Facebook Pixel Το σωσίβιο προϋποθέτει ναυάγιο!
| 2016-01-11 15:56:00

Το σωσίβιο προϋποθέτει ναυάγιο!

Το σωσίβιο προϋποθέτει ναυάγιο!

Ο Λάμπρος Γκαραγκάνης γράφει για τη μεταγραφή του Νίκου Καρέλη στην Γκενκ και την αντιμετώπισή της από το παναθηναϊκό περιβάλλον.

Κάθε υγιής ομάδα αγοράζει και πουλάει ποδοσφαιριστές. Η πώληση του 24χρονου επιθετικού στο βέλγικο κλαμπ δεν είναι κίνηση εκτός προγράμματος για το «τριφύλλι». Ο Καρέλης ήρθε το 2013 με την προοπτική να βοηθήσει και να βοηθηθεί. Στο διάστημα αυτό είναι από τις πιο επιτυχημένες επιλογές από πολλές απόψεις. Κόστισε ελάχιστα, βοήθησε πολύ και φέρνει χρήματα στο ταμείο των «πράσινων».

Ο Έλληνας επιθετικός ως το 2013 δεν είχε κάνει τίποτε στην καριέρα του. Λίγες συμμετοχές στον Εργοτέλη, ένα μικρό πέρασμα από τη ρώσικη Άμκαρ Περμ με τα καλύτερά του παιχνίδια να είναι με την Εθνική Ελπίδων. Τούτο το στοιχείο στάθηκε ικανό να πείσει τον Παναθηναϊκό να επενδύσει επάνω του, όταν ακόμη υπήρχε η διάθεση να στηριχτούν Ελληνόπουλα. Σε μία δύσκολη εποχή για τον σύλλογο, ο Κρητικός άρπαξε την ευκαιρία κι έκανε περισσότερα πράγματα απ΄ αυτά που αναλογικά μπορεί να κάνει στο γήπεδο.

Εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητά του, απέκτησε χαρακτήρα στο παραγωγικό κομμάτι του παιχνιδιού και βελτίωσε τα, ακόμη και τώρα, κακά τελειώματά του. Έμαθε να βρίσκεται σε επίκαιρες θέσεις και ν΄ αξιοποιεί ένα ποσοστό των ευκαιριών σκοραρίσματος που του προκύπτουν. Αν η Γκενκ είναι πρόοδος σε σχέση με την παρουσία του στο «τριφύλλι» θα φανεί στο μέλλον.

Το βέλγικο Πρωτάθλημα έχει περισσότερη τακτική από το ολλανδικό, όπου οι άμυνες είναι σκορποχώρια. Σίγουρα δεν είναι ιταλικό, αφού και να υπήρχε θέμα Παλέρμο ο Καρέλης δύσκολα θα επιτύγχανε στη γειτονική χώρα. Ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να μάθει από την περίπτωσή του και να τη χρησιμοποιεί ως μπούσουλα για το μέλλον. Με επενδύσεις τύπου Καρέλη κάποια στιγμή και αγωνιστικό όφελος θα υπήρχε και οικονομικό.

Με 30άρηδες plus που έχουν να παίξουν ποδόσφαιρο έξι μήνες ποιό μέλλον μπορεί να υπάρξει; Η πώληση του Νίκου Καρέλη αναιρεί τις κινήσεις των διοικούντων το κλαμπ την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να είναι σούπερ ικανοποιημένος από το deal. Έναν ποδοσφαιριστή, τον οποίο απέκτησε με λίγα χρήματα, τον πούλησε με καλά λεφτά.

Με τον χρόνο ν΄ αναμένεται να δείξει αν το ζενίθ της αξίας του είναι αυτά, περισσότερα ή λιγότερα. Η αντιμετώπιση, όμως, της πώλησής του είναι προβληματική από το παναθηναϊκό περιβάλλον και ειδικά τον φιλικό Τύπο. Αν, λοιπόν, τα τρία εκατομμύρια – ή όσα είναι, δεν έχει σημασία – αποτελούν σωσίβιο για τα ταμεία του «τριφυλλιού», ποιος ο λόγος να μην έχει αναγνωριστεί ότι έχει προϋπάρξει ναυάγιο;

Διότι σωσίβιο δίχως ναυάγιο να έχει προηγηθεί, δεν υπάρχει… Θα πρέπει, επίσης, να ξεκαθαριστεί αν η μεταγραφή του στην Γκενκ είναι προϊόν ποδοσφαιρικής σκέψης ή ανάγκης. Αν τα χρήματα ήταν τόσο απαραίτητα που έπρεπε ο παίκτης να φύγει τώρα ή αν, πράγματι, αυτά πιθανολογείται ότι μπορούσε να φέρει και δεν σηκώνει περισσότερος τζόγος στην περίπτωσή του.

Το ιδανικό θα ήταν η εξέλιξη Καρέλη ν΄ αποτελέσει οδηγό για άλλους Καρέληδες, ικανούς να προσφέρουν, ν΄ αναδειχτούν και να φέρουν χρήματα. Κάτι που δεν πρόκειται να κάνει ο Μέστο, για παράδειγμα, δίχως να υπάρχει κάποια προσωπική μομφή προς τον έμπειρο Ιταλό αμυντικό. Είναι κρίμα, απλώς, η μόνη ομάδα στην Ελλάδα που εμπιστεύτηκε νεαρά παιδιά, Ελληνάκια με ταλέντο, και τους έκανε σούπερ σταρ και ακριβοπληρωμένους παίκτες – με πρόσφατο παράδειγμα τον Καρέλη – ν΄ αφελληνίζεται έτσι και να δίνει την πράσινη φανέλα
σε ξένους αμφίβολης ποιότητας.

Πηγή: Sportit.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags