Ο Γιάννης Παπαδημητρίου σε μια σπάνια εμφανίσή του και στην εκπομπή Fox Insider αναφέρθηκε εκτενώς στην πολυετή καριέρα του τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως παράγοντας.
Ένα κομμάτι που ανέλυσε ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού με τον Κυριάκο Κυριάκου είναι τα πεπραγμένα του Γιάννη Αλαφούζου ως μεγαλομετόχου του «τριφυλλιού».
«Έχει βάλει άπειρα λεφτά ο Αλαφούζος, ο οποίος είναι ταπεινός και ταυτόχρονα έβαλε στο σωστό status τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, το γεγονός πως με αυτόν μεγαλομέτοχο η ομάδα έχτισε την παρακαταθήκη της που είναι το προπονητικό κέντρο και σε λίγους μήνες το γήπεδό της».
Ταυτόχρονα, μίλησε και για την απόλυση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, για την οποία υπογράμμισε πως είχε πει στη διοίκηση πως ως κίνηση ήταν λάθος και πως ο Τερίμ ήταν ξεκάθαρος χειρισμός του κ. Αλαφούζου.
Τέλος, τόνισε πως το πρόβλημα της διοίκησης των «πρασίνων» είναι πως δεν επικοινωνεί σωστά με το κοινό της ομάδας, κάτι που είναι θέμα δομής και θα πρέπει να λυθεί άμεσα.
Αναλυτικά όσα είπε στο Foxbet και στον Κυριάκο Κυριάκο:
«Μίλησα με τον Παναθηναϊκό, όταν χάθηκε το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ του Αλμέιδα. Δεν ήμουν μέσα στην ομάδα, αλλά θεωρώ ότι μπορούσε να εξασφαλίσει το πρωτάθλημα νωρίτερα. Αν λες ότι χάθηκε το πρωτάθλημα στο πέναλτι του Σπόραρ, ουσιαστικά το έχεις χάσει από πριν.
Ο Παναθηναϊκός δούλευε χωρίς τεχνικό διευθυντή. Καταλάβαινες την απογοήτευση από την απώλεια του πρωταθλήματος. Ήθελαν να δουλέψουν με τεχνικό διευθυντή για να αποσυμφορήσουν τον προπονητή, γιατί ουσιαστικά ο Γιοβάνοβιτς έτρεχε τα πάντα, τις μεταγραφές.
Το διάστημα που μπήκα εγώ στον Παναθηναϊκό, ο σύλλογος ήταν υποστελεχωμένος. Με εμένα, άρχισε να βάζει στελέχη μέσα του. Η πρώτη στόχευση για τον Παναθηναϊκό ήταν η ενίσχυση της ομάδας. Οι κοντινοί στόχοι ήταν να μπει η ομάδα στους ευρωπαϊκούς ομίλους. Εννοείται ότι πρέπει να πάρουμε το πρωτάθλημα.
Κάθε χρόνο στον Παναθηναϊκό ο στόχος είναι το πολυπόθητο πρωτάθλημα, αλλά υπήρχαν και μικρότεροι στόχοι. Να μειώσουν τον Μ.Ο ηλικίας, να βάλουμε το ελληνικό στοιχείο, να εκμεταλλευτούμε τον Βαγιαννίδη και τον Ιωαννίδη. Πριν πάω στον Παναθηναϊκό, δεν έπαιζαν βασικοί. Θα έπρεπε να γίνουν και οι πωλήσεις για το cost-control.
Ο Παναθηναϊκός έχει εμμονή με το πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή στον Παναθηναϊκό. Δεν έχει να κάνει με τα λεφτά. Ακόμα κι όταν έβγαινε στην 6η ή στην 7η θέση… είναι το DNA του συλλόγου. Έχει φθάσει στα όρια της εμμονής.
Κάθε χρόνος που περνάει αυτό γίνεται χειρότερο και τα υπόλοιπα υποβαθμίζονται. Σε κάθε κατάκτηση πρέπει να δίνεται η ανάλογη σημασία. Είναι ένα Κύπελλο; Χτίζουμε. Μια 2η θέση; Χτίζουμε. Όταν πήγα στον Παναθηναϊκό, ο σύλλογος ήταν στη 222η θέση στο ranking της UEFA και τώρα είμαστε στο 78. Χτίζουμε πράγματα, τα οποία δεν αξιολογούνται.
Δεν μπορείς να τα διαλύεις όλα, γιατί σε ένα καλοκαίρι πρέπει να έρθει το πρωτάθλημα. Θα έρθει κάποια στιγμή το πρωτάθλημα, αλλά θα είναι λογικά τυχαίο. Ο Παναθηναϊκός χτίζει και γκρεμίζει.
