Facebook Pixel Euroleague: Φουλ για 8αδα η Μακάμπι διέλυσε τη Βιλερμπάν - Νέο στραπάτσο για Εφές από Άλμπα - Ζόρια για play off
Μπάσκετ
| 2023-03-23 23:22:00

Φουλ για 8αδα η Μακάμπι διέλυσε τη Βιλερμπάν - Νέο στραπάτσο για Εφές από Άλμπα - Ζόρια για play off

Sportdog Team
Φουλ για 8αδα η Μακάμπι διέλυσε τη Βιλερμπάν - Νέο στραπάτσο για Εφές από Άλμπα - Ζόρια για play off

Το κάρφωμα του Λουκ Σίκμα στο 1.3'' για το τέλος υπέγραψε τη μεγάλη νίκη της Άλμπα Βερολίνου επί της Αναντολού Εφές (95-93), η οποία βλέπει την άμμο στην κλεψύδρα της πρόκρισης στα playoffs της EuroLeague να αδειάζει ανησυχητικά. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν έδωσε περιθώρια στη Βιλερμπάν να αμφισβητήσει την υπεροχή της, πήρε τη νίκη στο Astroballe (85-67) και πάτησε ακόμη πιο γερά στην οκτάδα της EuroLeague.

Άλμπα Βερολίνου - Εφές Αναντολού: Σε ακόμη μεγαλύτερους μπελάδες αναφορικά με την πρόκριση στα playoffs της EuroLeague μπήκε η Αναντολού Εφές. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης ηττήθηκαν από την Άλμπα Βερολίνου (95-93) στη Mercedes Benz Arena, παρέμειναν μία νίκη πίσω από την οκτάδα και βλέπουν τα περιθώρια πρόκρισης να στενεύουν επικίνδυνα, αδυνατώντας παράλληλα να αποδώσουν στον βαθμό που επιτάσσει η ποιότητά τους.

Το κακό για την Αναντολού Εφές έγινε παρά το γεγονός πως βρέθηκε στο +7 στα τρία λεπτά για το τέλος (κι ενώ έδειχνε έτοιμη να καθαρίσει το παιχνίδι), με τον Μάοντο Λο και τον Τζαλίν Σμιθ να ηγούνται για την Άλμπα, πριν έρθουν τα δύο μεγάλα καλάθια του Ταμίρ Μπλατ (στα 33.3'') και του Λουκ Σίκμα (στο 1.3'') για να υπογράψουν την ολική ανατροπή σκηνικού και τη μεγάλη, την τεράστια γερμανική νίκη.

Ο αγώνας

Το παιχνίδι είχε γρήγορο ρυθμό από νωρίς, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε πρόβλημα για κάποια εκ των δύο ομάδων. Η Άλμπα ένιωθε καλά, έβαζε τα σουτ και χάρη στον Μάοντο Λο είχε το μικρό προβάδισμα, ενόσω η Αναντολού Εφές έβλεπε τον Σέιν Λάρκιν να μένει στο "μηδέν" στα σουτ εντός παιδιάς (0/3 τρίποντα) στο πρώτο μέρος. Δεδομένης μάλιστα της συνέπειας που επέδειξαν οι γηπεδούχοι στο δίποντο (73.7%) στο πρώτο μέρος, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα από το -9 (49-40) για τους Πρωταθλητές Ευρώπης, αν δεν υπήρχαν ο Βασίλιε Μίτσιτς (15 πόντοι με 6/9 σουτ) στην περιφέρεια και ο Άντε Ζίζιτς (14 πόντοι) στη ρακέτα.

Η πίεση μεγάλωσε μάλιστα στην πλευρά της ομάδας του Εργκίν Αταμάν, με την έναρξη του δεύτερου μέρους. Μέσα σε τέσσερα λεπτά, η Άλμπα εκτόξευσε τη διαφορά στο +17 (62-45 στο 24') και έδειξε ικανή να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά στους φιλοξενούμενους. Ξαφνικά όμως, ήταν σαν να γύρισε ο διακόπτης. Ο Γουίλ Κλάιμπερν και ο Ελάιτζα Μπράιαντ έκαναν ένα βήμα (άλμα) προς τα εμπρός, αποτελώντας τη βασική αιτία για την ολική ανατροπή σκηνικού μέσα σε δέκα λεπτά (73-77 στο 34'). Το μομέντουμ και η ψυχολογία βρισκόταν πλέον στην πλευρά των φιλοξενούμενων, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως λίγο αργότερα, αυτοί βρέθηκαν στο +7 (75-82 στο 36').

Ακόμη κι έτσι όμως, δεν χαμογέλασαν. Το κάθε άλλο. Ο Μάοντο Λο συνέχισε να κουβαλάει την Άλμπα, πριν έρθει ο Ταμίρ Μπλατ για να φέρει το παιχνίδι σε απόλυτη ισορροπία (93-93) με 33'' για το τέλος. Ο Βασίλιε Μίτσιτς πήρε την επόμενη κατοχή της Αναντολού Εφές, ανεπιτυχώς όμως. Έτσι, η ομάδα του Ίσραελ Γκονθάλεθ άρπαξε την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε!

Ο Μάοντο Λο αστόχησε σε δεξί λέι απ, αλλά ο Λουκ Σίκμα ήταν εκεί που έπρεπε, ώστε με κάρφωμα μετά από δικό του επιθετικό ριμπάουντ να δώσει το προβάδισμα στην Άλμπα με 1.3'' για το τέλος. Ο Εργκίν Αταμάν κάλεσε τάιμ άουτ, η μπάλα πήγε στον Ροντρίγκ Μπομπουά, αλλά εκείνος δεν πρόλαβε να εκτελέσει εντός χρόνου.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο - Μπολτάουζερ - Τεπενιέρ.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-21, 49-40, 68-67, 95-93.

Βιλερμπάν - Μακάμπι Τελ Αβίβ: 

Η Βιλερμπάν άντεξε για ένα ημίχρονο απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, πριν η μεγάλη διαφορά ταλέντου στην περιφέρεια αποφασίσει για τη νίκη της ομάδας του Όντεντ Κάτας (85-67). Οι φιλοξενούμενοι κυριάρχησαν επί της ουσίας στο δεύτερο μέρος και σε συνδυασμό με το γεγονός πως τόσο η Μπασκόνια όσο και η Αναντολού Εφές ηττήθηκαν, πατάνε ακόμη πιο γερά στην οκτάδα με τέσσερις αγωνιστικές για το τέλος.

Όσο για τη γαλλική ομάδα; Η ένατη σερί ήττα εξηγεί πολλά για την απογοητευτική σεζόν (ακόμη μία) στην EuroLeague.

Ο αγώνας

Το παιχνίδι ήταν κλειστό από τα πρώτα λεπτά, με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να παλεύει μέσα από την επίθεση να επιβάλλει τον ρυθμό της, αλλά τη Βιλερμπάν να έχει τις απαντήσεις. Ο Νάντο Ντε Κολό και ο Ντέιβιντ Λάιτι (από 10 πόντους έκαστος) αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος για τους γηπεδούχους, αποτελώντας παράλληλα το αντίβαρο στην δράση του Γουέιντ Μπάλντγουιν και του Λορέντζο Μπράουν, οι οποίοι έκαναν... τα δικά τους. Δεν έφταναν όμως για την ομάδα του Όντεντ Κάτας, η οποία πήγε στα αποδυτήρια, ούσα στο -3 (43-46) με μεγαλύτερο πρόβλημα το ποσοστό στο τρίποντο (3/12 - 25%).

Στο δεύτερο μέρος, δεδομένου πως το νερό είχε μπει στο αυλάκι, όλα ήταν πολύ πιο απλά για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η διαφορά αποτελεσματικότητας ήταν τεράστια, με το 35.9% στα δίποντα και το 36.4% στα τρίποντα για τη Βιλερμπάν να εξηγεί γιατί η ομάδα του Τι Τζέι Πάρκερ αδυνατούσε να πάρει το προβάδισμα. Αντ' αυτού, εκείνη του Όντεντ Κάτας συνέχισε να αποδίδει εξαιρετικά και να μετατρέπει, εν τέλει, το παιχνίδι σε περίπατο, όπως υποδήλωνε το +18 της τελικής διαφοράς.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ράντοβιτς - Περούγκα - Τσαρούχα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-22, 43-46, 59-68, 67-85.

Πηγή: sport24.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags