Facebook Pixel Πελέ και Μαραντόνα Ολυμπιακού οι Κόκκαλης, Μαρινάκης
| 2015-12-16 10:30:00

Πελέ και Μαραντόνα Ολυμπιακού οι Κόκκαλης, Μαρινάκης

Πελέ και Μαραντόνα Ολυμπιακού οι Κόκκαλης, Μαρινάκης

Ποιο είναι ο μεγαλύτερος, ο πιο σπουδαίος, ο πιο χρήσιμος πρόεδρος του Ολυμπιακού; Ο Ανδριανόπουλος, ο πατριάρχης. Ο Γουλανδρής της ερασιτεχνικής περιόδου.

Ο Νταϊφάς που ανέλαβε την ομάδα με την καθιέρωση του επαγγελματισμού. Ο Κόκκαλης που πρώτος πέρασε τις τεχνοκρατικές αντιλήψεις στην ΠΑΕ. Ο Μαρινάκης που παίρνει το ένα πρωτάθλημα πίσω από το άλλο από την πρώτη κιόλας σαιζόν ως μεγαλομέτοχος. Ποιος.

Κατ' αρχήν, δεν είναι τα πρωταθλήματα, τα πόσα πρωταθλήματα κατακτά η ομάδα με πρόεδρο αυτόν και τον άλλον. Είναι τουλάχιστον τραβηγμένο να συγκρίνουμε πρόσωπα που δρουν σε εποχές διαφορετικές. Τι σχέση έχει π.χ. η πενταετία Νταϊφά, αρχές δεκαετίας '80, με την πενταετία Μαρινάκη μετά 30 χρόνια.

Ύστερα είναι και το άλλο. Ένα πρωτάθλημα δεν εξαρτάται μόνον από τον... πρωταθλητή. Είναι και οι αντίπαλοι. Η επιτυχία της κατάκτησης οφείλεται σε κάποιο βαθμό και στην αξία ή, όχι των αντιπάλων.

Από μια άποψη είναι ανόητο να συγκρίνεται ο Πελέ και ο Μαραντόνα. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Όταν το ποδόσφαιρο, που δεν είναι ατομικός αθλητισμός, διαφοροποιείται αποφασιστικά από δεκαετία σε δεκαετία.

Τι θα πει ποιος είναι καλύτερος, μεγαλύτερος πρόεδρος στον Ολυμπιακό, ο Μαρινάκης ή, ο Κόκκαλης. Τι είναι, ρε, ο Ολυμπιακός, για να ψάχνουν, να αξιολογούν τον... ηγέτη του. Κοινωνικό μέγεθος είναι ο Ολυμπιακός, όχι οικονομικό, οικονομικίστικο, εθνικό, πατριωτικό, να γνωρίζουμε ποιος πρόεδρος της ομάδας... βοήθησε καλύτερα τη χώρα.

Άλλη πρέπει να είναι η κρίση. Με ποιον πρόεδρο ο Ολυμπιακός μπορεί να κυκλοφορεί με καθαρό μέτωπο. Ποιος πρόεδρος αποτελεί τιμή για την Ιστορία του Ολυμπιακού.

Οι δυο πιο μεγάλες ντροπές στην νεώτερη Ιστορία του Ολυμπιακού, διάβασε apodytiriakias.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags