Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο ντέρμπι των «αιωνίων» στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», σε μια αναμέτρηση που είχε ένταση, πάθος, δυνατές μονομαχίες και μια αποβολή που άλλαξε τις ισορροπίες. Ο Παναγιώτης Ρέτσος φόρεσε το περιβραχιόνιο και βγήκε μπροστά την κατάλληλη στιγμή, δίνοντας το προβάδισμα στους «ερυθρόλευκους», ενώ ο Γκουστάβο Πουέρτα πραγματοποίησε εμφάνιση ηγέτη στη μεσαία γραμμή. Η ομάδα του Ιμανόλ Αλγουαθίλ κυριάρχησε στο πρώτο μέρος, αλλά μετά την αποβολή του Σάλιακα στο 65' χρειάστηκε να επιστρατεύσει συγκέντρωση, πειθαρχία και αγωνιστική αυταπάρνηση για να υπερασπιστεί το 1-0. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός του Τζέικομπ Νίστρουπ, παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα, δεν βρήκε τις λύσεις που αναζητούσε στην επίθεση, προβληματίζοντας με την αδυναμία του να διασπάσει την άμυνα των Πειραιωτών.

Έτσι ο Ολυμπιακός αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση με 13 βαθμούς, ενώ ο Παναθηναϊκός παρέμεινε πρώτος με 15. Στο πρώτο δυνατό τεστ της σεζόν όμως, η ομάδα του Νίστρουπ εμφανίστηκε κατώτερη των περιστάσεων με μια μέτρια εμφάνιση.

Ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει στη Μασσαλία για να αντιμετωπίσει τη Μαρσέιγ για το Europa League, ενώ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Μπόρατς Μπάνια Λούκα για το Conference League. Την επόμενη αγωνιστική οι Πειραιώτες αγωνίζονται στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό και οι "πράσινοι" φιλοξενούν τον Αστέρα Τρίπολης.

Μίλησε ο αρχηγός! Ο Ρέτσος καθάρισε το ντέρμπι για Ολυμπιακό

Με Φορτούνη, Ζότα και Μάριους στην επίθεση

Ο Ιμανόλ Αλγουαθίλ επέλεξε τον Ορτέγκα κάτω από τα δοκάρια, με τον Σάλιακα στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Τικνιζιάν αριστερά και τους Ρέτσο και Πιρόλα στο κέντρο της αμυντικής γραμμής.

Το δίδυμο των κεντρικών χαφ αποτέλεσαν οι Πουέρτα και Φρόιλερ, με τον Τσικίνιο να κινείται σε πιο προωθημένο ρόλο, αναλαμβάνοντας τη σύνδεση της μεσαίας γραμμής με την επίθεση.

Στα άκρα ξεκίνησαν ο Φορτούνης από αριστερά και ο Ζότα Σίλβα από δεξιά, ενώ στην κορυφή βρέθηκε ο Μάριους, πραγματοποιώντας την πρώτη του συμμετοχή ως βασικός με τους Πειραιώτες.

Η στόχευση του Αλγουαθίλ ήταν ξεκάθαρη: πίεση ψηλά, γρήγορη ανάκτηση της μπάλας και αξιοποίηση της ποιότητας του Φορτούνη στη δημιουργία.

Η ίωση άφησε εκτός ενδεκάδας τον Κάνγκουα

Ο Τζέικομπ Νίστρουπ ξεκίνησε με τον Πένια στην εστία, τους Καλάμπρια και Κυριακόπουλο στα άκρα της άμυνας και τους Ντε Φράι και Φαν Ντρόνγκελεν στα στόπερ. Στον άξονα τοποθέτησε τους Καμαρά και Λούζα, με τον Ουναΐ σε ρόλο επιτελικού μέσου, τον Αντίνο αριστερά, τον Ταμπόρδα δεξιά και τον Τεττέη στην κορυφή.

Η απουσία του Κάνγκουα από την αρχική ενδεκάδα προκάλεσε ερωτήματα. Ωστόσο, δεν επρόκειτο για καθαρά τακτική επιλογή. Ο διεθνής μέσος από τη Ζάμπια ταλαιπωρήθηκε τις προηγούμενες τρεις ημέρες από ίωση, με αποτέλεσμα να χάσει προπονήσεις και να μην βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Παρότι επέστρεψε σε κανονικούς ρυθμούς το Σάββατο, ο Νίστρουπ επέλεξε να μην τον επιβαρύνει από το ξεκίνημα, διατηρώντας τον στον πάγκο ως εναλλακτική λύση.

Έτσι, ο Λούζα πήρε φανέλα βασικού, με τον Παναθηναϊκό να επιχειρεί να συνδυάσει την αμυντική ισορροπία με τις γρήγορες μεταβάσεις στην επίθεση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιμανόλ Αγκουαθίλ): Ορτέγκα, Σάλιακας, Ρέτσος, Πιρόλα, Τικνιζάν (83’ Μπρούνο), Πουέρτα (89’ Έσε), Φρόιλερ, Φορτούνης (70’ Ζέλσον), Τσικίνιο (70’ Πέντερσεν), Σίλβα, Μάριους (69’ Γιάρεμτσουκ).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζέικομπ Νίστρουπ): Πένια, Καλάμπρια, Ντε Φράι, Φαν Ντρόνγκελεν, Κυριακόπουλος (46’ Σαλάχ-Εντίν), Καμαρά (46’ Κάνγκουα), Λούζα, Ταμπόρδα (62’ Λιβάι Γκαρσία), Ουναΐ (83’ Γιάγκουσιτς), Αντίνο (73’ Ντέσερς), Τεττέη.

Πίεση από το πρώτο λεπτό και μεγάλη ευκαιρία του Φορτούνη

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε αποφασιστικά, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τα λάθη του Παναθηναϊκού στην κυκλοφορία της μπάλας. Μόλις στο 4ο λεπτό, ο Τσικίνιο δοκίμασε συρτό σουτ έξω από την περιοχή, με τον Πένια να μπλοκάρει χωρίς δυσκολία.

Ένα λεπτό αργότερα, οι γηπεδούχοι έχασαν σπουδαία ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ. Ο Καμαρά έκανε λάθος στην ανάπτυξη, ο Φορτούνης συνεργάστηκε με τον Τσικίνιο και βρέθηκε σε θέση βολής σχεδόν από το ύψος του πέναλτι, όμως το τελείωμά του ήταν απογοητευτικό, με την μπάλα να φεύγει αρκετά άουτ.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να πιέζει ψηλά, δυσκολεύοντας σημαντικά τις πρώτες μεταβιβάσεις των παικτών του Παναθηναϊκού. Στο 13' ο Μάριους επιχείρησε δυνατή κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, χωρίς όμως να βρει στόχο.

Ο Παναθηναϊκός ανέβασε στροφές μετά το 25'

Οι φιλοξενούμενοι δυσκολεύτηκαν αρκετά στο ξεκίνημα, καθώς δεν μπορούσαν να τροφοδοτήσουν αποτελεσματικά τους Ουναΐ και Ταμπόρδα, με αποτέλεσμα να αναζητούν κυρίως λύσεις στην αντεπίθεση.

Στο 17' ο Αντίνο έφυγε με ταχύτητα στον κενό χώρο, αλλά ο Τικνιζιάν επενέβη καθοριστικά, αποτρέποντας μια επικίνδυνη κατάσταση. Το παιχνίδι απέκτησε μεγαλύτερη ένταση στο 25', όταν Φορτούνης και Ταμπόρδα είχαν αψιμαχία και αντίκρισαν από μία κίτρινη κάρτα.

Στα επόμενα λεπτά, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ισορροπήσει και να δημιουργήσει την πρώτη του σημαντική ευκαιρία. Στο 29', ο Ταμπόρδα πέρασε εξαιρετική κάθετη πάσα στον Καλάμπρια, εκείνος γύρισε την μπάλα στην περιοχή και ο Τετέι επιχείρησε τακουνάκι, με τον Ορτέγκα να μπλοκάρει.

Ο Ρέτσος έδωσε τη λύση στο 34'

Την ώρα που ο Παναθηναϊκός έδειχνε να βρίσκει καλύτερο ρυθμό, ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει προβάδισμα από στατική φάση. Στο 34ο λεπτό, ο Φορτούνης εκτέλεσε από τα αριστερά, ο Φρόιλερ πήρε την κεφαλιά και η μπάλα κατέληξε στον Παναγιώτη Ρέτσο, ο οποίος βρέθηκε αμαρκάριστος μέσα στην περιοχή.

Ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» δεν έχασε την ευκαιρία και με εξαιρετικό πλασέ νίκησε τον Πένια, κάνοντας το 1-0 μέσα σε αποθέωση. Ήταν μια στιγμή προσωπικής δικαίωσης για τον Έλληνα αμυντικό, που είχε πλησιάσει αρκετές φορές το γκολ στις προηγούμενες αναμετρήσεις της ομάδας του.

Ο Παναθηναϊκός επιχείρησε να απαντήσει άμεσα. Στο 36', ο Τετέι έφυγε στην αντεπίθεση, παρά την πίεση δύο αντιπάλων, και με αριστερό σουτ κέρδισε κόρνερ. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Κυριακόπουλος έβγαλε σέντρα από τα αριστερά, ο Ταμπόρδα πήρε την κεφαλιά, με την μπάλα να βρίσκει και στον Πουέρτα πριν καταλήξει εκτός αγωνιστικού χώρου.

Η ένωση... των προσπαθειών του Παναθηναϊκού δεν απέφερε την ισοφάριση, με τον Ολυμπιακό να διατηρεί το προβάδισμά του μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους.

Δυνατό ξεκίνημα από τον Ολυμπιακό και ευκαιρίες για δεύτερο γκολ

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο με την ίδια αποφασιστικότητα που είχαν δείξει στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, επιχειρώντας να διατηρήσουν την πίεσή τους και να περιορίσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του Παναθηναϊκού.

Στο 47ο λεπτό, ο Σαλάχ-Εντίν αντίκρισε κίτρινη κάρτα για χτύπημα με το χέρι στο πρόσωπο του Ζότα. Στο 51', ο Ντε Φράι έκανε σκληρό φάουλ στον Τσικίνιο λίγο έξω από την περιοχή και τιμωρήθηκε επίσης με κίτρινη κάρτα. Ο Φορτούνης ανέλαβε την εκτέλεση στο 52', με την μπάλα να περνά ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Πένια, βρίσκοντας την εξωτερική πλευρά των διχτυών.

Τρία λεπτά αργότερα, ο Ολυμπιακός απείλησε ξανά από στατική φάση. Ο Φορτούνης εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, ο Ρέτσος δεν κατάφερε να βρει καθαρά την μπάλα και αυτή κατέληξε στον Φρόιλερ, ο οποίος με κεφαλιά από το δεύτερο δοκάρι αστόχησε για λίγο. Ο Παναθηναϊκός, από την πλευρά του, δυσκολευόταν να δημιουργήσει οργανωμένες επιθέσεις, αναζητώντας κυρίως λύσεις με μακρινές μεταβιβάσεις και γρήγορες μεταβάσεις.

Η ένταση με τον Πουέρτα και η αποβολή που άλλαξε το ντέρμπι

Λίγο πριν από τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού, η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα. Ο Αντίνο είχε δυνατή μονομαχία με τον Γκουστάβο Πουέρτα, με τον Κολομβιανό μέσο του Ολυμπιακού να μένει στο έδαφος και να χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για τη συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει αυστηρότερη πειθαρχική τιμωρία.

Στο 62' ο Τζέικομπ Νίστρουπ πέρασε τον Λιβάι στη θέση του Ταμπόρδα, επιχειρώντας να δώσει νέα πνοή στην επιθετική λειτουργία της ομάδας του. Δύο λεπτά αργότερα, ο Παναθηναϊκός απείλησε με δυνατό σουτ του Σαλάχ-Εντίν έξω από την περιοχή, όμως ο Ορτέγκα πραγματοποίησε χαμηλή επέμβαση.

Ένα λεπτό αργότερα ήρθε η φάση που άλλαξε τα δεδομένα. Στο 65', ο Μανώλης Σάλιακας έκανε φάουλ στον Αντίνο κοντά στη γραμμή του πλαγίου άουτ και αντίκρισε δεύτερη κίτρινη κάρτα, αφήνοντας τον Ολυμπιακό με δέκα ποδοσφαιριστές.

Ο Έλληνας αμυντικός είχε δεχθεί την πρώτη κίτρινη μόλις δύο λεπτά νωρίτερα, στο 63', γεγονός που έκανε ακόμη πιο επώδυνη την αποβολή για τους Πειραιώτες. Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, ο Ολυμπιακός απείλησε στο 67', με τον Τσικίνιο να δοκιμάζει σουτ από τα όρια της περιοχής, στέλνοντας την μπάλα άουτ.

Οι παρεμβάσεις Αλγουαθίλ και η ανασταλτική λειτουργία

Η αποβολή ανάγκασε τον Ιμανόλ Αλγουαθίλ να αναπροσαρμόσει άμεσα τα πλάνα του. Στο 69' πραγματοποίησε τριπλή αλλαγή, περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τους Γιάρεμτσουκ, Ζέλσον και Πέντερσεν αντί των Μάριους, Φορτούνη και Τσικίνιο.

Ο Ισπανός προπονητής αναζήτησε περισσότερη αμυντική ισορροπία, αλλά και ταχύτητα στις αντεπιθέσεις, ώστε η ομάδα του να μη μείνει εγκλωβισμένη γύρω από την περιοχή της. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα, με τον Νίστρουπ να ενισχύει την επιθετική του γραμμή, περνώντας στο 73' τον Ντέσερς αντί του Αντίνο.

Οι «πράσινοι» κέρδισαν διαδοχικά κόρνερ, αλλά δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κάποια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία. Στο 76', ο Ουναΐ πραγματοποίησε ωραία ατομική προσπάθεια, κινούμενος παράλληλα με την περιοχή παρά την πίεση δύο αντιπάλων, όμως το σουτ του κατέληξε άουτ. Ακολούθησε καθοριστική αμυντική παρέμβαση του Ζέλσον, ο οποίος πρόλαβε τον Κάνγκουα τη στιγμή που ο μέσος του Παναθηναϊκού ετοιμαζόταν να εκτελέσει έξω από την περιοχή.

Ο Ολυμπιακός μπορούσε να τελειώσει το ντέρμπι

Παρά το γεγονός ότι αγωνιζόταν με ποδοσφαιριστή λιγότερο, ο Ολυμπιακός δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια να πετύχει δεύτερο γκολ. Στο 80', ο Ζέλσον βγήκε στην αντεπίθεση έχοντας χώρο μπροστά του, όμως καθυστέρησε να εκτελέσει, με αποτέλεσμα να κλειστεί από τους αμυντικούς του Παναθηναϊκού και το σουτ του να κοντραριστεί.

Ήταν μια σημαντική ευκαιρία για τους Πειραιώτες να «κλειδώσουν» τη νίκη. Δύο λεπτά αργότερα, ο Ζότα δοκίμασε επίσης σουτ, με την μπάλα να σταματά στα σώματα των αμυντικών. Στο 85' καταγράφηκε μια ασυνήθιστη κατάσταση, όταν ο Τικνιζιάν βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο για να αντικατασταθεί, αλλά ο Μπρούνο δεν είχε προλάβει να περάσει στη θέση του. Έτσι, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε προσωρινά με εννέα ποδοσφαιριστές. Ο Μπρούνο μπήκε λίγο αργότερα, αποκαθιστώντας την αριθμητική κατάσταση των γηπεδούχων.

Πίεση χωρίς αποτέλεσμα από τον Παναθηναϊκό

Στα τελευταία λεπτά, οι «πράσινοι» επιχείρησαν να μεταφέρουν το παιχνίδι στην περιοχή του Ολυμπιακού. Στο 86', ο Κάνγκουα εκτέλεσε κόρνερ και ο Φαν Ντρόνχελεν πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Στο 88', ο Λούζα εκτέλεσε φάουλ από επικίνδυνη θέση και ο Λιβάι επιχείρησε κεφαλιά, χωρίς να βρει στόχο. Στο 89', ο Γκουστάβο Πουέρτα αποχώρησε μέσα σε θερμό χειροκρότημα, δίνοντας τη θέση του στον Σαντιάγκο Έσε.

Ο Κολομβιανός μέσος υπήρξε από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, με εξαιρετική παρουσία στις μονομαχίες, πολλές σωστές τοποθετήσεις και καθοριστική συνεισφορά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Σαλάχ-Εντίν βρέθηκε αμαρκάριστος σε πλάγια θέση, αλλά το σουτ του ήταν άστοχο. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να αναζητά το γκολ της ισοφάρισης, χωρίς ωστόσο να βρίσκει τις απαραίτητες λύσεις απέναντι στη συγκεντρωμένη άμυνα των Πειραιωτών.