Για μένα , ο Γιοβάνοβιτς επανάφερε τον Παναθηναϊκό στο επίπεδό του. Παρέλαβε μια ομάδα 5η-6η. Δεν θα ξεχάσω πως εγώ με την Ξάνθη του Λουτσέσκου θεωρούσαμε δεδομένο ότι θα νικούσαμε τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Ο Γιοβάνοβιτς έκανε την ομάδα ανταγωνιστική. Ήρθε η συσπείρωση και δίκαια παίρνει τα κρέντιτ. Με ένα μικρό ρόστερ και λιγότερα ποιοτικό, από αυτά που ακολούθησαν, έφτασε να χάνει το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική.
Ο κόουτς Γιοβάνοβιτς ήταν ο απόλυτος άρχοντας στον Παναθηναϊκό, ο καθένας έκανε τη δουλειά του. Πήραμε τον Μλαντένοβιτς, τον Τζούρισιτς, τον Πάλμερ, τον Γεντβάι, τον Αράο. Επέστρεψε ο Ζέκα. Ο Παναθηναϊκός είχε κοντό ρόστερ, μεγάλωσε το μπάτζετ. Πρέπει να έχεις περισσότερους παίκτες. Όταν βάζεις υψηλούς στόχους, ανεβαίνει το μπάτζετ θες-δεν θες. Πώς θα παίξει group staage ο Παναθηναϊκός;
Ο Παναθηναϊκός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Ο πρόεδρος έχει βάλει άπειρα λεφτά. Είναι ένας κύριος. Είχα άριστη συνεργασία μαζί του. Η ταπεινότητά του και ως άνθρωπος, αν τον ξέρεις… Η μεγαλύτερή του κατάκτηση, είναι ότι ο Παναθηναϊκός έχει ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο και το Βοτανικό. Θα είναι στο στάτους που πρέπει.
Το έχω ζήσει και στην ΑΕΚ. Από μόνη της η Αγια-Σοφιά βοήθησε την ΑΕΚ να πάρει το πρωτάθλημα. Θα τελειώσει το πήγαινε-έλα στα γήπεδα. Αυτή είναι η περιουσία του Παναθηναϊκού. Μετά από άπειρα χρόνια, τελικά αυτό γίνεται.
Η άποψή μου είχε κατατεθεί στον πρόεδρο, ότι δεν έπρεπε να απομακρυνθεί ο Γιοβάνοβιτς. Η επιλογή του Τερίμ ήταν ξεκάθαρα του προέδρου. Ήταν χειρισμός του προέδρου. Εμένα η άποψή μου, ήταν πως ο Γιοβάνοβιτς έπρεπε να τελειώσει τη χρονιά, να αξιολογηθεί και να παρθεί μια απόφαση.
Είπα και πριν, ότι η επικοινωνία… Εγώ δεν είμαι και ο πιο επικοινωνιακός. Η επικοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο. Με τον Σταμάτη Γαρρή είχαμε καλή συνεργασία, είναι ικανό παιδί. Έχει να κάνει με τη δομή του Παναθηναϊκού. Αυτό πρέπει να φτιαχτεί. Είναι βήματα που πρέπει να γίνουν.
Εμένα δεν μου αρέσει η παραίτηση. Είμαι ένας μαχητής στα πράγματα. Οι ομάδες είναι… συνεργασίες. Ένας τεχνικός διευθυντής με έναν πρόεδρο συνεργάζονται. Ο πρόεδρος σου δίνει 8/10 επιλογές. Ο προπονητής είναι κρίσιμη επιλογή. Και τη μία, με δική του ευθύνη, την κάνει εκείνος. Ξέρουμε εμείς τι έχει γίνει μέσα. Εσύ βάζεις τα όριά σου. Όταν σου κάνει μια σημαντική παρέμβαση, δεν μπορείς να σηκωθείς να φύγεις, γιατί τα άλλα είναι δικά σου. Το θέμα, είναι πού τραβάς την κόκκινη γραμμή.
Ο Παναθηναϊκός ήθελε μεγάλο όνομα, περιμέναμε τον Σάρι και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ξανάγινε προσέγγιση το περασμένο καλοκαίρι. Η απάντηση ήταν κάθετη. Ο Ντιέγκο Αλόνσο ήταν μια επιλογή που είχε ερεθίσματα Αλμέιδα με ρίσκο. Είχε κοινές καταβολές, όσον αφορά αυτό το κομμάτι. Εκεί ξεκινάει να χτίζεται το επόμενο ρόστερ με αλλαγές στην ηλικία. Αυτό ήταν και η επόμενη μέρα, που δεν λειτούργησε.
Το πλάνο και η μεταδοτικότητα του Αλόνσο χρειαζόταν περισσότερο χρόνο. Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία, να πω ποια άλλη επιλογή ήταν στο τραπέζι. Εκείνο το καλοκαίρι, ο Αλόνσο δεν προετοιμάστηκε για το πού έρχεται και το τι είναι ο Παναθηναϊκός. Δεν κατάλαβε τη στιγμή του Παναθηναϊκού.
