Ξεκινώντας από τη Μάλαγα, αγωνίστηκε σε αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως η Μαρσέιγ και η Ράγιο Βαγιεκάνο, με την πιο γεμάτη και επιτυχημένη περίοδό του να καταγράφεται στον Άρη, όπου σημείωσε 176 συμμετοχές, 39 γκολ και 25 ασίστ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Deportes COPE Málaga», περιέγραψε τη ραγδαία μετάβαση από τον επαγγελματικό αθλητισμό στην εμπλοκή του με την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, μια επιλογή που, όπως παραδέχθηκε, του απέφερε σημαντικά οικονομικά οφέλη, αλλά τον οδήγησε σε σοβαρά αδιέξοδα. 

Όπως εξήγησε, όλα ξεκίνησαν επιπόλαια, χωρίς να συνειδητοποιήσει έγκαιρα τις συνέπειες, μέχρι που η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο.

Το Netflix

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η πολυτάραχη ζωή του έχει προσελκύσει ενδιαφέρον ακόμη και για τηλεοπτική μεταφορά, με προτάσεις που, όπως ανέφερε, έχουν φτάσει μέχρι και από τη Netflix: «Το Netflix, πιστέψτε το ή όχι, είναι κάτι που μου έχει προταθεί από τη Γαλλία, από άλλα μέρη, και, λοιπόν, είναι κάτι που έχει μελετηθεί».

«Δεν είμαι ο Πάμπλο Εσκομπάρ»

Ο ίδιος εμφανίστηκε μετανιωμένος, τονίζοντας ότι οι επιλογές του επηρέασαν όχι μόνο τον ίδιο αλλά και ανθρώπους από το στενό του περιβάλλον, οι οποίοι βρέθηκαν μπλεγμένοι χωρίς ευθύνη. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν θεωρεί τον εαυτό του βίαιο άνθρωπο και θέλησε να αποστασιοποιηθεί από φιγούρες όπως ο Πάμπλο Εσκομπάρ.

«Δεν εκτιμάς αυτό που κάνεις μέχρι να σε χτυπήσουν προβλήματα. Νομίζω ότι όλα ξεκίνησαν με λίγη απερισκεψία, και είναι κάτι που είναι δύσκολο να σταματήσεις όταν ζεις άνετα έτσι. Και, όπως είπα, πριν το καταλάβεις, βρίσκεσαι σε ένα χάος που σου στερεί την ελευθερία σου και δυστυχώς, παρασύρεις πολλούς ανθρώπους γύρω σου μαζί σου, όπως την οικογένεια και τους φίλους μου, που ίσως δεν άξιζαν να περάσουν αυτό που πέρασαν, ούτε θα έπρεπε να περάσουν.Έχω καταδικαστεί, το πληρώνω, αλλά δεν είμαι ο Πάμπλο Εσκομπάρ.

Κόκε: «Δεν είμαι ο Πάμπλο Εσκομπάρ - 2ο σπίτι μου ο Άρης»

Δεν είμαι επικίνδυνο άτομο, δεν είμαι επιθετικός, δεν είχα ποτέ όπλο στη ζωή μου. Απλώς έκανα πράγματα που δεν ήταν σωστά, αλλά σαν επιχειρηματίας, όπως λένε, έκανα πράγματα που δεν είναι σωστά, αλλά χωρίς να δημιουργήσω κανενός είδους βία, αν και η διακίνηση ναρκωτικών συνδέεται προφανώς με τη βία, αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωσή μου. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Απλώς έκανα ένα λάθος, κερδίζοντας τα προς το ζην με τρόπο που δεν ήταν νόμιμος. Προφανώς το μετανιώνω, γιατί κανείς δεν αξίζει να πάει φυλακή. Θα ήθελα να το σβήσω αυτό από τη ζωή μου. Εχω μπλέξει πολλούς αθώους ανθρώπους όπως τον αδερφό μου. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν αναμεμειγμένος, αλλά επειδή ήταν μαζί μου όλη μέρα, έπρεπε να πληρώσει για κάτι που δεν έκανε. Νόμιζα ότι δεν ήταν τίποτα, το έβλεπα σαν παιχνίδι και δεν του έδωσα τη σημασία που δίνω τώρα, έχοντας πάει φυλακή. Το μετανιώνω γιατί δεν είναι κάτι που αξίζουμε ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου», επισήμανε.

Σήμερα, ο Κόκε προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα, με το κοινωνικό στίγμα να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς —όπως είπε— η προκατάληψη και το βλέμμα των άλλων τον επηρεάζουν έντονα.

«Έχω αντιμετωπίσει την καθημερινή μου ζωή στη φυλακή ως προσωπική προπόνηση, ψυχική δύναμη. Ήμουν πολύ υπέρβαρος, εντελώς εκτός φόρμας, και το είδα ως ένα μέρος για να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου. Οι άνθρωποι κοιτάζουν το πρόσωπό σου και αμέσως κοιτάζουν το πόδι σου. Η κοινωνία, δυστυχώς, δείχνει με το δάχτυλο», τόνισε.

«Είναι το δεύτερο σπίτι μου ο Άρης»

Κλείνοντας, δεν έκρυψε την αγάπη του για τον Άρη, τον οποίο χαρακτήρισε «δεύτερο σπίτι» του, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο από διαφορετικό πόστο: «Είναι το δεύτερο σπίτι μου. Οσον αφορά το μέλλον μου; Θα ήθελα πολύ να γίνω αθλητικός διευθυντής, γιατί νομίζω ότι θα ήμουν πολύ καλός σε αυτό. Έχω οξύ μάτι για το ταλέντο».