Ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα στην προετοιμασία για την κατασκευή της Νέας Τούμπας έγινε από την πλευρά του ΠΑΟΚ, με τις διαδικασίες που αφορούν τις απαραίτητες υποδομές στην περιοχή να περνούν πλέον σε πιο συγκεκριμένο στάδιο.
Όπως ανακοίνωσε η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, η «Φωλιά του Δικέφαλου Αετού» προχώρησε στην υπογραφή Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας με την ΕΥΑΘ Α.Ε., το οποίο αφορά τον σχεδιασμό και τον συντονισμό όλων των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν στα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης εξαιτίας των έργων για το νέο γήπεδο.
Πρόκειται για μία διαδικασία που μπορεί να μην αφορά το ίδιο το αγωνιστικό «σπίτι» του ΠΑΟΚ, αποτελεί όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει οργανωμένα ένα έργο τέτοιας κλίμακας. Η κατασκευή της Νέας Τούμπας και συνολικά οι παρεμβάσεις που προβλέπονται από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο επηρεάζουν υπάρχουσες υποδομές και γι' αυτό απαιτείται έγκαιρος σχεδιασμός πριν αρχίσουν οι κυρίως εργασίες.
Έχει ήδη αρχίσει η τεχνική δουλειά
Το σημαντικό είναι ότι η συνεργασία δεν περιορίζεται απλώς στην υπογραφή ενός συμφώνου. Η τεχνική προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει, με πρώτο βήμα την αναλυτική αποτύπωση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή της Τούμπας.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαπιστωθεί ποια ακριβώς τμήματα των υποδομών επηρεάζονται από τον σχεδιασμό του νέου γηπέδου και ποια δίκτυα θα πρέπει να μετακινηθούν. Θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες μελέτες, προκειμένου να καθοριστούν τόσο οι τεχνικές λύσεις όσο και ο προγραμματισμός των έργων που θα απαιτηθούν.
Ουσιαστικά, στόχος είναι όταν το μεγάλο πρότζεκτ περάσει στη φάση των εργασιών, να έχουν αντιμετωπιστεί εγκαίρως ζητήματα που θα μπορούσαν διαφορετικά να δημιουργήσουν καθυστερήσεις ή προβλήματα στην εξέλιξη της κατασκευής.
Η ΕΥΑΘ οι μελέτες, η «Φωλιά» τη χρηματοδότηση
Ξεκάθαρος είναι και ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο πλευρών. Η ΕΥΑΘ θα διαθέσει την τεχνική τεχνογνωσία της και θα προχωρήσει στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τις παρεμβάσεις στα δίκτυα.
Από την άλλη πλευρά, η «Φωλιά του Δικέφαλου Αετού» θα αναλάβει τη χρηματοδότηση τόσο των μελετών όσο και των έργων που θα χρειαστούν για τη μετακίνηση των δικτύων, μία παράμετρος με ιδιαίτερη σημασία για την εξέλιξη του σχεδιασμού.
Το Σύμφωνο υπέγραψαν η αντιπρόεδρος της «Φωλιάς του Δικέφαλου Αετού», Μαρία Γκοντσάροβα, και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης.
Το μεγάλο παζλ της Νέας Τούμπας
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα γύρω από το μεγάλο γηπεδικό πρότζεκτ του ΠΑΟΚ. Πλέον η προετοιμασία δεν αφορά μόνο τον σχεδιασμό του νέου γηπέδου, αλλά επεκτείνεται στις τεχνικές λεπτομέρειες και στις υποδομές της ευρύτερης περιοχής που πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Και αυτό ακριβώς είναι το βασικό μήνυμα της νέας συμφωνίας: πριν φτάσουν οι μπουλντόζες στην Τούμπα, πρέπει να έχει προηγηθεί μία μεγάλη και λεπτομερής τεχνική προεργασία.
Η συνεργασία με την ΕΥΑΘ βάζει σε συγκεκριμένο πλαίσιο ένα ακόμη από αυτά τα προαπαιτούμενα, ώστε οι απαραίτητες παρεμβάσεις να σχεδιαστούν έγκαιρα και να εκτελεστούν συντονισμένα, χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία των δικτύων και της περιοχής.
Για τον ΠΑΟΚ, λοιπόν, πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στον δρόμο προς τη Νέα Τούμπα. Όχι το τελευταίο και ασφαλώς όχι το πιο εντυπωσιακό οπτικά, αλλά ένα από εκείνα τα απαραίτητα τεχνικά βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν για να περάσει το μεγάλο έργο από τα σχέδια στην πράξη.
UEFA Nations League
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος