Η πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος βρίσκει ήδη αρκετούς πάγκους να τρίζουν. Μόλις πέντε αγωνιστικές ήταν αρκετές για να εμφανιστούν οι πρώτες αποδοκιμασίες, οι συναντήσεις με διοικήσεις και τα διακριτικά τελεσίγραφα. Στη Super League, άλλωστε, ο χρόνος δεν χαρίζεται και η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί παραδοσιακά το πρώτο άτυπο ορόσημο για τους προπονητές που ξεκίνησαν τη σεζόν υπό μεγάλες απαιτήσεις. Η διακοπή όμως προσφέρει σε πολλούς ένα μαξιλαράκι, μια δεύτερη ευκαιρία, για να δουλέψουν και να γυρίσουν το κλίμα.

Ντούσαν Κέρκεζ: Η επένδυση έφερε απαιτήσεις

Ο Ατρόμητος έχει μόλις δύο βαθμούς στις πρώτες πέντε αγωνιστικές, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ένα από τα ακριβότερα και ποιοτικότερα ρόστερ της ιστορίας του. Η ήττα από την Κηφισιά μεγάλωσε τον προβληματισμό και μετέφερε την πίεση στον Ντούσαν Κέρκεζ.

Η πρόσφατη συνάντησή του με τον Γιώργο Σπανό δεν ήταν τυπική. Συζητήθηκαν όσα πρέπει να αλλάξουν άμεσα, με τον Βόσνιο τεχνικό να γνωρίζει πλέον ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Η διοίκηση αναγνωρίζει πως έγιναν πολλές μεταγραφές και χρειάζεται χρόνος για να «δέσει» η ομάδα, αλλά περιμένει άμεσα αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή, ο Κέρκεζ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προπονητών που κινδυνεύουν να μην προλάβουν την… παρέλαση.

Ο κόουτς της Super League που είναι Νο1 φαβορί για απόλυση - Τέλος η ασυλία

Ηλίας Χαραλάμπους: Ο πρώτος μετά τον Κέρκεζ

Ο Ηλίας Χαραλάμπους βρίσκεται ίσως στη δυσκολότερη θέση μετά τον τεχνικό του Ατρομήτου. Ο Λεβαδειακός είναι τελευταίος με έναν βαθμό και ήδη από την τέταρτη αγωνιστική υπήρχαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για καθεστώς πίεσης γύρω από τον Κύπριο προπονητή.

Η καλή εμφάνιση απέναντι στον Ολυμπιακό μπορεί να του προσφέρει χρόνο, όχι όμως και ασυλία. Στο τέλος της ημέρας, οι διοικήσεις μετρούν βαθμούς και ο Λεβαδειακός χρειάζεται άμεσα την πρώτη του νίκη.

Κώστας Μπράτσος: Στον Βόλο ο χρόνος δεν περισσεύει

Ο Βόλος έχει συγκεντρώσει δύο βαθμούς και βρίσκεται στη 13η θέση. Ο Κώστας Μπράτσος γνωρίζει καλά την ομάδα, έχει τη στήριξη των αποδυτηρίων και παρουσίασε ανταγωνιστικό πρόσωπο απέναντι σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Αυτό είναι το θετικό του χαρτί.

Το αρνητικό είναι ότι στον Βόλο τα αποτελέσματα αποτελούν τον μοναδικό ασφαλή τρόπο επιβίωσης. Εάν η ομάδα παραμείνει χαμηλά και μετά την επανέναρξη, το όνομα του Μπράτσου θα μπει αναπόφευκτα στην πρώτη γραμμή.

Ο κόουτς της Super League που είναι Νο1 φαβορί για απόλυση - Τέλος η ασυλία

Γιώργος Αντωνόπουλος: Τον προστατεύει το περσινό θαύμα

Δύο βαθμούς έχει και ο Αστέρας AKTOR, όμως η περίπτωση του Γιώργου Αντωνόπουλου είναι διαφορετική. Ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε τον περασμένο Μάρτιο μια ομάδα που βρισκόταν στον πάτο και πιστώθηκε σε μεγάλο βαθμό την παραμονή της. Αυτό του δίνει ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης. Δεν είναι, λοιπόν, με το ένα πόδι εκτός. Αν όμως ο Αστέρας συνεχίσει χωρίς νίκη και παραμείνει στις τελευταίες θέσεις, ούτε η περσινή σωτηρία θα αρκεί για πάντα.

Μιχάλης Γρηγορίου: Δεν κινδυνεύει άμεσα, αλλά ακούστηκαν τα πρώτα «γκάζια»

Ο Μιχάλης Γρηγορίου δεν βρίσκεται στην ίδια θέση με τους προηγούμενους. Ο Άρης έχει επτά βαθμούς και βρίσκεται στο μέσο της βαθμολογίας. Ωστόσο, το 5-0 από την ΑΕΚ και το 0-0 με τον Ηρακλή στο «Κλεάνθης Βικελίδης» έφεραν τις πρώτες έντονες αποδοκιμασίες από την εξέδρα.

Στον Άρη η πίεση μπορεί να μεταφερθεί πολύ γρήγορα στον πάγκο. Ο Γρηγορίου δεν είναι αυτή τη στιγμή φαβορί για αποχώρηση, αλλά χρειάζεται νίκες για να μη μετατραπεί η μουρμούρα σε κρίση.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι Κέρκεζ και Χαραλάμπους αισθάνονται τη μεγαλύτερη πίεση. Μπράτσος και Αντωνόπουλος έχουν ακόμη πίστωση χρόνου, ενώ ο Γρηγορίου βρίσκεται ένα σκαλί πιο πίσω. Μέχρι την 28η Οκτωβρίου, όμως, μεσολαβούν αρκετά παιχνίδια — και στη Super League ένας μήνας είναι υπεραρκετός για να αλλάξει ένας πάγκος.

Ο κόουτς της Super League που είναι Νο1 φαβορί για απόλυση - Τέλος η ασυλία

Βάλτερ Ματσάρι: Δεν τον πιέζουν τα αποτελέσματα, αλλά η δημόσια ρήξη

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση του Βάλτερ Ματσάρι στον Ηρακλή. Ο Ιταλός δεν βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας της βαθμολογικής εικόνας, καθώς ο «Γηραιός» έχει συγκεντρώσει έξι βαθμούς και μετρά μόλις μία ήττα στις πρώτες πέντε αγωνιστικές — το βαρύ 4-0 από την ΑΕΚ στην πρεμιέρα. Έκτοτε παραμένει αήττητος, έχοντας μεταξύ άλλων νικήσει τον Αστέρα στην Τρίπολη και πάρει ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Άρη.

Το πρόβλημα βρίσκεται στη σχέση του με τη διοίκηση. Μετά το 0-0 στο «Κλεάνθης Βικελίδης», ο Ματσάρι άφησε αιχμές για τον μεταγραφικό σχεδιασμό, υποστηρίζοντας ότι το ρόστερ έφτασε τους 30 ποδοσφαιριστές, πως αρκετοί από αυτούς δεν αποτελούσαν δικές του επιλογές και ότι δεν αποκτήθηκε ο παίκτης που είχε ζητήσει επιτακτικά. Με απλά λόγια, ο προπονητής επιχείρησε δημοσίως να διαχωρίσει τη θέση του από τις αποφάσεις της διοίκησης.

Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης απάντησε πως ο Ματσάρι προέρχεται από την Ιταλία και την Αγγλία και είναι ακόμη καινούργιος στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Δικαιολόγησε το πολυάριθμο ρόστερ ως μέτρο προστασίας μιας νεοφώτιστης ομάδας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα προπονητή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Ιταλό ως τον κορυφαίο τεχνικό του πρωταθλήματος.

Αυτό, όμως, δεν εξαφανίζει το αγκάθι. Όταν ένας προπονητής δηλώνει δημοσίως ότι του έφεραν ποδοσφαιριστές που δεν επέλεξε και η ιδιοκτησία τού απαντά ότι πρέπει να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα, έχει ήδη ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για τα όρια και τις αρμοδιότητες κάθε πλευράς.

Ο Ματσάρι, συνεπώς, δεν κινδυνεύει να μη φτάσει μέχρι την παρέλαση λόγω αποτελεσμάτων. Με μόλις μία ήττα, κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο. Κινδυνεύει μόνο εάν η δημόσια διαφωνία για τον σχεδιασμό εξελιχθεί σε πραγματική ρήξη. Στον Ηρακλή το αγωνιστικό πρόβλημα είναι μικρότερο από το επικοινωνιακό — και πολλές φορές στην Ελλάδα οι πάγκοι πέφτουν πρώτα από τις δηλώσεις και μετά από τις ήττες.


Ο κόουτς της Super League που είναι Νο1 φαβορί για απόλυση - Τέλος η ασυλία