Facebook Pixel Mazda: Διαφορετικές γενιές σχεδιασμού με την ίδια φιλοσοφία
Άλλα Σπορ
| 2023-02-07 10:59:00

Mazda: Διαφορετικές γενιές σχεδιασμού με την ίδια φιλοσοφία

Sportdog Team
Mazda: Διαφορετικές γενιές σχεδιασμού με την ίδια φιλοσοφία

Τα θρυλικά μοντέλα που πέρασαν από τα χέρια τους.

Δύο κορυφαία στελέχη της Ιαπωνικής μάρκας, ο Tom Matano – ένας από τους ιδρυτές του MX-5 – και ο Jo Stenuit – διευθυντής σχεδιασμού της Mazda Motor Ευρώπης – συνομιλούν για τα στοιχεία που κάνουν το design της Mazda τόσο μοναδικό, καθώς και για το ποιες είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες  μεταξύ των διαφορετικών γενιών σχεδιαστών. Το καλοκαίρι του 2022, ο Matano και ο Stenuit συναντήθηκαν στο μουσείο EYE Film στο Άμστερνταμ, περιτριγυρισμένοι από διάφορες γενιές κλασικών MX-5.

Το 1974, ο Tom Matano ξεκίνησε την καριέρα του στην αυτοκινητοβιομηχανία και το 1983, εντάχθηκε στη Mazda ως Chief Designer για την Mazda Operations Βόρειας Αμερικής. Αργότερα έγινε Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού και τελικά Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος των Western Operations για τη Mazda R&D Βόρειας Αμερικής, καθώς και Εκτελεστικός Σχεδιαστής και Διευθυντής της Mazda Operations Βόρειας Αμερικής.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στη Mazda, τα σχέδιά του πρωταγωνίστησαν σε πολλά Mazda οχήματα, όπως το Mazda RX-7, το Mazda MX-5 και το πρωτότυπο αυτοκίνητο Miata «M-Coupe», καθώς και σε πολλά άλλα project που δημιουργήθηκαν από τον ίδιο και τις ομάδες σχεδιασμού του. Παρόλο που είναι 75 ετών, εξακολουθεί να μοιράζεται το πάθος του για τη σχεδίαση με τις νεότερες γενιές και διδάσκει τέχνη στην Academy of Art University στο Σαν Φρανσίσκο.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο διευθυντής σχεδίασης της Mazda Motor Europe, Jo Stenuit, ασχολήθηκε με το σχεδιασμό διαφόρων πρωτοτύπων αυτοκινήτων και οχημάτων παραγωγής – αναπτύσσοντας σχεδιασμούς και brand strategies. Έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ομάδα σχεδιασμού της Mazda όσον αφορά την ανύψωση της μάρκας στο premium επίπεδο σχεδίασης που έχει φτάσει τώρα, όχι μόνο δημιουργώντας βραβευμένα σχέδια αλλά και συμβάλλοντας στη συνολική εικόνα της μάρκας.

Πηγή: star.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags