Ο Παναθηναϊκός δεν ψάχνει μόνο παίκτες έτοιμους για την ενδεκάδα. Κοιτάζει και περιπτώσεις που μπορούν να εξελιχθούν σε επένδυση. Μία από αυτές, είναι ο Βιτάλι Λατούρνους, ο 17χρονος επιθετικός της Ακτόμπε, που θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ταλέντα του Καζακστάν.

Δείτε την κάρτα της στήλης Transfer Report:

Κίνηση στρατηγικής με 17χρονο… killer ο ΠΑΟ! Αντίπαλος η Πόρτο για Αλαφούζο

Ο Vitaliy Artyomovich Laturnus γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 2008, έχει ύψος 1,81 μ. και αγωνίζεται κυρίως ως κεντρικός επιθετικός, αν και έχει χρησιμοποιηθεί και σε πιο πίσω ρόλους, στον άξονα. Είναι προϊόν της ακαδημίας της Ακτόμπε, στην οποία μπήκε το 2016, σε ηλικία περίπου οκτώ ετών, και έφτασε βήμα-βήμα μέχρι την πρώτη ομάδα.

Η περσινή του παρουσία στις ρεζέρβες ήταν το πρώτο δυνατό μήνυμα: 18 συμμετοχές, 9 γκολ και 1 ασίστ. Το 2026 έκανε το άλμα στην πρώτη ομάδα και ήδη μετρά περίπου 12 συμμετοχές, 4 γκολ και 1 ασίστ στην Premier Liga του Καζακστάν. Συνολικά, σε συλλογικό επίπεδο, βρίσκεται κοντά στα 30 ματς, 13 γκολ και 2 ασίστ, αριθμοί πολύ σοβαροί για παίκτη που δεν έχει κλείσει ακόμη τα 18.

Με ένστικτο εκτελεστή

Δεν πρόκειται απλώς για έναν ψηλό φορ που περιμένει μέσα στην περιοχή. Ο Λατούρνους έχει ένστικτο εκτελεστή, κινείται καλά στο κουτί, τελειώνει φάσεις με αυτοπεποίθηση και έχει ήδη γίνει viral στο Καζακστάν με εντυπωσιακά γκολ. Αυτά τα στοιχεία εξηγούν γιατί έχει αρχίσει να τραβάει βλέμματα εκτός Καζακστάν.

Η αξία του στο Transfermarkt υπολογίζεται περίπου στις 250.000 ευρώ, ενώ το συμβόλαιό του με την Ακτόμπε λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2027. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο σοβαρό ιστορικό τραυματισμών, κάτι σημαντικό για έναν σύλλογο που τον βλέπει ως project.

Τον θέλουν Πόρτο, Κρίσταλ Πάλας, Σαχτάρ, Ντιναμό Κιέβου

Γύρω από το όνομά του υπάρχει ήδη κινητικότητα. Η Πόρτο φέρεται να είχε ασχοληθεί σοβαρά με την περίπτωσή του για την ακαδημία της, ενώ υπάρχουν αναφορές για scouting από Κρίσταλ Πάλας, Σαχτάρ Ντόνεσκ και Ντιναμό Κιέβου. Στην υπόθεση εμφανίζεται και το όνομα του Κάρλος Χαΐνιο, πρώην παίκτη της Πόρτο και ανθρώπου με διασυνδέσεις στο scouting, ο οποίος φέρεται να έχει προτείνει τον παίκτη σε ευρωπαϊκά κλαμπ.

Ο Παναθηναϊκός τον έχει εντοπίσει και τον παρακολουθεί ως περίπτωση για το μέλλον. Δεν μιλάμε για παίκτη που έρχεται αύριο να πάρει φανέλα βασικού. Μιλάμε για χαμηλού κόστους επένδυση, με προοπτική υπεραξίας, σε μια αγορά που ακόμη δεν έχει «καεί» οικονομικά.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, δεν είναι μόνο τα γκολ. Είναι το προφίλ του. Ο πατέρας του, Αρτέμ Λατούρνους, τον έχει περιγράψει ως σοβαρό, πειθαρχημένο και ώριμο παιδί, που δεν χάνει προπονήσεις χωρίς σοβαρό λόγο και κρατάει χαμηλά το κεφάλι. Για έναν 17χρονο που ήδη συζητιέται από ευρωπαϊκούς συλλόγους, αυτό μετράει.

Transfer Report συμπέρασμα

Ο Λατούρνους είναι κλασική περίπτωση early scouting! Είναι νεαρός, παραγωγικός, φθηνός, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς και με δυνατότητα μεταπωλητικής αξίας. Για τον Παναθηναϊκό, θα ήταν περισσότερο κίνηση στρατηγικής παρά άμεσης ανάγκης. Ένα στοίχημα με λογικό ρίσκο και πιθανό υψηλό ταβάνι.