποδοτικό στο βαθμό που θα ήθελε ο ίδιος, στο να έρχονται δηλαδή τα νικηφόρα αποτελέσματα.

Η πίεση ψηλά ναι μεν φέρνει κλεψίματα της μπάλας και συμβάλλει στη δημιουργία ευκαιριών, αυτές όμως δεν τις αξιοποιεί πια ο Ολυμπιακός όσο τις αξιοποιούσε πέρσι. Χαρακτηριστική η φάση του 30ού δευτερολέπτου με το κλέψιμο στον Μεϊτέ, αλλά ο Τσικίνιο δεν μπόρεσε να επωφεληθεί. Δεν έγινε το 0-1 νωρίς νωρίς, τελικά βρέθηκαν πίσω στο σκορ οι «ερυθρόλευκοι», με τον Ελ Κααμπί να ισοφαρίζει στο 29’, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Συνέχιζαν να πιέζουν ψηλά οι Πειραιώτες, δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε ένα δεύτερο τέρμα, αντίθετα ήταν έντονη η ανισορροπία στα μετόπισθεν καθώς ο ΠΑΟΚ είχε τον τρόπο να αντεπεξέρχεται στην πίεση των φιλοξενούμενων και με τα πολλά το 1-1 έγινε 3-1, μια και οι Κωνσταντέλιας και Ζίβκοβιτς εξέθεσαν την άμυνα του Ολυμπιακού.

Η διαφορά του Ολυμπιακού με πέρυσι, ο... βαρύς Ποντένσε και η επόμενη μέρα
Παναγιώτης Ρέτσος / Intime

Οι αλλαγές Αντρέ Λουίς-Ταρέμι και η εικόνα του Ποντένσε

Τελείωσε το παιχνίδι στο 65’, καθώς ο Μεντιλίμπαρ μόνο μετά το τρίτο γκολ αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές, αλλά το μομέντουμ είχε πάει οριστικά υπέρ των Θεσσαλονικέων. Τώρα, το ότι θυμήθηκε τον Αντρέ Λουίς μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και τον έβαλε στο 78’ αντί του Μαρτίνς ή ότι ο Ταρέμι μπήκε στον αγώνα στο 87’ δεν τις λες και ψύχραιμες αποφάσεις.

Από την πλευρά του, ο Ποντένσε, ερχόμενος από τον πάγκο, «έσκασε» μια έξοχη ντρίπλα στον Κένι, όμως αυτή ήταν και η μοναδική του συνεισφορά στην αναμέτρηση, δείχνοντας για μία ακόμη φορά βαρύς και με τέτοια εικόνα δεν φαίνεται λογικό να γίνει κίνηση αγοράς του από την Αλ Σαμπάμπ.

Σε γενικές γραμμές, στον Ολυμπιακό πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις με καθαρό μυαλό για να επανέλθουν στο δρόμο των επιτυχιών τη νέα αγωνιστική περίοδο. Το άμεσο ποδόσφαιρο του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είτε θέλει διορθώσεις (σε πρόσωπα) είτε πρέπει να αναθεωρηθεί/καταργηθεί. Δεν καταστρέφονται οι «ερυθρόλευκοι» με την παράδοση των σκήπτρων τους, δεν θα καταστραφούν και με την αρκετά πιθανή μη παρουσία τους στα προκριματικά του Champions League, είναι όμως απαραίτητο να το πάρουν αλλιώς.

Σημαντικό, βέβαια, θα είναι το αν ο ίδιος ο Μεντιλίμπαρ θα παραμείνει στην τεχνική ηγεσία ή θα αποφασίσει την αποχώρησή του, αντιλαμβανόμενος ότι ίσως να μην μπορεί πια να προσφέρει αυτά που ο ίδιος θέλει κι ενώ έχει συμβόλαιο και για την επόμενη σεζόν.