Εκείνο το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός είχε το καλύτερο ρόστερ των τελευταίων ετών και βάζω μέσα και την απώλεια του Μπάλντοκ. Με έχει στιγματίσει αυτή η απώλεια. Ήταν ένας πολύ σημαντικός παίκτης. Παρά την απώλεια του Τζορτζ, το ρόστερ ήταν πολύ δυνατό.
Ο Βιτόρια μπορούσε να διαχειριστεί αποδυτήρια μεγάλης ομάδας. Είχε εμπειρία. Το προηγούμενο καλοκαίρι ο Βιτόρια είχε αρνηθεί να έρθει στον Παναθηναϊκό. Ήρθε τον Οκτώβριο και οδήγησε την ομάδα στη 2η θέση. Συμμάζεψε πολύ την ομάδα, κάναμε ένα μεγάλο σερί νικών. Ενισχύσαμε την ομάδα τον χειμώνα. Στον Παναθηναϊκό δεν πανηγύρισε κανένας τη 2η θέση. Μπορεί ο κόσμος να λέει ό,τι θέλει, αλλά εμείς είμαστε επαγγελματίες. Η ομάδα πήγε στη 2η θέση και φέτος με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, η ομάδα τερμάτισε 4η.
Ο Παναθηναϊκός δεν είχε το πιο ακριβό ρόστερ. Σε κάποια στιγμή το ρόστερ της ΑΕΚ με τον Ηλιόπουλο μπορεί να ήταν στο ίδιο επίπεδο. Οι ανάγκες και τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού αυξήθηκαν. Παίξαμε μέχρι τον Μάρτιο. Ήρθαν παιδιά, τα οποία έφεραν λεφτά πίσω στον Παναθηναϊκό. Και παλαιότερα αυξήθηκε το μπάτζετ και τραβήχτηκε η πρίζα.
Είναι ένα ρόστερ και ένα μπάτζετ που έφερε λεφτά πίσω. Άλλο ξοδεύω αλόγιστα, κι άλλο μπορεί να φέρουν τα λεφτά πίσω. Εγώ τους περισσότερους ποδοσφαιριστές μπορεί να τους είχα και παιδιά μου. Συμπεριφέρομαι στους ποδοσφαιριστές, θεωρώντας τους παιδιά. Εγώ είμαι εκεί για να πάρω αποφάσεις. Και στην ΑΕΚ πήρα σκληρές αποφάσεις. Εγώ κρίνομαι για τις επιλογές.
Αν ο Πέρεθ, ο Χουάνκαρ, ο Αϊτόρ φύγουν από τον Παναθηναϊκό… εγώ κρίνομαι γι’ αυτό. Κανένας από αυτούς δεν πήγε σε ανώτερο κλαμπ. Ποτέ δεν έχω διάθεση να αδικήσω κανέναν. Έπρεπε εκείνη τη στιγμή και ηλικιακά, να γίνουν αλλαγές για την επόμενη μέρα. Εγώ πρέπει να προχωρήσω.
Έχω μιλήσει για τις αστειότητες που είπαν κάποιοι ποδοσφαιριστές. Χρησιμοποιήθηκε το όνομά μου, αυτά δεν γίνονται ούτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Είναι χαμηλού επιπέδου αυτή η κουβέντα.
Βλέποντας το θέμα από ψηλά και έχοντας ζήσει τον Παναθηναϊκό, για μένα ξεκινάει και τελειώνει η κουβέντα, στη λέξη σταθερότητα. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει δομές και πρώτα από όλα, διοικητικά δομή. Όλοι ξέρουμε στον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον πυρήνα. Όλοι οι πρόεδροι έχουν βρει έναν πυρήνα ανθρώπων , τον οποίο τον έχουν δίπλα τους.
Στον Παναθηναϊκό δεν ξέρεις ποιος είναι ο πυρήνας του. Ακούω να γίνει το σκάουτινγκ, το ιατρικό… όταν αλλάζουν τα πρόσωπα κάθε δύο χρόνια, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Μην πάμε σε ποδοσφαιριστές, αυτό είναι για την Κυριακή. Αυτό το manual στον Παναθηναϊκό δεν υπάρχει. Σε μια καινούργια εποχή που μπαίνει ο Παναθηναϊκός, είναι μια καλή ευκαιρία να συμβεί.
Ο Παναθηναϊκός είναι ένα υπέροχο κλαμπ, ο πρόεδρος είναι ένας κύριος. Τον αδικεί όλο αυτό που συνέβη. Αγαπάει την ομάδα, έχει τρέλα με τον Παναθηναϊκό. Πρέπει στην πιάτσα να γίνει γνωστό, ποιος είναι ο πυρήνας του Παναθηναϊκού.»
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος
Αυτοκίνητο